Slovenija
29415 ogledov

Kaj v resnici čaka učence ob povratku v šolo

Waldorfska šola Ljubljana Saša Despot
Prvi odziv vodje ravnateljev o resničnih izzivih, ki čakajo učitelje in učence 18. maja. In o izzivih, ki so prenapihnjeni.

Sinočnja napoved ministrice Simone Kustec, da se bodo z 18. majem v šole začele vračati določene skupine učencev, poraja ogromno vprašanj, na katere trenutno še ni odgovorov. 

V šolske klopi naj bi se vrnili le maturantje in ostali dijaki strokovnih šol zaključnega letnika, devetošolci, učenci prve triade od 1. do 3. razreda osnovne šole in vrtčevski otroci. Ostali šolajoči bodo to šolsko leto zaključili od doma. Učenci, starejši od 12 let, bodo morali v šoli obvezno nositi maske, mlajši ne.

Simona Kustec Lipicer Sprostitev ukrepov Slovenija Ministrica: V šole postopoma 18. maja

Kako poskrbeti za primeren razmak med učenci v razredih? Kako izvajati pouk v prvi triadi? Čiščenje in dezinfekcija prostorov, hkratno učenje prej skupnega, zdaj razdeljenega razreda, kako nadomestiti učitelje, ki morda sami spadajo v rizično zdravstveno skupino ... 

"Ne bom rekel, da nas je strah, imamo pa veliko veliko pomislekov in vprašanj."

Gregor Pečan, vodja Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije

"Vprašanj, ki jih je potrebno zastaviti, in nato nanje dobiti vsaj približne odgovore, je ogromno," je za Žurnal24 v prvem odzivu danes zjutraj povedal predsednik združenja ravnateljev osnovnega šolstva Gregor Pečan, ki v tem trenutku še ne ve, kako bo po šolah, tudi njegovi matični, organiziran pouk 18. maja.

Gregor Pečan | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Začenjamo z najbolj zahtevno populacijo otrok"

 "Vsi smo na popolnoma neznanem terenu. Startati šole 1. septembra po dveh mesecih odsotnosti ni problem, težava pa je v zdajšnjih razmerah začeti spet pouk, pa še to le v omejenem delu. Treba je vedeti, da bomo začeli z najbolj zahtevno populacijo otrok, starih do 8 let, ki jo je najtežje pripraviti do držanja socialne razdalje. To bo zelo zahtevna naloga," je razjasnil glavne izzive.

"Upamo, da bomo dobili čim konkretnejša navodila, ki bodo podkrepljena z zdravstveno stroko, čeprav so tudi zanje tako kot za nas vse te razmere nekaj povsem novega. Noben družbeni sistem doslej še ni bil v podobni situaciji," pravi Pečan.

Šolsko ministrstvo, ki ga vodi Simona Kustec, je po Pečanovih besedah napovedalo, da se bo v prihodnjih dneh oziroma v najkrajšem času ustanovila strokovna delovna skupina, ki bo pred odprtjem šol zastavljala prava vprašanja in dobivala tudi odgovore nanje. "Zelo močno pa upamo, da se tokrat ne bo ponovila velikokrat prevladujoča praksa, da so v takšne skupine imenovani teoretični strokovnjaki, ki nikoli niso niti poučevali v razredih niti niso vodili šol, ter zato o teh stvareh vedo še bistveno manj, kot vemo ravnatelji, podravnatelji in učitelji. V tem trenutku resnično nimamo časa za debate in teoretiziranje."

"V tem trenutku resnično nimamo časa za debate in teoretiziranje."

Gregor Pečan

Odlična priložnost za prečiščenje učnega načrta

Pečana sicer samo zaključevanje šolskega leta ne skrbi, po njegovih besedah je ocenjevanje v tem hipu eden manjših izzivov, čeprav skuša majhna skupina učiteljev in somišljenikov to v javnosti prikazati kot velik problem. Pečan trdi, da velika večina učiteljev in učiteljic dobro pozna svoje učence in znajo zato tudi oceniti, koliko se je posamezni učenec v zadnjih šestih tednih od doma trudil in delal za šolo. Pečana pa zopet moti, da so se tudi na tem področju javili razni teoretski strokovnjaki in od daleč razglabljali o stvareh, s katerimi sami nimajo opravka. 

Šola Slovenija Učiteljem poslali navodila, kako ocenjevati

Vodja slovenskih ravnateljev priznava, da bo zaradi izrednih razmer veliko šolske snovi ostalo nepredelane in premalo utrjene, kar bo po njegovem brez posebnih težav mogoče nadomestiti v prihodnjem šolskem letu. A Pečan hkrati opozarja, da je zaradi nastalih razmer zdaj idealna priložnost, da pristojne šolske ustanove prečistijo učne načrte in iz njih odstranijo nepotreben balast, "o čemer se sicer neuspešno govori že leta in leta."

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar praufo
    praufo 19:29 01.maj 2020.

    šolstvo je bilo že od nekdaj polje eksperimentov, v peskovniku se igrajo vse mogoči profesorji in bistroumneži, politiki in še kdo, ki tekmujejo med sabo v neskončnem pametovanju, visoko ceno pa plačajo učenci, ki jih vsak dan bolj poneumljajo, žal

  • Vesna Dolšak 02:38 01.maj 2020.

    Neumno je bilo že to, da so sploh zaprli šole in vrtce. Zato bi morali zdaj vse otroke spraviti nazaj v šole in v vrtce, če bi jih že včeraj, bi bilo prepozno. Vsi normalni vemo, da je ta virus ...prikaži več bil tu že prej, da smo ga mnogi že preboleli v decembru, januarju, februarju, pa brez pompa in neumnih "ukrepov".

  • munja 22:03 30.april 2020.

    Čimprej bo potrebno zmanjšat veliko preobsežen šolski program, pa bo vsem lažje.