Slovenija
1006 ogledov

Erjavca na rojstni dan čaka interpelacija

Karel Erjavec Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za obrambo Karla Erjavca pred odborom DZ za obrambo
Pred Karlom Erjavcem je dolg dan.

Državni zbor bo danes obravnaval interpelacijo, ki so jo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca v DZ vložili poslanci SDS. Med drugim mu očitajo zlorabo vojaške obveščevalne službe ter laži v primeru nočnega streljanja na Počku, kar pa Erjavec zavrača. Večji del opozicije interpelacijo podpira, v koaliciji jo izrecno zavračajo v SD, DeSUS in SAB.

Obveščevalno-varnostno službo (OVS) ministrstva za obrambo naj bi Erjavec po očitkih iz interpelacije zlorabil, ko je omenjena služba na poveljstvu sil Slovenske vojske (SV) opravila zaslišanja poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca in pripadnikov SV, ker naj bi Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice Generalštaba SV Alenke Ermenc.

Erjavcu interpelacija očita tudi laganje in zavajanje, ko je kot razlog za razrešitev Škerbinca navedel, da ta v okviru vojaške vaje Sokol ni spoštoval njegovih navodil glede nočnega streljanja na Počku. Med drugim se predlagatelji sklicujejo na poročilo, ki ga je Erjavcu posredovala načelnica generalštaba, iz katerega naj bi bilo razvidno, da je streljanje potekalo v skladu z usmeritvami ministra.

Karel Erjavec tik pred interpelacijo Slovenija Kazenska ovadba in zasebna tožba zoper Erjavca

Erjavec vse očitke zavrača

Na drugi drugi strani Erjavec, ki danes praznuje 59 rojstni dan, očitke zavrača. Trdi namreč, da so obveščevalci ob pogovorih s pripadniki SV na poveljstvu sil zgolj opravljali svoje naloge, odgovornost za nočno streljanje na Počku pa še naprej pripisuje Škerbincu.

Zadevo je v zadnjih dneh intenzivno preiskovala tudi komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, kar pa je Erjavec označil kot njeno zlorabo za obračun z njim.

Karl Erjavec zaslišanje Slovenija Miha Škerbinc: "V vojski obstaja skupina neformalnih informatorjev"

Kaj pa LMŠ, SMC in Levica?

Predlagatelji so do zdaj k podpori interpelacije pritegnili zgolj opozicijski poslanski skupini NSi in SNS, tako da zagovorniki razrešitve ministra skupaj štejejo 36 poslanskih glasov. Za uspeh interpelacije bi jih potrebovali 46. Od vladnih strank so izrecno podporo ministru do zdaj napovedali v SD, DeSUS in SAB, medtem ko v LMŠ in SMC tega, kako bodo ravnali, niso razkrili. Tega ne razkrivajo niti v Levici.

Za razpravo o interpelaciji je na današnji izredni seji DZ predvidenih več kot 14 ur.

Matej Tonin "Pravico imamo" Slovenija Odziv Tonina na Erjavčeve očitke

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 10:33 21.junij 2019.

    Ali bo novi obrambni minister nekdanji specialec tujske legije ? http://www.norakrava.si/zan-mahnic-odsel-v-tujsko-legijo/

  • slovenski45 08:04 21.junij 2019.

    Kaj še dela Erjavec v politiki? Slab vtis, boste rekli.