Slovenija
18940 ogledov

"Seveda vam verjamem, ravno toliko, kot verjamem, da je Zemlja ploščata"

Marjan Šarec
Šarca kritike evropskih poslancev na račun odpovedi nastopa v Evropskem parlamentu zelo razburile.
"Seveda verjamem, da je dobronamerno, ravno toliko kot verjamem, da je Zemlja ploščata," je današnji odgovor na poslansko vprašanje Ljudmile Novak NSi začel predsednik vlade Marjan Šarec. Nekdanja evropska poslanka, Šarca "ni želela  ponovno karati" pač pa izvedeti, zakaj je zavrnil nagovor pred poslanci Evropskega parlamenta in s tem "zapravil priložnost, da bi poskrbel za prepoznavnost Slovenije in naše vizije razvoja EU" . Marjan Šarec Zavrnitev Slovenija Šarec zavrnil nagovor v Evropskem parlamentu

"Kako naj resno jemljem evropske poslance?" 

Kritično so se v preteklem tednu na Šarčevo odločitev odzvali predvsem obstoječi evropski poslanci in kandidati, ki bodo nastopili na majskih volitvah. Med njimi je tudi nosilka liste NSi tudi Ljudmila Novak.

"Me pa zanima, kako naj resno jemljem evropske poslance ob dejstvu, da imamo eno poslanko, ki je pred petimi leti na soočenju na FDV izjavila, da je zdravo imeti dva mandata, danes kandidira za tretjega, imamo poslanca, ki je verjel, zdaj pa ne verjame več in se je na hitro včlanil v drugo stranko, samo zato, da bo izvoljen, imamo nekaj evropskih poslancev, ki niso izkoristili možnosti biti tiho, ampak so Slovenijo tožili pred evropsko in svetovno javnostjo, kadar je le bila priložnost zato, imamo evropskega poslanca, ki v želji po tretjem mandatu s pismi obrača na javnost in pere perilo lastne stranke, skratka, imamo kar nekaj poslancev, ki jim jaz ta hip ne morem zaupati v dobronamernosti," je bil do evropolancev, ki so bili kritični do njegove zavrnitve nastopa v Evropskem parlamentu danes kritičen Šarec. 

Šarec je še enkrat pojasnil, da je bil nastop najprej ponujen Miru Cerarju, oktobra pa "smo izrazili pripravljenost, da nastopim". Iz Tajanijevega kabineta niso dobili nobenega odgovora.

"Končno ste enkrat enotni"

"Me pa veseli, da ste se vsi slovenski evropski poslanci in kandidati povezali v branjenju predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija. Vsaj enkrat ste enotni," je dejal Šarec in spomnil na številne sporne izjave Tajanija, ki mu je v četrtek na vrhu v Bruslju povedal, da je bila njegova izjava v Bazovici "nož v srce". Spomnil pa je tudi na Tajanijevo izjavo, da Mussolini ni bil slab državnik, dokler ni šel v vojsko. "Me ni nič sram, da sem tako vabilo zavrnil."
Ob očitkih, da gre za zamujeno priložnost, pa je evropske poslance vprašal, kaj so v Evropskem parlamentu delali pet let, "če se Slovenije ni slišalo in ste čakali samo name,".

Šarec ugotavlja, da bi bil tarča kritik tudi, če bi pred parlamentom nastopil. 

Antonio Tajani pričakuje tedensko vinjeto za deset evrov. "Sram naj vas bo!" Svet Tajani spet strelja: V zvezde koval Mussolinija, Janša ga zagovarja

Novakova: Kar ste povedali, je sramotno

Slovaški in malteški premier sta namreč nastopila pred skoraj prazno dvorano, zato Šarec: "Ne bom hodil v prazen parlament, da me boste potem spet kritizirali, da me nihče ne posluša," pravi Šarec in kritike še enkrat poudari:"To ni nič drugega kot navadno sprenevedanje, nabiranje političnih točk na moj račun."

Novakova je nato ocenila, da je to, kar je povedal, "sramotno" ter da premieri, ki nagovorijo EP, ne govorijo samo evropskim poslancem, "ki ste jih vse povprek dali v nič", ampak evropski javnosti. "Tam bi se lahko izkazali, pa ste to priložnost zamudili. Lahko bi zablesteli, saj znate, cela Evropa bi se vam lahko nasmehnila." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 46
  • dragec 17:25 26.marec 2019.

    Bravo Šarec, dobro si povedal tem SLO -EU idiotom. Njim se j...za SLO

  • dd 10:44 26.marec 2019.

    Šarec je glasen in nesramen samo v svojem kokošnjaku. Ko je treba v tujino, pa se vedno potuhne.

  • Matjaž Kotnik 09:07 26.marec 2019.

    Človek hoče vse dobro za Slovenijo, vi ga pa samo je.at., ma dajte se v svojo . it pogreznit.