Slovenija
12 ogledov

Julija v Sloveniji spet več brezposelnih

brezposelnost Žurnal24 main
Število brezposelnih se je julija po štirih mesecih spet povečalo, predvsem na račun izteka zaposlitev za določen čas in stečajev podjetij. Najbolj v Trbovljah in Ljubljani.

Julija je bilo v Sloveniji registriranih 107.562 brezposelnih, kar je 0,4 odstotka več kot junija in 9,3 odstotka več kot julija lani, so sporočili z Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje. Vzrok za to je predvsem v večjem številu izteka zaposlitev za določen čas in brezposelnih zaradi stečajev podjetij.

"Ker je v tem obdobju leta po navadi tudi manj zaposlovanja, se je brezposelnost po štirih mesecih zniževanja julija znova povečala," so zapisali na zavodu.
Brezposelnost se je v julija najbolj povečala v Trbovljah in Ljubljani, najbolj pa se je zmanjšala na Ptuju.

Julija se je na novo prijavilo 7.371 brezposelnih, kar je 14,2 odstotka več kot junija in 6,2 odstotka manj kot julija lani. Med novoprijavljenimi je bilo 644 iskalcev prve zaposlitve, 1.990 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 3.545 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Na zavodu je bilo julija tudi manj povpraševanja delodajalcev po delavcih. Delodajalci so prijavili 15.549 prostih delovnih mest, kar je 19,6 odstotka manj kot junija in 2,5 odstotka več kot julija lani.

Sicer so delodajalci od začetka leta do konca julija prijavili 113.933 prostih delovnih mest, s čimer je bilo povpraševanje po delavcih glede na isto obdobje lani večje za 17 odstotkov. Največ prostih delovnih mest je bilo na področju predelovalnih dejavnostih, in sicer je bil porast največji v gradbeništvu (44,2 odstotka) in v predelovalnih dejavnostih (25,7 odstotka).

Komentarjev 1
  • recesija 16:08 05.avgust 2011.

    NEMOGOČE. Narcisoidni Pahor pa pravi, da smo že iz recesije in da gospodarstvo okreva.