Slovenija > Črna kronika
11199 ogledov

V stanovanju sredi Ljubljane zasegli 39 kg drog

zaseg droga orožje
1/18
GPU
Slovenski policisti so stopili na prste hudodelski združbi, ki se je ukvarjala s prepovedanimi drogami.

Slovenska policija je že od leta 2016 vodila preiskavo, v kateri so aktivno in uspešno sodelovali z varnostnimi organi drugih evropskih držav, predvsem Španije, Italije in Hrvaške, pa tudi s predstavniki ameriške agencije za boj proti prepovedanim drogam DEA in Europola. Z dolgotrajno preiskavo so odkrili družbo, z najmanj osmimi člani, ki jo je vodil 33-letni državljan Slovenije z območja Ljubljane. Poleg njega so bili člani združbe še 30-, 31- in 35-letni slovenski državljani z območja Ljubljane, 67-letni državljan Slovenije z območja Maribora, 66- in 75-letna državljana Slovenije z območja Kopra ter 35-letni državljan Bosne in Hercegovina, ki tam tudi prebiva.

Združba, ki je imela natančno določene in hierarhično razporejene vloge, je imela namen s španskih otokov, natančneje z Balearov, prek Italije v Slovenijo prepeljati večje količine droge, je povedal David Antolovič, pomočnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada. Prevoz so nameravali opraviti s posebej za to prirejenim katamaranom. V združbi je bila točno določena oseba zadolžena za prirejanje plovila, določen je bil skiper, vedelo se je, kdo financira projekt. Vse niti pa je v rokah držal omenjeni 33-letni moški. 

zaseg droga orožje | Avtor: GPU GPU

Policisti pred blok, osumljenca v beg

Policisti so v sredo izvedli hišne in osebne preiskave. Ko so se v jutranjih urah pripeljali pred stanovanjski blok v Ljubljani, so opazili, da se je izpred bloka odpeljalo vozilo z dvema osumljencema. Policisti so ju z ustreznimi signali poskušali ustaviti, a voznik navodil ni upošteval in je s kraja poskušal pobegniti. Pri tem je trčil v civilno vozilo policije. Po trku so kriminalisti iz vozila izvlekli osumljenca in ju pridržali. Osumljenca sta bila danes s kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. privedena k preiskovalnemu sodniku, ki je za oba odredil pripor.

V sredo so prostost odvzeli še eni osebi, ki pa je bila po opravljeni preiskavi izpuščena, saj ni bilo razlogov za pridržanje. 

zaseg droga orožje | Avtor: GPU GPU

V avtu droge in orožje

Pri preiskavi osebnega avtomobila, s katerim sta osumljenca želela pobegniti, so policisti poleg kratkocevnega orožja in nekaj streliva zasegli tudi okoli 2 kilograma heroina in kilogram kokaina. Vozilo je imelo posebej prirejen prostor za skrivanje prepovedanih drog, zato so ga osumljencema zasegli kot predmet kaznivega dejanja.

V okviru preiskav so zasegli 30 kilogramov heroina in 9 kilogramov kokaina, ki so ju našli v stanovanju omenjenih osumljencev. Ob vstopu in pregledu omenjenega stanovanja so policisti naleteli na zaklenjena vrata spalnice. Drogo sta osumljenca v stanovanju hranila v torbah in omari. 

Med hišnimi preiskavami so našli in zasegli tudi več kosov kratkocevnega in dolgocevnega orožja, nekaj streliva, dušilce zvoka in skoraj kilogram plastičnega eksploziva. Zasegli so tudi več elektronskih naprav in predmetov, ki se uporabljajo za pakiranje prepovedane droge. 

