Slovenija
67140 ogledov

Jerneja Šugmana pospremili na poslednjo pot

Zadnje slovo od Jerneja Šugmana.
1/7
Zadnje slovo od Jerneja Šugmana.
Na ljubljanskih Žalah so se danes svojci, prijatelji, kolegi in politični državni vrh, med njimi tudi predsednik republike Borut Pahor, poslovili od gledališkega in televizijskega igralca Jerneja Šugmana.

Bil je velikan med igralci in še večji človek, so v govorih poudarili njegovi kolegi. Pokopan je bil z vojaškimi častmi.

Eden izmed številnih družinskih prijateljev rodbine Šugman Igor E. Bergant je prebral zapis njegovih najbližjih, v katerem so obudili spomin nanj, vse od njegovega rojstva, prek mladosti, življenjskih preizkušenj in podvigov, ljubezni do gledališča, igralskih začetkov, do trenutkov, ki so jih preživeli skupaj.

Bil je neskončno igriv fant, ki ga je privlačilo tisto, kar je bilo prepovedano. Zanimale so ga živali, njegova najljubša je bila gorila. Kot majhen se je zaljubil v King Konga in druge mogočne like, kot je Martin Krpan. Spominjali so se, da jih je morda kdaj nezadovoljne zaradi njegove neposlušnosti znal povsem razorožiti s šalami in humorjem.

Jernej Šugman Šugmanove izjave Magazin "Ne želim si, da bi ljudje izvedeli, kaj se dogaja v zaodrju"

Med drugim so svojci zapisali, da jih je presegal v svoji velikodušnosti in sposobnosti sprejemanja raznolikosti človeške duše, tudi manj bleščečih, včasih neprijetnih plati. Vse je odpuščal in pozabljal. Vsakokrat znova ponudil roko in se odzval na prošnjo.

Zadnje slovo od Jerneja Šugmana. | Avtor: Zadnje slovo od Jerneja Šugmana.
Šugman je bil član ansambla ljubljanske Drame od leta 1992. "Včasih sem ti zavidal kakšno vlogo, kdo ti jih pa ni. Včasih si jo celo ti meni. Ampak zdaj vem, da to ni res, ker to sploh ni bila tvoja lastnost," je v svojem govoru povedal ravnatelj Drame Igor Samobor in razmišljal, da človeka s tako širokim objemom in toplim nasmehom ne bo verjetno nikoli več spoznal.

ukc ljubljana, reševalno vozilo, rešilec, reševanje, bolnik, poškodba Slovenija Zdravnik, ki je oživljal Šugmana: Ta namigovanja nas zelo žalostijo Jernej Šugman Magazin Ganljivo pismo Jerneju Šugmanu v slovo

V imenu njegove filmske družine je nekaj besed v spomin preminulemu namenil režiser Metod Pevec, ki je z igralcem sodeloval pri filmu Lahko noč, gospodična. Spregovorila sta tudi igralec Jurij Zrnec, dramatik in režiser Matjaž Zupančič in predstavnik projekta Predani korakom, katerega ambasador je bil Šugman.

Zadnje slovo od Jerneja Šugmana. | Avtor: Zadnje slovo od Jerneja Šugmana.
Pogreba se je udeležilo več sto ljudi, med njimi tudi državni vrh in nekateri politiki. Pogreb z vojaškimi častmi je spremljala častna enota Slovenske vojske, igral je orkester Slovenske policije. S pesmijo Ne mine niti dan se je igralcu poklonil tudi Zoran Predin.

Gledališki in televizijski igralec Jernej Šugman je umrl v nedeljo v 49. letu starosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • matermila 08:42 16.december 2017.

    Upam,resnično,da ga boste sedaj pustili,da počiva v miru.Imel je srečo,da je opravljal poklic,ki ga je imel rad.Je bil v njem dober?Ne vem,ker ne hodim v Ljubljansko gledališče(ni denarja),sem ga pa videl nekajkrat v Naši mali kliniki(nenamerno)in v tisti vlogi pač ...prikaži večč ni bilo nič umetniškega,kot tudi v vlogah drugih ne.Sploh so slovenske komedije bolj Marija sedem žalosti,kot to kar naj bi bile.Če si boste ogledali en del nadaljevanke Lepo je biti sosed,vam bo jasno o čem govorim.