Slovenija
7136 ogledov

Kobalu izrekli izredno odpoved

Boris Kobal Mediaspeed
Člani upravnega odbora Šentjakobskega gledališča so odločitev sprejeli soglasno.

Na nadaljevanju petkove seje so člani upravnega odbora Šentjakobskega gledališča Borisu Kobalu, ki mu je bilo dokazano plagiatorstvo, soglasno izrekli izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi in predčasni odpoklic z mesta direktorja, so sporočili iz gledališča.

Kobal je prevedel tuje avtorsko delo, komedijo La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja, in ga z nekaj manjšimi besedilnimi spremembami predstavljal kot svoje izvirno avtorsko delo komedijo Profesionalci espe ter ga poslal na javni natečaj za izvirno slovensko komedijo in na natečaju uspel v tolikšni meri, da je SLG Celje to delo uprizorilo. "Opisano ravnanje je bilo odkrito in je v kulturni in siceršnji javnosti ocenjeno kot nedopustno, nemoralno in neetično in ima po naši oceni tudi vse znake kaznivega dejanja," so zapisali v gledališču.

boris kobal Magazin To Boris Kobal časti celjskemu gledališču

"Izrazito negativna podoba Kobala v splošni in strokovni javnosti, ki je posledica njegovega prej opisanega ravnanja, je zato začela negativno vplivati tudi na javno podobo, ugled in položaj Šentjakobskega gledališča v splošni in strokovni javnosti ter pred subjekti, s katerimi je pri izvajanju svoje dejavnosti v stiku," so odločitev pojasnili v gledališču.

V gledališču so poudarili, da s Kobalovim ravnanjem niso bili nikoli seznanjeni pred javnim razkritjem plagiata. Posledice tega njegovega ravnanja pa je škodilo tudi njim, saj so prejeli negativna sporočila obiskovalcev, prišlo je do odpovedi obiska predstav, kar posledično pomeni tudi poslovno škodo. 

Šentjakobsko gledališče se od dejanja Borisa Kobala distancira, ga obsoja in ima do tega nedvomno trdno stališče, so zapisali. "Vsakršno relativiziranje omenjenega dejanja je lahko nevarno in nevarno niža moralne in druge standarde v kulturi in življenju nasploh," so zapisali.

Boris Kobal Plagiat Slovenija Boris Kobal se je pokesal zaradi plagiata

Ponudili so mu odstop, a jih je zavrnil

Predsednik upravnega in nadzornega odbora gledališča sta se na Kobala večkrat obrnila s prošnjo, da članom društva pojasni svoje dejanje in se zanj opraviči. Prosila sta ga tudi, da javnost opozori, da je vse to počel mimo njihovega gledališča in brez njegove vednosti. Navedenega Kobal ni storil. 

Ponudili so mu tudi, da sam odstopi z mesta direktorja, a je predlog zavrnil oz. ga pogojeval s pogoji, ki bi lahko ogrozili nadaljnji obstoj gledališča, so pojasnili. 

Kobal: "V stiski sem naredil neumnost"

Boris Kobal se je minuli teden odzval na afero, ki je izbruhnila januarja. Svoje dejanje je pripisal hudi osebni stiski, v kateri se je znašel. "Občutek imaš, da si izbrisan. Vse življenje sem posvetil temu poklicu, tudi za ceno najbližjih. A vse to naenkrat nič več ne šteje. In v tej stiski sem naredil največjo neumnost v življenju: podpisal sem se pod delo nekoga drugega. V tem pogledu ni opravičila in bom za to nosil vse posledice," je zapisal.

Celjsko gledališče je po umiku predstave s sporeda podalo kazensko ovadbo zoper Kobala in od njega terjalo vračilo honorarja, ki ga je prejel kot avtor sporne komedije. 

Svetlana Makarovič Magazin Makarovičeva nad Kobala: "Barabe se vračajo kot herpes"
Komentarjev 8
  • maresem 19:25 04.februar 2019.

    Končno je pravici zadoščeno in je dobil svoje tudi komunajzarski kulturnik. Zdaj se bi lahko pridružil kolegom iz Doba.

  • ode 19:05 04.februar 2019.

    Sicer pa možakar ne bo stradal. Isti sistem, ki ga je k državnemu kulturnemu koritu postavil, bo zanj tudi poskrbel. Kot za vse odslužene vojake.

  • ode 18:21 04.februar 2019.

    Če bi sam odstopil, bi dobil mastno odpravnino. V primeru izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi ni odpovednega roka, delavec ni upravičen do odpravnine ter nima pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti. Šlik-šlak!