Slovenija
4177 ogledov

Kaos na seji, na kateri naj bi obravnavali vladno poročilo

Franc Trček Saša Despot
Po uri in pol pregovarjanja so sejo vendarle prekinili.

V nasprotju z mnenjem zakonodajno-pravne službe

Zapletlo se je že na začetku današnje seje odbora za gospodarstvo, na katerem naj bi ta obravnaval vladno poročilo o nabavah zaščitne opreme. Predstavniki opozicije so opozarjali na mnenje zakonodajno-pravne službe, da za obravnavo in potrjevanje drugega predlaganega sklepa ni podlage v poslovniku, zakonu in ustavi.

Vlada je namreč v sklepu, ki naj bi ga potrjeval DZ, med drugim navedla, da vlada Marjana Šarca ni pravočasno poskrbela za dopolnitev in aktiviranje državnega načrta zaščite in reševanja za primer epidemije novega koronavirusa in da je sprejem zaščitnih ukrepov potekal v izrednih okoliščinah. 

vlada RS Zaščitna oprema Slovenija Vlada pripravila poročilo: Kriv je Šarec!

"Sklep vnaprej prejudicira, kaj naj bi odbor za gospodarstvo ugotovil"

V opoziciji so zato obravnavi takšnega sklepa ostro nasprotovali. Poslanec Levice Miha Kordiš je spomnil na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ, da za obravnavo takšnega sklepa ni podlage v ustavi, zakonu in poslovniku. Poslanec SD Franc Trček je dodal, da poslovnik predvideva le seznanitev DZ s takšnim poročilom, ne pa tudi sprejemanja sklepov. 

Tina Heferle iz LMŠ je opozorila, da sklep vnaprej prejudicira, kaj naj bi odbor za gospodarstvo ugotovil, kar je absurdno. Po njenem mnenju bi obravnava takšnega sklepa pomenila grob poseg izvršne v zakonodajno vejo oblasti.

Podobno so ocenjevali tudi Meira Hot (SD), Marko Bandelli (SAB) in Aljaž Kovačič (LMŠ).

Z opozicijo sta se strinjala tudi poslanca DeSUS in SMC

Predsednik odbora Branislav Rajić iz SMC je sicer oporekal, da gre za akt, ki bi ga DZ vendarle lahko obravnaval. Proceduralne predloge o prekinitvi seje je nato nameraval dati na glasovanje, vendar pa so v opoziciji oporekali tudi temu. Trček je opozoril, da tisto, kar nima pravne podlage, ne more biti niti predmet poslanskega dela niti glasovanja.

Vendarle pa je slabi uri in pol proceduralnih zapletov in po nastopih koalicijskih članov odbora Jurija Lepa (DeSUS) in Janija Möderndorferja (SMC) odločil, da sejo prekine do 12.30. Tudi Lep je namreč pojasnil, da se v koaliciji zavedajo potrebe po preoblikovanju sklepa. Möderndorfer pa je opomnil, da bi z začetkom razprave o sklepu razprava o njem dobila legitimnost.

Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec Kot v vrtcu Slovenija Janša in Šarec sta si skočila v lase

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 10
 • Avatar right
  right 19:55 08.maj 2020.

  meni je prav fajn ta diktatura. levaki se pa drajsate z bicikli po smrdljivih ritih

 • Avatar ovca
  ovca 17:28 08.maj 2020.

  Ste koncno dojeli,da imamo diktaturo? Ah,eni in isti se vedno ne. 😞

 • onxxx 16:34 08.maj 2020.

  Seveda je potrebna sprememba volilnega sistema pa še kaj drugega saj vlado me more voditi nekdo ki je pop... il volitve. Izvolite izbrisati še 1x