Skupno so policisti v teh dneh opravili deset hišnih preiskav, tri preiskave vozil in eno osebno preiskavo.  V delu, ki se nanaša na kaznivo dejanje hudodelskega združevanja po 2. odstavku 294 čl. KZ-1, predkazenski postopek še ni zaključen in policija z aktivnostmi nadaljuje. Prav tako še poteka predkazenski postopek v povezavi z zaseženim orožjem zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva po 307. členu KZ-1 in v povezavi s sumom poskusa pobega zaradi suma storitve kaznivega dejanja Preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi po 299. členu KZ-1.

zaseg droga orožje | Avtor: GPU GPU

Zaseg vreden 1,8 milijona evrov

Za zaseženi kokain in heroin bi člani združbe iztržili vsaj 1,8 milijona evrov. Koliko je točna vrednost zasežene droge, je odvisno tudi od tega, kako blizu izdelovalcu droge je bila hudodelska združba. V centralni Ameriki so cene zelo nizke, v Evropi pa lahko maloprodajna cena naraste tudi do 100 evrov na gram, je pojasnil Tomaž Peršolja, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na GPU. Ko gre za večje količine, se cena zniža na nekje od 60 do 70 tisoč evrov na kilogram kokaina. 

Heroin v Slovenijo večinoma prihaja z območja centralne Azije. Po nekaterih podatkih na skrajni rob EU prihaja opij, ki se nato ustrezno predela v heroin. Nato ga z območja Turčije oziroma držav ob Črnem morju prepeljejo na območje EU. V Slovenijo se večinoma tovori iz Turčije preko Bolgarije, Romunije in držav bivše Jugoslavije. Občasno se uporablja severna balkanska pot, ki vodi preko Madžarske, niso pa še zaznali primerov, ko bi heroin iz Turčije v Slovenijo prihajal po morju. 

zaseg droga orožje | Avtor: GPU GPU

Kokain iz centralne oziroma Južne Amerike v večjih količinah tihotapijo na območje Španije, Portugalske in Nizozemske, od kjer preko posameznih združb potuje v ciljne države. Peršolja je omenil tri načine, kako kokain pride na evropska tla. V trupe jadralnih plovil namesto balastne vode naložijo ogromne količine kokaina, ki ga preko Atlantika prepeljejo v Evropo, kjer se razdeli na vnaprej znane kupce. Drug pogost način tovorjenja kokaina je, da ga pomešajo med določen del redno deklariranega blaga. Predlani je prišlo pri nas do zasega 100 kilogramov kokain, ki je po nesreči prišel v tovarno v Slovenskih Konjicah. Tretji način pa je, ko posameznik v prtljagi s tega območja pretihotapijo manjše količine droge.

Kokain Slovenske Konjice Slovenija Policisti zasegli neverjetnih sto kilogramov kokaina

Zaskrbljujoč pojav sintetične droge

Trenutno stanje na področju prepovedanih drog in njihove zlorabe v Sloveniji ne odstopa od trendov na območju EU, je dodal Peršolja. Največ je zasegov konoplje, sledita kokain in heroin. Zaskrbljujoča pa je rast sintetičnih drog, ki se pojavljajo v vedno novih pojavnih oblikah. 

Cene droge v Sloveniji so zelo mamljive za razpečevalce v sosednjih državah, saj je naše tržišče cenejše. Cena grama heroina za končne uporabnike se v Sloveniji giba okrog 30 evrov, grama kokaina okoli 60 evrov, grama konoplje okoli 4 evrov, tabletke ekstazija pa okoli 5 evrov. Najbolj je v zadnjih letih padla cena konoplje, saj se je povečalo število združb, ki jo proizvajajo na ozemlju Slovenije. Vsako leto pri nas odkrijejo okoli 70 prirejenih prostorov za prikrito gojenje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Notsocommon 21:15 26.januar 2018.

    Tisti, ki se hoče drogirat se bo, ne glede na to kakšna "vojna proti drogam" se napove. Še ena zgodbica za rajo da se malo zamoti kako "vlada dela za njih";)

  • Žurnalček 19:43 26.januar 2018.

    Nemogoće je , da bi v LJ delovali dve droga mafiji oz. , da bi se po raskrinkanju ene , druga začela neodvistno od prve ! Zastonj skrivate imena bande , ker enostavno ne morejo biti drugačna kot tista ista ...prikaži veča pri Tošićevi bandi. Tošoć se je dvignil pa na nivo kuma in s tem nima nič oz. samo ustno , mobije je zasovražil za vse većne čase !

  • Avatar čavez
    čavez 19:16 26.januar 2018.

    Slovenski državljani čefurskega porekla.

Sorodne novice