Slovenija
27018 ogledov

"Janšev" novinar izlil dušo in odgovoril kritikom

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
Voditelj Odmevov je po referendumski nedelji objavil dolg tekst, v katerem je močno okrcal novinarske kolege.

V nedeljo so volilci podprli uveljavitev novega zakona o RTVS, s katerim bodo na javni radioteleviziji neizbežno sledile spremembe vodstva in uredniške politike. 

V zadnjih mesecih so se na kadrovanje na nacionalki usule številne kritike, saj naj bi na Kolodvorsko prišlo veliko novinarjev, ki naj bi bili blizu stranki SDS.

RTV Slovenija Slovenija Tako dolgo bo Janša še 'glavni' na TV Slovenija

Eden od teh je voditelj Odmevov Luka Svetina. Njegov obraz se je tekom referendumske kampanje pojavil tudi na plakatu, ki je opozarjal na to, da gre za "nekdanjega novinarja televizije Nova24, še vedno pa dela tudi za konzervativni medij Domovina."

Omenjeni plakat je kot neprimerno reklamno sredstvo "spoštljive levice" na svojih kanalih delil tudi Janez Janša.

Svetina se je dan po referendumih odzval na Facebooku in v daljšem tekstu opozoril na pritiske, ki jih je bil deležen s strani dela javnosti in kolegov.

"V času svoje kariere, ki sem jo preživel na mediju Nova24TV, sem se navadil na vsakodnevne grde poglede, zbadljivke, podcenjevanje in diskvalifikacijo novinarskih kolegov. Vzel sem v zakup dejstvo, da so kritike do samega medija tudi upravičene, uredniška politika ni bila vedno prava in ljudje niso neumni in so to videli. Za slab ugled v javnosti si je v precejšnji meri moja bivša televizija kriva tudi sama. Verjel pa sem, da bodo ljudje prepoznali, da stojim za tistim, kar jaz delam. In kar nekaj nas je bilo takih. Bivši novinarji in novinarke Nove24TV danes delajo na POP TV, A Kanalu in RTV in so tam vidni obrazi. Nisem edini, ki je odšel drugam. Proizvedla je kar nekaj dobrih novinarskih kadrov in nihče me ne more prepričati v nasprotno," je zapisal Svetina.

"Čeprav imam precej izkušenj z novinarskim delom in nastopanjem pred TV v različnih medijih, mi je bila ob prihodu na RTV prilepljena etiketa "Janševega voditelja". Priznam, da sem takšne diskvalifikacije vnaprej pričakoval in se poskušal nanje psihično pripraviti. Danes ugotavljam in potrjujem, da nikoli nisi zares pripravljen na medijske napade. Če si človek, se te negativno medijsko pisanje dotakne. In se je dotaknilo tudi mene - in moje družine," je nadaljeval Svetina in nato pojasnil, da je imel veliko pomislekov pred pridružitvijo RTVS, a da takšne priložnosti preprosto ni mogel zavrniti.

"Po dveh mesecih so odzivi takšni, kot sem jih pričakoval, takšni, kot je slovenska družba - polarizirani. Za eno skupino ljudi sem super osvežitev, profesionalec, gledljiv, poslušljiv, simpatičen ... Za druge sem nesposoben, neposlušljiv, negledljiv, obesili so mi celo govorno napako, skratka, popolna diskreditacija in to na osebnem nivoju. Prvi me sprejemajo, ker sem 'njihov', drugi me zavračajo, ker nisem. Težko pa je gledati, ko to, 'nisi naš', prihaja s strani tvojih novinarskih kolegov," je še dodal Svetina.

Celoten tekst s Facebook računa Luke Svetine si lahko preberete NA TEJ POVEZAVI.

Na nedeljskem referendumu je zakon o RTVS podprlo 62,8 odstotka volilcev, proti se jih je izreklo 37,2 odstotka. Udeležba je bila 41,66-odstotna.

vlada zabava matej tonin janez janša s kozarcem Slovenija Zaradi poraza na referendumih počilo med Janšo in Toninom
Komentarjev 23
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 05:01 01.december 2022.

    No, itak ima Slovenija preveč pisarjev in obrazov...mogoče te bodo vzeli v Avstriji v službo za pomočnika v kakšni kuhinji.

  • Avatar Minovak
    Minovak 09:32 29.november 2022.

    ČE BI KOMUNISTI-LEVIČARJI PRENEHALI LAGATI, BI PROPADLI V ŠTIRINAJSTIH DNEH! (Aleksander Solženicin)

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 09:12 29.november 2022.

    Ta osebek je zadnji, ki lahko koga okrca. Ta osebek nima duše, zato je ne more izliti. Žurnalov pisunček ti si mu zelo podoben...

Sorodne novice