Slovenija
1847 ogledov

UKC Maribor: Če obtožbe držijo, je snovi dobil nekje drugje

Cepivo, ki so ga izločili, je bilo že pripravljeno v injekcijah. (Foto: Istockph Žurnal24 main
V UKC Maribor so jasni: "Material nam ne odteka!"

Evidence Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor kažejo, da bi zdravstveni delavec, ki ga policija sumi trgovanja z nedovoljenimi snovmi v športu, lahko od njih odtujil največ tri odmerke zdravila Aranesp. Zato po besedah direktorja Vojka Flisa domnevajo, da je, če obtožbe na njegov račun držijo, sporne snovi dobil nekje drugje.

Flis je na današnji seji sveta UKC Maribor pojasnil, da v kliničnem centru obstaja več točk nadzora nad zdravili. Med drugim morajo biti zdravila na oddelku zaklenjena v določeni omari, dostop do njih je natančno opredeljen, zdravila na vozičkih so pod stalnim nadzorom medicinske sestre, ki je odgovorna za delitev terapije bolniku.

Osumljenec je delil zdravila

36-letni Mariborčan, zaradi domnevno spornega početja katerega je bila 4. aprila v UKC Maribor opravljena kriminalistična preiskava, je delal na oddelku za pljučne bolezni, kjer je opravljal naloge diplomirane medicinske sestre. Na oddelku je delil zdravila in bil tudi odgovorna oseba za delitev terapije. "Kot zadnji člen v verigi je imel potencialno možnost, da zapiše, da je zdravilo bolniku dal, v resnici pa ga je morebiti odtujil," priznavajo v kliničnem centru.

Ob tem so poudarili, da na tem mestu ni mogoče vzpostaviti natančnega nadzora. "Povsem natančnega in zanesljivega nadzora prav v obdobju aplikacije zdravil nima nobena bolnišnica," je povedal Flis in dodal, da je odgovornost vsakega zdravstvenega delavca, da korektno opravlja svoje delo. "Tu je ključno zaupanje," je prepričan.

doping igla injekcija O dopingu pri nas: Šport "Problem je večji, kot si mislimo"

Kaže se zgolj potencialna možnost

Kljub temu v UKC Maribor dvomijo v ocene kriminalistov, da je osumljeni večino nedovoljenih snovi, ki jih je nato posredoval športnikom, pridobil na svojem delovnem mestu, torej v UKC Maribor. Pregled stanja namreč kaže, da je bilo v obdobju od 14. septembra lani do 27. marca letos, na katerega se nanaša kriminalistična preiskava, iz centralne lekarne UKC Maribor na pljučni oddelek poslanih 14 vial (odmerkov) zdravila Aranesp, ki vsebuje prepovedano snov darbepoetin. Enajst jih je bilo kasneje vrnjenih v lekarno, tri so bile porabljene.

Podobno naj bi veljalo tudi za druga zdravila, izsledena v kriminalistični preiskavi. "Evidence kažejo zgolj potencialno možnost, da je osumljeni B. Š. v šestih mesecih z oddelka odtujil tri viale Aranespa," je poudaril Flis. "Trditve, da gre za odtujitev velike količine zdravil in da v UKC Maribor ni evidenc o porabi zdravil, ne držijo," je dodal. "Material nam ne odteka!"

doping igla injekcija Dopinška afera Slovenija Maribor: Za en odmerek zahtevala 500 evrov

Opravili bodo izredni nadzor

Da bi zadevo docela razčistili, bodo opravili izredni strokovno-upravni nadzor na pljučnem oddelku. Prav tako so zaprosili Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za seznam zdravnikov, ki so v regiji v omenjenem obdobju predpisovali sporna zdravila.

Večina Aranespa, ki se ga predpisuje bolnikom ob kemoterapiji zaradi pljučnega raka, naj bi namreč bila pridobljena prek recepta. "Za večino Aranespa, ki je apliciran na oddelku za pljučne bolezni, je po poročilih predstojnice izdan recept. Bolnik prinese zdravilo s seboj ali mu ga aplicira patronažna sestra. Prek centralne lekarne UKC Maribor se zato naročajo le manjše količine tega zdravila," opozarjajo v kliničnem centru.

Kriminalisti so med preiskavo med drugim zasegli še zdravila Dexamethason, Apaurin, Morfin in Helex. 36- in 52-letni Mariborčan, domnevno atletski trener, naj bi z njimi oskrbovala tako aktivne kot rekreativne športnike. Prvi je zdaj v priporu, drugi v hišnem priporu. "Hkrati z uvedbo ustreznega delovnopravnega postopka bo delavcu vročena tudi prepoved opravljanja dela," napovedujejo v UKC Maribor.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Waltter 08:13 11.april 2018.

    Ne se hecat no vec... Ce v UKC MB pravijo da imajo nadzor nad zdravili in verjetno so bolnike povprasali o zdravljenju ozr. kaj so dobili in ce so izrazili utemeljen dvom da osumljeni zdravil ni dobil pri njih pomeni ...prikaži več samo in edino eno da policija zopet sklepa na svojo pest. Pa kaj delajo dejansko vse sami amateri al kaj.