Slovenija > Komentarji in kolumne
0 ogledov

Razpad osebnega in družinskega

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Dobro ime je težko oprati. Ljudje si mislijo, če je bil zaprt, je že nekaj na tem.

Kako se ti lahko življenje v nekaj sekundah, ko ti na vrata potrkajo policisti, obrne na glavo, zgovorno pričata primera Uhernik in Plaznik. Ni jima skupno le to, da sta neupravičeno odsedela dosojeno kazen, skupno jima je tudi to, da sta za nekaj časa v rejo dala tudi svoja otroka. V obeh primerih sta bili obsojeni tudi njuni soprogi. Stigma tako ne doleti vedno le obsojenca, za katerega ljudje po navadi, četudi se izkaže, da ni kriv, mislijo “Ah, nekaj je že na tem, sicer ga ne bi zaprli”, ampak ožigosa vso družino. Plaznikova žena si je stregla po življenju, njuna dva otroka pa sta tisto šolsko leto ponavljala razred. Mnogo solz je preteklo, mnogo ur pri raznih svetovalcih, preden je njuna življenjska pot stekla po ustaljenih tirnicah. Nič drugače ni bilo pri Uhernikovih, kjer otroka nista mogla dokončati šolanja.

Zadoščenje. Verjetno nobena odškodnina, pa naj bo še tako visoka – to je sicer v Sloveniji zelo relativen pojem, saj pravniki ugotavljajo, da so prenizke –, ne more povrniti zamujenih dni z najdražjimi, veselja ob pihanju svečk na rojstnodnevnih tortah, kakšne posebne poslovne priložnosti. Ostane le zavedanje o minljivosti in nepomembnosti življenja. Pa vendar: gre za zadoščenje. Človek mora ob izplačani odškodnini dobiti občutek, da morda le ni bilo vse zaman, da je trpljenje poplačano, da bo zdaj bolje. A če pogledamo Plaznika in Uhernika, država tako težko pljune svoj delež. Kdaj bo dovolila, da družini zadihata s polnimi pljuči?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.