Slovenija > Komentarji in kolumne
2047 ogledov

Tako enostaven postopek, pa se še zaplete

eNapotnica zurnal24.si
Kdaj se vam je zadnjič uspelo naročiti na specialistični zdravniški pregled prek spleta brez težav? Sekira vam lahko pade v med, veliko večja pa je verjetnost, da boste na "dobitek" morali še malo počakati.

Barbara Perko | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Lani so zdravniki izdali 3,7 milijona napotnic za preglede. Od aprila 2017 se je zelenim papirjem, ki smo jih bili vajeni nositi in pošiljati naokoli kot polno veljaven, samostojen dokument pridružila eNapotnica. Ob uveljavitvi je bilo napovedano, da zeleni obrazci počasi jemljejo slovo, glavna novost, ki naj bi pacientom olajšala postopke, pa naj bi bila možnost rezervacije termina v urniku specialista ali uvrstitev v čakalni seznam prek spletne strani za paciente zVEM. 

Vse lepo in prav, če bi stvari delovale. Če smo utopično pričakovali, da se bomo izognili papirju in stvari urejali le prek spleta, danes vemo, da po izdani elektronski napotnici domov odidemo z A4 listom, imenovanim Potrdilo o izdani eNapotnici.  

Če odmislimo to, da bi se ključne podatke, ki jih pacient potrebuje (številko eNapotnice), dalo spraviti vsaj na manjši papir, se kaj hitro lahko stvari zapletejo, ko se odločimo za naslednji korak - naročanje prek spletne strani eZdravje - zVEM. Zaplete se lahko na več načinov. 

zdravnik, čakalnica Saj ni res ... Zdravje Da se je naročil k zdravniku, je trajalo en teden

Prvi primer: naročanje na odstranitev osmice. Elektronsko napotnico pacient že dobi, a kaj, ko naročanje na to storitev prek spletne strani ni mogoče. Izpiše se seznam ponudnikov, ki to storitev opravljajo, in okvirni termin, v katerem naj bi bilo storitev možno opraviti. Okvirni termin je res okviren, saj se v praksi pogosto izkaže, da je dejanski prosti termin na razpolago šele pol leta kasneje.

Drugi primer: naročanje na prvi pregled k alergologu. Sistem omogoča naročanje pri štirih izvajalcih in ti prijazno navede še nekaj izvajalcev, pri katerih se ni mogoče naročiti prek spleta. Pri izbiri želenega izvajalca počepne sistem in javi napako. Kljub več poskusom težava v sistemu ostane in tako ne preostane drugega, kot vzeti telefon v roke in zadevo rešiti drugače. Sledi pozitivno presenečenje, namesto trimesečnega čakanja, kolikor ga napovedujejo čakalne dobe na spletu, te na pregled naročijo (z napotnico redno) čez manj kot mesec dni.  

Tretji primer: naročanje na kontrolni pregled k ortopedu. Ob prijavi eNapotnice pacient lahko izbere izvajalca. Ker gre za kontrolni pregled, to pomeni, da si pacient izbere izvajalca, pri katerem je že bil, a seveda nazadnje v času, ko elektronsko naročanje še ni bilo možno. Kot zakleto, se pri poskusu naročanja, zatakne in sistem počepne. Ne preostane drugega, kot da pacient izvajalca pokliče. Ko jih pobara, da se sistem ob poskusu elektronske prijave, sesuva, glas na drugi strani odvrne, da vedo in da pač ne dela. 

Zdravniška napotnica Zdravje eNaročanje: Deluje že povsod?

Veliko težav za tako preprosto stvar. Kar najbolj bode v oči, je dejstvo, da se na podatek - tudi o okvirnem - prvem prostem datumu, enostavno ni mogoče zanesti. In se najbrž še nekaj časa ne bo mogoče. Za pravilnost podatkov o čakalnih dobah in prvih prostih terminih so odgovorni izvajalci zdravstvene dejavnosti, piše že na prvi strani, kjer je možno enaročanje. Kdaj jim bo v interesu, da bodo podatki odražali realno stanje in bili pacientom v pomoč, bomo pa še videli. 

Do nadaljnjega bomo tako še naprej kljub elektronski napotnici domov nosili papirje ter imeli v pripravljenosti svinčnik in telefon.      

Komentarjev 2
  • Avatar Micheal_Benson
    Micheal_Benson 21:18 06.julij 2019.

    Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam, da je resnično posojilo podjetje, od katerega lahko dobite hitro posojilo, nudimo vse vrste posojil našim zaupanja vrednim strankam z obrestno mero 3%, kontaktirajte nas, če potrebujete posojilo. Pošljite nam e-pošto Michealbensonloanagency@gmail.com Obrazec za posojilo ...prikaži več in ga vrnite. Whatsapp: +61447666281 Polno ime ................. Let .............. Država ..................    Znesek zahtevanega posojila. .................. Trajanje ................

  • Igorgeus 11:30 15.april 2019.

    Še moja izkušnja izpred 1 tedna: telefon za naročila itak zaseden v eno (po mojem kar odložijo slušalko, ker ni šans, da vsaki dan tri ure nonstop nekdo kliče), zato pošljem skenirano potrdilo o izdani e-napotnici po e-mailu v ambulanto. ...prikaži več Čez dva dni dobim odgovor na mail: termin dobite po pošti. Dobim kuverto s terminom, v dopisu napisano: prinesite zraven potrdilo o izdani e-napotnici. Še zdaj ne štekam zakaj ni šlo poslati termina po e-mailu in zakaj si ne sprintajo potrdila, če ga rabijo.

Sorodne novice