Slovenija
40324 ogledov

Na Žalah ganljivo slovo od Jerneja Šugmana

Zadnje slovo od Jerneja Šugmana.
1/7
Zadnje slovo od Jerneja Šugmana.
Na ljubljanskih Žalah so z vojaškimi častmi pokopali znanega gledališkega in televizijskega igralca Jerneja Šugmana.

Sklep, da bo pogreb z vojaškimi častmi, je sprejela vlada. Šugman je v nedeljo umrl na smučišču Zelenica, star ni bil niti 49 let. Prišlo je do zastoja srca in zdravnik, ki ga je oživljal, je povedal, da mu kljub hitremu posredovanju in oživljanju, ki je trajalo dlje, kot določajo smernice, niso mogli več pomagati. 

Eden najvidnejših članov ljubljanske Drame je ustvaril več kot 80 gledaliških vlog, od tega 77 v Drami, ter številne filmske in televizijske vloge. Poosebil je vrsto pomembnih likov iz klasične in sodobne svetovne literature. Bil je Baal, Hamlet, Lear, Ojdip, Ata Ubu, Tit Andronik, Tašča v Ko sem bil mrtev, Alcest v Ljudomrzniku, Agamemnon v Iliadi, Maks in Kantor v Kralju na Betajnovi, Župnik v Hlapcih, Orgon v Tartuffu, Emir v Jugoslaviji, moji deželi.

Zadnje slovo od Jerneja Šugmana. | Avtor: Zadnje slovo od Jerneja Šugmana.
Širšemu občinstvu se je vtisnil v spomin kot prikupni vratar Veso v televizijski nanizanki Teater Paradižnik, nastopal je v prav tako priljubljenih Vrtičkarjih in Naši mali kliniki. V njegovem obsežnem filmskem opusu so med drugim Nočno življenje, Zvenenje, Predmestje, Inferno in Kratki stiki.

Igralcu so se po poročanju Slovenskih novic med drugimi poklonili tudi Tanja RibičVioleta Tomič,Branko ĐurićJonas Žnidaršič, ganljiv žalni govor pa je imel dober prijatelj pokojnega igralca, ravnatelj Drame Igor Samobor.

ukc ljubljana, reševalno vozilo, rešilec, reševanje, bolnik, poškodba Slovenija Zdravnik, ki je oživljal Šugmana: Ta namigovanja nas zelo žalostijo

Njegovega obraza po besedah ravnatelja Drame Igorja Samoborja ne bo mogoče pozabiti. Bil je človek ljudskih src in legenda v slovenskem kulturnem prostoru, pa je v obrazložitvi sklepa, da za igralca organizira državni pogreb z vojaškimi častmi, zapisala vlada.

Zadnje slovo od Jerneja Šugmana. | Avtor: Zadnje slovo od Jerneja Šugmana.

Jernej Šugman Magazin Ganljivo pismo Jerneju Šugmanu v slovo

Žalna slovesnost v spomin na Jerneja Šugmana, igralca z nalezljivim smehom in velikanskim srcem, kot ga mnogi opisujejo, bo na velikem odru Drame v sredo, 20. decembra. Pogreba se je med drugimi udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Zadnje slovo od Jerneja Šugmana. | Avtor: Zadnje slovo od Jerneja Šugmana.
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Jagijagi1 08:13 15.december 2017.

    Samo vrhunski umetniki umrejo mnogo prezgodaj! 49 je zakleta!