Slovenija
52 ogledov

Kdo dejansko naredi kaj za državo?

Pri akciji smo sodelovali tudi Žurnalovci, ki smo posvojili eno odlagališče smet Žurnal24 main
Politika: Jelinčič ovadil Zalarja in Kresalovo; Milan M. Cvikl očitno preplonkal knjigo. Bolj pozitivno zgodbo pa ta teden ponuja kar 250.000 državljanov, ki so prostovoljno čistili Slovenijo.

Ali politiki naredijo dovolj za državljane ali ne, je stvar presoje vsakega posameznika. Dejstvo pa je, da je včeraj 250.000 državljanov naredilo v enem dnevu za Slovenijo več kot marsikdo na visokem položaju. Ne smemo pozabiti izpostaviti več kot 1000 prostovoljcev, ki so zadnje pol leta živeli praktično le za to akcijo.

Islandski pepel prišel do nas
Slovenski zračni prostor tudi danes ostaja zaprt. Adria Airways je odpovedala vse lete. Oblak se bo verjetno nad Slovenijo zadrževal še nekaj dni.

Slovenija seveda po enem dnevu ne bo (ostala) čista. Zdaj je na vrsti politika oziroma okoljski minister Roko Žarnić. Ta je že napovedal nekatere zakonske spremembe. Ali se bodo uresničile, pa bo pokazal čas.

Politiki: ovadbe padajo z vseh strani
V tem tednu je poslanska skupina SNS ovadila Katarino Kresal in Aleša Zalarja, in sicer "zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja dajanja podkupnine". Poleg omenjenih dveh so kazensko ovadili še "neznane ostale storilce".

Svojo odločitev so utemeljili s tem, da je LDS ponudil "drugo korist predsedniku Vlade Republike Slovenije gospodu Borutu Pahorju, da bi ta v mejah svojih pravic drugače uporabil svoj položaj", s tem pa so kršili kazenski zakonik.

LDS se je odločil
Stranka LDS je bila precej pozornosti deležna tudi zaradi odločitve, da ostane v koaliciji, saj naj bi jih premier s svojimi besedami prepričal. Zagotovil je še, da podpore interpelaciji ne bo.

Ravno tu Kresalovo časa nov težak preizkus. V DeSUS ji enotne podpore niso zagotovili, ampak so napovedali glasovanje po vesti. Z ultimatom naj bi v zadnjih dneh izgubila precej naklonjenosti v stranki SD.

Ekonomist naj se drži ekonomije
Le budno oko pravnika dr. Mateja Accetta pa je poskrbelo za to, da je opazil nenavadne podrobnosti Cviklove knjige Prenovljeno pravo Evropske unije in Wikipedije.

"Gre za škandalozno prodajanje gole forme brez kakršnekoli dodane vrednosti vsebine, za prevaro bralcev, ki ni vredna resne založbe," so besede docenta za evropsko pravo na ljubljanski pravni fakulteti. Za knjigo se je začel zanimati, ker mu ni bilo jasno, zakaj ekonomist piše o evropskem pravnem redu.

Kekec za zgled Slovencem!
Specialist klinične psihologije Aleksander Zadel je Slovence pred časom že navdušil s spletno stranjo "Kako živ si?". Ravno ta stran je pokazala, da so bili Slovenci včeraj najboljše volje. A pritoževati se začnemo vsakič, ko ni sonca. Zadel zato pravi, da bi se morali zgledovati po Kekcu.

Ulica zdaj privlači dijake
Po tem ko so sindikalne centrale Pahorju predale svoje zahteve in je ta napovedal podaljšanje časa javne razprave, so se oglasili še dijaki. Zdaj ti pod vodstvom Aleksandra Sprema grozijo "z ulico", saj nasprotujejo otroškim dodatkom namesto štipendij. Sindikati pa bodo z vlado o predlogu pokojninske reforme razpravljali do 27. maja na tedenskih sestankih.

Težave gradbincev
Sindikat v velenjskem gradbenem podjetju Vegrad pa je zaradi neizplačanih obveznosti do zaposlenih za torek napovedal dveurno opozorilno stavko. Čeprav bi v teh dneh morale biti izplačane že plače za mesec marec, režijski delavci še niso dobili februarskih plač.

Če se Vegrad ubada z likvidnostnimi težavami, pa se SCT z napakami, ki jih je zagrešil. Ta teden so namreč priznali, da so napake pri gradnji vodovoda na Onkološkem inštitutu so delno njihova krivda.

In za konec je tu še odmevna afera glede avtocestnega kartela, ki so jo razkrile Finance. Slovenski gradbeniki so se očitno na Zemonu že leta 1998 dogovorili, kolikšen del avtocestnega programa bo komu pripadal. Ustanovili tako imenovani veliko koalicijo in malo koalicijo, podjetja znotraj njiju pa so si v sporazumu razdelila avtocestno pogačo, ki naj bi bila do leta 2033 vredna 7,13 milijarde evrov. Naslednji teden bo na to temo tudi sestanek ministrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.