Slovenija
1543 ogledov

Določeno, kje bo karantena za novo skupino iz Španije

Koronavirus v Italiji Profimedia
Skupino 40 Slovencev, ki bodo s posebnim letom nocoj iz Madrida prispeli v Slovenijo, bodo namestili v hotelu Epic v Postojni.

Postojnski župan Igor Marentič je pojasnil, da je lastnik hotela Epic v Postojni Janez Skubic že pred časom ponudil hotel in država je ponudbo sprejela. Z Brnika jih bodo v Postojno prepeljali še nocoj.

Kot so izpostavili na regijskem štabu Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko, so bili slovenski državljani v karanteni že pred odhodom iz Španije, v Postojni pa bodo v dvotedenski karanteni. "Vsi so bili že nekajkrat testirani in nihče med njimi ni okužen z novim virusom. Zato smo prepričani, da z njihovim sprejemom ne ogrožamo nikogar, samo pomagamo rojakom, da se bodo čim prej zdravi vrnili domov, kjer bodo s svojimi družinami, tako kot vsi ostali čakali, da premagamo svetovno pandemijo covida-19," so v CZ zapisali v objavi na Facebooku.

Pred hotelom bodo goste pričakali predstavniki civilne zaščite in rdečega križa, gostje bodo v hotelu bivali v sobah. V karanteni jim bo ves čas na voljo zdravstvena oskrba, če bi jo potrebovali. Ves čas karantene hotela ne bodo smeli zapuščati ali se gibati po okolici, so poudarili v CZ za Notranjsko.

koronavirus COVID-19 test Slovenija Velenje: V karanteni dva okužena z novim koronavirusom

Postojnčane in prebivalci celotne regije sta poveljnik CZ Sandi Curk in Marentič tudi pozvala, naj pokažejo "velikost človeškega duha", ko se nudi pomoč tistim, ki jo potrebujejo. "Danes to pomoč potrebujejo naši rojaki, ki se vračajo iz Španije, jutri jo bomo lahko vsi mi. Zato je prav, da tudi v teh težkih razmerah pomagamo po svojih najboljših močeh in da izkažemo svojo solidarnost z vsemi, ki so pomoči potrebni," sta zapisala v pozivu.

Zagotovila sta, da bosta regijski štab in občina storila vse v njuni moči, da bo vrnitev te skupine Slovencev "čim manj stresna in čim bolj varna, tako zanje same kot tudi za okolje, v katerega prihajajo".

Vrnili naj bi se okoli polnoči

Skupina Slovencev se iz Španije vrača zvečer. Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je dejal, da je polet načrtovan ob 21. uri, letalo pa bo v Sloveniji pristalo okoli polnoči. Najprej bo letalo iz Zagreba v Madrid odpeljalo 80 španskih državljanov, iz Španije se bo vrnilo s 45 slovenskimi državljani.

Na letalu bodo tudi madžarski, avstrijski in hrvaški potniki. Skupaj s Slovenci se bodo na Brniku izkrcali avstrijski potniki, medtem ko bodo preostali odleteli na letališče v Zagreb. Uradni govorec vlade Jelko Kacin je poudaril, da bodo vsi tujci takoj po pristanku odpeljani v svoje države. 

V teku sta še dve evakuaciji slovenskih državljanov iz tujine, in sicer iz Skopja in Prištine. Na obeh letalih naj bi bilo po pet Slovencev. 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • rahisca 20:02 28.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks