Slovenija
7653 ogledov

Financial Time omenja Slovenijo kot šibek člen

Borut Pahor Anže Petkovšek
Komentator Tony Barber navaja besede slovenskega predsednika Boruta Pahorja.

Vlade v Evropi večinoma kažejo le malo ali nič navdušenja nad samostojno Katalonijo. Vladajoči v Berlinu, Parizu, Londonu in drugod ne želijo razpada Španije in menijo, da separatisti nimajo pravnih ali političnih temeljev za svoje ravnanje. Pozornejši pogled na enotnost EU pa pokaže na šibek člen ali dva, v današnjem komentarju piše FT.

Ob tem komentator britanskega dnevnika Financial Times Tony Barber omeni prav Slovenijo. Glasno izražene simpatije za separatiste v Kataloniji so prišle iz Slovenije, piše in ob tem navede besede slovenskega predsednika Boruta Pahorja na dan kaotičnega referenduma o katalonski neodvisnosti 1. oktobra, ki ga je Madrid razglasil za nezakonitega: "Številna slovenska srca bijejo za katalonski narod."

Barcelona Neodvisnost Svet Predsednik z ministri pobegnil iz Katalonije

Med Katalonijo in Slovenijo več razlik kot podobnosti

Slovenska čustvena vez s katalonskimi separatisti je razumljiva. Pred samo 26 leti je razpadla nekdanja komunistična Jugoslavija in prvič v zgodovini so dobili polno samostojnost. Slovenci vidijo vzporednice med lastno izkušnjo majhnega naroda, ki je po lastnih navedbah v nekdanji federativni Jugoslaviji živel pod nadvlado Srbov, in tisto, ki jo ima Katalonija z nadvlado Madrida, piše komentator, a dodaja, da je med primeroma Slovenije in Katalonije več razlik kot podobnosti.

Barcelona | Avtor: Epa Epa

V Kataloniji na primer ni takšne enotne podpore samostojnosti, kot je bila v Sloveniji, kjer je bilo ob več kot 90-odstotni volilni udeležbi za samostojnost več kot 90 odstotkov volivcev. Slovenija med letoma 1989 in 1991 je bila tudi strnjeno ozemlje, na katerem so večinoma živeli Slovenci, obstajalo je le manjše število Srbov, in Slovenija tudi ni imela meje s Srbijo. Kataloniji primanjkuje slovenska kompaktnost, ocenjujejo v FT.

Razglasitev neodvisnosti Katalonije Katalonija Svet Puigdemont poziva k mirnemu uporu Razglasitev neodvisnosti Katalonije Neodivisnost Svet Na ulicah desettisoči, nazdravljajo s "cavo"

Rajoy ni kot general Franco

Druga razlika je vodstvo. Pomanjkljivost španskega premierja Mariana Rajoya je morda ta, da je preveč legalističen in v katalonski krizi ravna s težko roko, a vendarle ni španski diktator Francisco Franco ali srbski voditelj Slobodan Milošević.

A morda največja razlika je ta, da je Slovenija, podobno kot Grčija 1820 ali Italija 1860, za svoja prizadevanja po samostojnosti imela podporo vplivnih tujih vlad. Katalonija, tako kot iraški Kurdistan, tovrstne podpore nima, zaključuje komentator.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • petosa47 20:14 31.oktober 2017.

    mirror - Pahor ni nikjer povedal in napisal, da je to mnenje uradne slovenije in slovencev, tako, da to kar si ti napisal je ena velika luknja v vodi, razmisli pa tudi o pospravljanju lastnega podstrešja, ker, če nebi mi ...prikaži veči razmišljali tako kot sedaj Katalonci bi bili še sedaj v Jugi. Drugače pa to kar je povedal ima popolnoma prav. Leon - Mislim, da si se zmotil. To kar si napisal je značilno za Janšo.

  • Avatar Leon
    Leon 17:57 31.oktober 2017.

    " Številna slovenska srca bijejo za katalonski narod."...... Pahor je ponovno dokazal ,da je dvoličnež ,manipulant , demagog in oseba z narcisoidno težavo ! Žal tega vsi Slovenci niso spoznali.

  • Igor Đukanović 08:20 31.oktober 2017.

    Pa kaj če Katalonija nima velikih zaveznikov? Jih bo še dobila.