Slovenija
4037 ogledov

Magna odpustila delavce

Magna Steyr Hoče Anže Petkovšek Otvoritev lakirnice Magna
Nekaj delacev naj bi kar med delovnim časom obvestili, naj se zglasijo v kadrovski službi.

Kot poroča časnik Večer, je šest redno zaposlenih delavcev prejelo odpoved iz poslovnih razlogov, po njihovih informacijah naj bi jim bili v Magni pojasnili, da se soočajo z upadanjem naročil in zaostrenimi pogoji na avtomobilskem trgu. Zato so zagnali projekt Focus, ki predvideva precejšnje krčenje stroškov - kot kaže, tudi pri delovni sili.

V Magni so Večeru potrdili, da so šesterici delovno razmerje odpovedali zaradi tehnoloških, procesnih in organizacijskih razlogov. "Hkrati smo v istem obdobju zaposlili prav tako šest novih sodelavcev, tako da ostaja število zaposlenih v hoški tovarni stabilno in se ne zmanjšuje," so še dodali, več podrobnosti o novih zaposlitvah pa niso pojasnili. Prav tako v podjetju niso povedali, ali varčevalni program Focus predvideva nadaljnja odpuščanja.

Odpuščene takoj pospremili iz podjetja

Po pisanju časnika naj bi nekaj delavcev kar med delovnim časom obvestili, da se oglasijo v kadrovski službi, kjer so jim izročili odpovedi, eden pa naj bi jo prejel po pošti. Odpuščene so nato varnostniki takoj pospremili iz podjetja, ker bodo v kratkem 15-dnevnem odpovednem roku na izrednem dopustu. Glede na to, da niso bili zaposleni eno leto, jim ne pripada niti odpravnina, piše Večer.

Nekatere od odpuščenih so presenetili kriteriji, na podlagi katerih so v Magni izvedli in utemeljili odpustitev. Očitali naj bi jim kršitev delovnih obveznosti, dva naj bi prejela opomin zaradi uporabe mobilnega telefona med delovnim časom, eden zaradi zamujanja. Zgodba za odpuščene, kot še dodaja Večer, še ni končana, saj se bodo o tem posvetovali s sindikatom in odvetniki.

Magna Steyr Hoče | Avtor: Anže Petkovšek Otvoritev lakirnice Magna Anže Petkovšek

Sindikat: Magna očitno ne spoštuje zakonodaje

Kot je za STA povedal predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) Gvido Novak, očitno Magna ne spoštuje slovenske zakonodaje, ki predvideva usklajevanje kriterijev za odpuščanja s sindikatom. Od vodstva družbe so v mnenje prejeli le njihov sklep, ki bi se po zakonu o delovnih razmerjih lahko štel kot predlog kriterijev, a ga s sindikatom niso uskladili.

"Po mojem mnenju in po posvetovanju z odvetnikom menimo, da so delavce odpustili nezakonito, saj so kriterije za odpuščanje določili enostransko. Do konca tedna bomo odpuščenim razložili stanje in predvidevam, da bodo šli vsi v tožbe zaradi nezakonite prekinitve delovnega razmerja," je dejal Novak in ob tem omenil sporočilo za javnost, ki ga je našel na spletni strani vlade in v katerem piše, da se je Magna zavezala ne le k zaposlovanju, pač pa tudi k ohranjanju delovnih mest.

Magna Steyr Hoče Fotogalerija Slovenija Magna uradno odprla lakirnico in jo pokazala gostom

Zaposlitve pogoj za milijone

Za Magno sicer velja pogodbena zaveza, da mora do leta 2022 zaposliti 404 ljudi, če želi počrpati dobrih 18 milijonov evrov državnih subvencij, pa bo morala v desetih letih zaposliti tisoč ljudi.

Večer je že pred dvema tednoma pisal tudi o odpuščanju zaposlenih preko kadrovskih agencij v graški Magni, kjer naj bi brez dela ostali pretežno slovenski delavci. Temu naj bi po pisanju časnika sledilo še odpuščanje dela redno zaposlenih, med katerimi naj bi bili pretežno tisti, ki v Avstriji nimajo stalnega prebivališča.

Magna otvoritev | Avtor: A. P. A. P.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • kapibara 13:49 20.september 2019.

    Zaposlijo naj ilegalno ilegale ilegalce, ki bodo 5 x dnevno molili, imeli pa še malico.. pa bodo kmalu zaprli, kot testno zaposlitev (Citroen- Pežo ??)

  • 1537a9d7678739ca80df4bd60c9c52856f6ba1bf 12:22 20.september 2019.

    spet firma ki jebe folk

  • sam50 11:48 20.september 2019.

    So pa verjetno prvi v kvoti za dodatno zaposlovanje v Magni,ampak o tem moramo povprašati Počivavška,ki je obljubljal in se širokoustil ob ekspresnem pridobivanju dovoljenj za Magno....

Sorodne novice