Slovenija
345 ogledov

Erjavec poziva volivce, naj podprejo Šoltesa

evropski parlament EPA
Erjavec je prepričan, da jim bo skupaj uspelo.

Izvršni odbor DeSUS je evroposlanca Igorja Šoltesa soglasno potrdil za nosilca kandidatne liste DeSUS za evropske volitve. Celotno listo, ki jo bodo skupaj oblikovali, bodo predstavili v prihodnjih desetih dneh. Šoltes, prvak DeSUS Karl Erjavec in dosedanji evroposlanec DeSUS Ivo Vajgl, ki se ni odločil za kandidaturo, pričakujejo uspeh in izvolitev v Evropski parlament. 

Šoltes, ki je v aktualnem mandatu v vrstah Zelenih, se je tudi včlanil v DeSUS in bo v Evropskem parlamentu, če bo ponovno izvoljen, zastopal barve Evropske demokratske stranke. Erjavec je na novinarski konferenci pojasnil, da so bili tudi v lokalnih organizacijah navdušeni nad Šoltesom.

Tudi Vajgl je danes izrazil zadovoljstvo nad Šoltesovo odločitvijo, da se pridruži DeSUS. Po Vajglovem mnenju bo kot izkušen poslanec izpolnil pričakovanja te stranke. Slednja bo po njegovem prepričanju tudi v prihodnjem mandatu imela evroposlanca.

Igor Šoltes, Računsko sodišče  | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović

Igor Šoltes Obračun Slovenija Mussolinijeva vnukinja Igorju Šoltesu: "Va fan culo*!"

Želi nadaljevati začrtano pot

Šoltes pa je danes dejal, da je sodelovanje z DeSUS logičen korak naprej v njegovem delovanju na evropskem parketu. Svoje začrtane cilje v iztekajočem se mandatu želi nadaljevati. Napovedal je, da bo svoje poslanstvo tudi v prihodnje gradil na vrednotah, kot so zdravje okolja, zdravi tržni odnosi, človekove pravice in dosledno spoštovanje vladavine prava. Izpostavil je še solidarnost na številnih področjih.

Poudaril je, da se je tudi pri dosedanjem delu ukvarjal s problematiko starejših in prepričan je, da je izziv dolgožive družbe izziv celotne Evrope in Slovenije. Po njegovih navedbah pa mora dolgoživa družba vključit vse politike, od socialne in zdravstvene, do politike okolja in prostora.

Šoltes je tako prepričan, da lahko sodelovanje z DeSUS njegova prizadevanja v preteklosti še nadgradi. Tudi sam si želi, da bi demokratska stranka v Evropskem parlamentu oblikovala svojo politično skupino, zlasti zato, da "lahko postane zeleno srce na modri podlagi in tlakuje pot tudi vladavini prava in spoštovanja človeka". Predvsem pa mora po njegovem mnenju razumeti, da Evropa, "odtujena z deficitom demokracije, ne more biti prava pot". "Tu so izzivi prihodnjega mandata dovolj močni, da lahko trezno, odgovorno in razumno sprejmem odločitev, da postanem nosilec liste DeSUS za prihajajoče evropske volitve," je sklenil Šoltes.

Karl Erjavec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Erjavec meni, da bi bil le moteč

Erjavec medtem na evropskih volitvah ne bo kandidiral, saj ima druge načrte, zlasti s stranko. Po njegovem prepričanju bi bila njegova kandidatura lahko le moteča na listi. Ob tem vse tiste, ki ga podpirajo, Erjavec poziva, naj podprejo Šoltesa.

Celotna kandidatna lista bo stvar pogovorov in pričakovati je, da bo del nje sestavljen tudi glede na Šoltesovo prvotno načrtovano kampanjo. O imenih danes Šoltes, ki je pred povabilom DeSUS načrtoval nastop na volitvah s svojo listo, še ni želel govoriti.

Karel Erjavec Volitve Slovenija Šoltes nosilec liste DeSUS

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • vec 10:51 23.marec 2019.

    ma vafangul