Slovenija
4711 ogledov

Italijanske radijske postaje tožijo slovenske

Digitalni radio Profimedias
Italijanske radijske postaje zaradi seganja frekvenc slovenskih radijskih postaj prek državnih meja tožijo naše postaje, italijanska sodišča pa so se nekajkrat že postavila na njihovo stran.

Problem je danes obravnavala tudi komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in preučila možnosti za zaščito naših radijskih postaj.

Kot je po seji pojasnil njen predsednik Matej Tonin (NSi), gre seveda signal radijskih postaj, ki oddajajo na slovenskem Primorskem, tudi prek meja v Italijo, saj se ga ne da ustaviti na državni meji. Po njegovih navedbah je to tudi del mednarodne ureditve oziroma sporazumov, ki pa jih Italija ne spoštuje, zato italijanske radijske postaje slovenske tožijo "zaradi motenja posesti, ker naj bi slovenske radijske postaje posegale v njihove frekvence".

Kot težavo je Tonin izpostavil to, da so italijanska sodišča v nekaterih primerih že razsodila v korist italijanskih radijskih postaj, kar je "z vidika mednarodne organiziranosti teh zadev neprimerno". Po Toninovih navedbah jih je zanimalo predvsem, kaj bo Slovenija storila, da zaščiti naše radijske postaje, saj bi se lahko slovenske postaje v strahu, da jih italijanske ne bi tožile, začele enostavno umikati s teh mejnih območij. "To bi pomenilo, da se tudi slovenski jezik in pa slovenska kultura na tem območju ne bi več slišala na primeren način, kot se lahko prek radijskih postaj," je dejal in dodal, da lahko to predstavlja pomembno varnostno grožnjo, če se pravilno ne ukrepa.

Predstavniki vlade so po Toninovih navedbah članom komisije na današnji seji predstavili, kakšni so protiukrepi Slovenije, da zaščiti slovenske interese, kulturo, jezik, identiteto in konec koncev tudi interese slovenskih radijskih postaj. Med temi ukrepi so denimo protitožbe italijanskih radijskih postaj zaradi motenja slovenskih frekvenc na naši strani in dodeljevanje dodatnih frekvenc slovenskim radijskim postajam, slovenskim radijskim postajam pa na sodiščih v Italiji pravno pomoč nudi tudi državno odvetništvo, je dejal Tonin.

Dodal je, da je bila razprava o tej temi na današnji seji glede na sporne izjave italijanskih politikov na nedeljski slovesnosti v Bazovici pri Trstu ob dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov še toliko bolj vroča in toliko bolj pomembna.

“Skrbi nas, da bodo slovenska sodišča dovolila izklapljanje naših signalov. To b Iz današnje primorske izdaje Žurnala24 Slovenija “Smrt za slovenske radijske postaje”

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • marino 06:45 13.februar 2019.

    Kolikor je meni poznano je pred par leti naše sodišče v Ljubljani pomagalo naši radijski postaji tako, da dalo prav italijanski radijski postaji, ki je v Sloveniji vložilo tožbo proti slovenski zaradi motenja frekvence. Kdo bo našin postajam pomagal, če ...prikaži več še domača sodišča dajo prav tujim? Razumi kdor more.

  • joze95 23:41 12.februar 2019.

    To je samo dokaz več, da naši dosedanji evropski poslanci samo blefirajo njihovo pokončnost. Lepo jim je, sedaj pa se oglašajo pet minut pred dvanajsto. Italijani pa so z vso opremo že pri Ajdovščini. Sicer pa preprosto, ko bodo začeli ...prikaži veči primorci (zanalašč z malo začetnico ) začeli kupovati drugo opremo in vsakdanjo robo namesto italijanske so zavedni Primorci. Če pa ima babica italijansko pokojnino in je članica Zveze Borcev je pa to klasično primorsko nategovanje o poštenju.

  • wolfyy 22:40 12.februar 2019.

    naše crknejo 10km čez mejo, njihove lovijo skoraj po celi Sloveniji. Enako je z mobilnim signalom, skočiš 200m čez mejo za 10min in preklopi na italijansko omrežje, Se vrneš 2km v notranjost slovenije, restartaš telefon a on se še kar ...prikaži več nazaj na italijansko omrežje priklopi...tako, da ne vem koga bi mogu kdo tožit...