Slovenija
3500 ogledov

Kako pripraviti otroka na vrnitev v vrtec?

Vrtec Profimedia Otroci v vrtcu.
Po osmih tednih vzgojno-izobraževalnega dela izključno na daljavo se v ponedeljek ob upoštevanju številnih varnostnih ukrepov in omejitev začenja postopno odpiranje vrtcev in šol. Kako lahko starši pripravijo otroka, da bo vrnitev v vrtec čim manj stresna?

Razvoj otrok je v predšolskem obdobju najbolj intenziven, zato je takrat izjemno pomembno, da otrokom nudimo raznolike dejavnosti in aktivnosti, ki spodbujajo njegov razvoj na več področjih. Eno izmed teh področij pa je tudi socialni razvoj, ki ga otrok med drugimi razvije preko stika s sovrstniki. Tu veliko vlogo igrajo vrtci, saj se otroci prav tam prvič spoznajo s svetom izven svoje družine in domačega okolja.

Vrtec | Avtor: Profimedia Fotografija je simbolična. Profimedia
"Otrok v odnosu do sovrstnikov razvija socialne veščine, komunikacijo in vedenjske vzorce. Sprva je individualist, ne zaveda se potreb drugih, prav tako ne potrebuje družbe. Okoli 3. leta starosti pa začnejo otroci vstopati v interakcije s sovrstniki, pri čemer še vedno izhajajo iz pozicije individualista. Okolje s sovrstniki je tisto, ki otrokom omogoči, da se naučijo želenih oblik vedenja. To ga lahko naučimo le skozi številne situacije, v katere prihaja otrok in se nanje odzove," pojasni, zakaj je socialna interakcija za otroke ključna, ravnateljica vrtca Bambi Taja Steblovnik, ki se že izjemno veseli vrnitve v svoje delovno okolje. Ob tem doda, da je tudi pri njej prisoten delček strahu in odgovornosti do nove situacije, v kateri so se znašli vsi vzgojitelji in učitelji.

V novi situaciji pa so se znašli tudi otroci, ki so bili čez noč odrezani od svoje vsakodnevne rutine. Kar naenkrat so več časa preživljali s starši v domačem okolju, ostali pa so brez vsakodnevnih igric s svojimi vrtčevskimi prijatelji. Ker so bili starši obremenjeni s službo in ostalimi obveznostmi, se je njihov stres prenašal tudi na otroke.

Živimo v času vedno večjih razlik med generacijami, ki vodijo tudi v vedno globlje prepade med njimi. Poleg tega socialna izolacija ni več le težava starejših, ampak je že kar epidemična. Z vseslovensko osveščevalno akcijo G.las generacije želimo na Žurnalu24.si opozoriti na to problematiko, razbiti stereotipe, povezane s posameznimi generacijami in okrepiti socialne odnose. Predvsem pa želimo povezati generacije in poglobiti njihovo medsebojno razumevanje, izboljšati pretok znanja in pogledov na svet ter zmanjšati razkorak med njimi. Sledite projektu tukaj.  

 

Čeprav je del družin v okviru omejitev preživljalo tudi kvaliteten družinski čas, se izostanek od rutine v vrtcu in ostali stresni dejavniki na nekaterih otrocih že sedaj odražajo. V kolikšni meri, pa je odvisno od socialnega okolja, iz katerega prihajajo. "Čeprav je težko posploševati, kako se bo situacija odražala na otrocih, bodo večje posledice zagotovo vidne pri otrocih iz socialno šibkejših okolij. Dejstvo je, da se še nihče od nas ni znašel v takšni situaciji in da so se tudi starši trudili po svojih najboljših močeh," pojasnjuje direktorica vrtca Bambi.

"Rutina dneva je doma drugačna od vrtčevske. Vrtčevskega okolja se ne da ponazoriti kakorkoli drugače oziroma ga prenesti domov. Kljub skrbnemu načrtovanja aktivnosti s svojim malčkom starši vrtčevskega okolja žal ne morejo nadomestiti,"

              Taja Steblovnik

Trenutno situacijo so prav tako težje prenašali otroci, ki že v običajnih razmerah težko prenašajo spremembe vsakdanjih življenjskih rutin. Vrnitev v vrtec jim bo tako predstavljala še dodaten izvor frustracij in anksioznosti.

starši starša mama oče otrok sin igra igranje | Avtor: Profimedias Profimedias
Ker bodo otroci prišli iz različnih okolij, z različnimi izkušnjami in posledicami te krize, bo po besedah Taje Steblovnik treba skrb in pozornost nameniti postopnemu uvajanju na vzgojno izobraževalni sistem vrtca. "Nekateri bodo prestrašeni, drugi si bodo želeli ostati doma, spet tretji se bodo zelo veselili ponovnih stikov. To bo čas čustev, takšnih in drugačnih, pomembno je, da si jih pustimo izraziti, nadaljuje.

voziček starši Zdravje "Največja popotnica, ki jo starši lahko ponudijo otroku"

Odhod v vrtec naj bo pozitiven

Čeprav bo vračanje v vrtce in šole za številne otroke potekalo brez večjih težav in večina to že nestrpno pričakuje, tako velike spremembe vplivajo na splošno počutje malčkov.

Strokovnjakinja zato vsem staršem in skrbnikom pred vrnitvijo otrok v vrtce svetuje: "Otroku naj ponovni odhod v vrtec predstavijo pozitivno, saj če bodo starši na situacijo gledali pozitivno in ne bodo preveč v skrbeh in bodo zaupali zaposlenim v vrtcu, da se bodo maksimalno potrudili za varnost in zdravje njihovega otroka, bodo svoja pozitivna čustva nevede projecirali tudi na svoje otroke." 

In doda še nekaj dragocenih napotkov: "Starši naj jim odgovorijo na vsa njihova vprašanja, tudi večkrat, če je to potrebno. Predvsem pa naj bodo pogovori z otroki mirni, pozitivni in odločni. Otrok naj čustveno ne izsiljujejo, ali jim grozijo, ker bodo na ta način otroke le še bolj čustveno obremenili."

Ob tem starše tudi opomni, da ni nič narobe, če bodo otroci ob odhodu jokali: "To je njihov način izražanja čustev in prav je, da jim to dovolimo. Smo tam za njih in jim nudimo fizično bližino."

deček fantek jok joka | Avtor: Profimedia Profimedia

Za konec navede še nekaj napotkov za vse delavce v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, saj meni, da je tudi z vidika vrtcev izjemno pomembno, da vzpostavijo enak odnos do staršev. Tudi slednji so lahko prestrašeni, zaskrbljeni, veseli ... Ob enem pa nagovori tudi starše, da se s podobnimi čustvi soočajo tudi vzgojitelji. "Medsebojno razumevanje in trud za kvalitetne medosebne odnose bodo v tem trenutku na preizkušnji. Vsi se moramo potruditi, da bo prehod kar se da uspešen," sklene.

računalnik zaslon otrok starš oče Svet Na tem področju smo v primerjavi s sosednjimi državami v prednosti Osnovna šola Dilema? Slovenija To izjavo bodo morali podpisati starši šolske torbe šola otroci Slovenija Mislite, da se 9-letnik lahko šola doma sam brez staršev? Tako odgovarja stroka!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.