Slovenija
135872 ogledov

Možno je tudi izplačilo turističnega bona v denarju

Denar
1/4
Profimedia
S petka na soboto lahko prvič prenočite na račun države. To morate vedeti.

Kdaj lahko izkoristim bon?

Od 19. junija, torej že ta konec tedna, do konca leta. Prva mogoča nočitev, ki se jo plača z bonom, je s petka 19. junija na soboto, zadnja pa s 30. na 31. december.

Ali morajo bone sprejemati vsi turistični ponudniki?

Ne, pred rezervacijo preverite, ali bone sprejemajo. Tisti, ki 13. marca letos niso bili vpisani v register, bonov ne smejo sprejemati (v glavnem gre za sobodajalce, ki se med letom izpišejo iz registra, da jim ni treba plačevati prispevkov).

Kako se turistični bon unovči?

Ponudniku ob rezervaciji in prihodu poveste, da boste unovčili bon. Izpolniti boste morali obrazec, ki ga boste dobili tam, ogledate in natisnete si ga lahko tudi prek spleta. Družina bo izpolnila le en obrazec, s seboj pa morate imeti osebne dokumente vseh. 

Ali lahko bon izkoristim za vikend paket s polpenzionom?

Ne, bon velja le za nočitev ali nočitev z zajtrkom. Nič sicer ne ovira ponudnikov, da bi svojim gostom ponudili brezplačno večerjo.

Ali lahko nočitev rezerviram prek Bookinga ali Airbnb?

Načeloma da, a plačilo morate izvesti pri ponudniku nočitve.

Ali lahko 200 evrov izkoristim za več nočitev pri različnih ponudnikih?

Da.

Kje lahko koristim nočitev?

Načeloma pri vseh ponudnikih: v hotelih, sobah, kampih, na turističnih kmetijah, v apartmajih in planinskih kočah.

Kdo mi lahko podari bon in komu ga lahko jaz podarim?

Bon vam lahko podarijo stari starši, starši, partner in njegovi otroci, otroci ali vnuki. Vi lahko bon podarite staršem, starim staršem, partnerju in njegovim otrokom, otrokom ali vnukom. Prenos bona med brati, bratranci ali strici in nečaki ni možen, saj je dovoljen prenos do drugega kolena le v ravni vrsti?

Kako se bon podari?

Podpisati je treba izjavo o prenosu bona, ki jo mora tisti, ki ga bo koristil, predložiti ponudniku.

Ali lahko podarim pol bona vsakemu otroku?

Ne, prenesti je mogoče le celotno vrednost bona, ni ga mogoče deliti niti podariti preostale vrednosti bona, če ste del že koristili.

Ali lahko otrok bon izkoristi ob letovanju z drugo osebo, na primer s teto?

Da, v tem primeru mora imeti s seboj izjavo, ki jo podpišejo starši.

Lahko plačam z mojim bonom, če greva s prijateljico na vikend, ali mora vsaka plačati z delom svojega bona?

Možno je oboje, pomembno je, da je kot gost prijavljen tudi tisti, ki bo koristil bon.

Kako bo ponudnik vedel, da ne koristim bona svoje ostarele tete, čeprav ga ne bi smel?

Tega ne bo mogel vedeti, bi pa to lahko ugotovili v postopku nadzora tržni inšpektorji. Globa za prenos bona v nasprotju z zakonom je od 200 do 600 evrov. Načeloma velja, da se lahko v hitrem postopku izreče le najnižja določena globa, a zakon izrecno določa, da se lahko v tem primeru izreče tudi višja. Globa bo sicer doletela vašo teto, saj se za prekršek po zakonu kaznuje upravičenec do bona.

Kako lahko preverim, ali bon še imam in koliko?

Finančna uprava bo to omogočila v eDavkih na telefonu in spletu, koliko vrednosti bona še imate, pa bo lahko ob vnosu vaših podatkov videl tudi receptor oziroma ponudnik nastanitve.

Ali je možno izplačilo v denarju?

Le izjemoma, a ne boste nič na boljšem. Izplačilo v denarju je namreč mogoče le v primeru, da je pri ponudniku onemogočen dostop do eDavkov, na primer v planinskih kočah. V tem primeru boste morali nastanitev plačati, ponudnik pa vam bo izdal potrdilo o unovčitvi bona. V treh dneh mora nato ponudnik Fursu poslati zahtevek, da vam izplačajo znesek koriščenega bona v denarju.

Kam bo šel denar, če bona ne unovčim?

Denar ne bo porabljen in bo ostal v proračunu.

Kje lahko dobim odgovore na druga vprašanja v zvezi z boni?

Na posebni spletni strani finančne uprave, pokličete pa lahko tudi klicni center na 08 200 1005 ki deluje med tednom od 8. do 15. ure, ob petkih le to enih, ob sredah pa od 7. do 17. ure.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 39
  • Brane Kacjan 17:07 21.junij 2020.

    V tem članku nekdo sprašuje: Ali lahko bon izkoristim za vikend paket s polpenzionom? Odgovor avtorja članka, je zapisan tako: Ne, bon velja le za nočitev, ali nočitev z zajtrkom!??? Kaj pa je nočitev z zajtrkom? Ni Polpenzion? Ali to ...prikaži večo poomeni v vseh turističnih ponudnikih je bon samo za nočitve, brez hrane? :) KB https://www.vsikuponi.si/19285/romanticni-wellness-vikend-v-dvoje.html

  • darja32 12:08 19.junij 2020.

    Lahko je deliti denar,ki ni tvoj. Tako (misli) sds nabira predvolilne točke. Raje bi reševali podjetja,ali pa zgradili domove za ostarele in mlade družine.

  • kapibara1 22:03 18.junij 2020.

    Motri me to, da ljudje dobijo Bon + Regres, pa od regersa NOČEJO NIČ prispevati turistični panogi.. Lani pa cel regres v turizem..Pustimo upravičeno prikrajšane..!!