Slovenija
10386 ogledov

Logarjeva: Sproščanja kot v Veliki Britaniji gotovo ne bo, to je razlog

Mateja Logar, infektologinja Vlada RS Mateja Logar, infektologinja
Sproščanje bo postopno in počasno, je napovedala.

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je za TV Slovenija napovedala, da je čas za pripravo načrta sproščanja ukrepov, saj smo po vseh kriterijih prešli vrh epidemije, kar pomeni, da se bo število okužb začelo zmanjševati. Stanje v bolnišnicah po njenih besedah trenutno ni še ugodno, čeprav je na navadnih oddelkih zaradi covida-19 po podatkih vlade hospitaliziranih 429 bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 116. Ob tem, ko je v populaciji krožila različica delta, so bile te številke sicer precej višje.

Včeraj so ob 3017 PCR-testih in 102.393 hitrih antigenskih testih potrdili 7330 okužb z novim koronavirusom.

Zaradi slabe precepljenosti bomo sproščali počasi

A kljub temu se ne smemo prehitro veseliti. Logarjeva je namreč prepričana, da ukrepov ne bomo sproščali kot Danska in Velika Britanija, temveč postopoma. Razlog za to naj bi bil po njenih besedah v slabši precepljenosti, predvsem med starejšimi, ki pogosteje prihajajo v bolnišnice in imajo težji potek bolezni. 

V naslednjem tednu se bodo začeli dogovarjati, kje in kdaj bodo sproščanje začeli, podrobnosti pa bodo znane po sestankih v ponedeljek in torek.

Splošni ukrepi bodo še lep čas v veljavi

Splošni ukrepi, denimo vzdrževanje razdalje, nošenje mask, razkuževanje, prezračevanje in delo od doma, medtem ostajajo v veljavi in bodo po napovedih Logarjeve zagotovo še lep čas tudi ostali.

Sproščali pa bodo na področju tistih dejavnosti, kjer so prisotni kratkotrajni stiki med uporabniki in ponudniki storitev, kjer prostorske razmere omogočajo, da ni prevelike gneče. Na seznamu za sproščanje so tudi dejavnosti na prostem.

Zagotovo pa prav veliko sproščanja ukrepov ne gre še pričakovati na področju zdravstva, socialne varnosti in šolstva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 49
  • leonardo 06:44 13.februar 2022.

    Kdo še to ženšče pusti na TV?

  • QSprm 15:28 12.februar 2022.

    Groteskna rezimska placanka, ki je sramota tako za zdravniski poklic, ki naj bi mu pripadala, kot za cloveski rod, katermu naj bi pripadala. Akademske nazive zgolj zlorablja, da bi naj bila prepricljivejsa, pa je ji niti to ne ratuje. Trume ...prikaži več obolelih so zgolj v nekem njenem vzporednem vesolju, ki se ji prikazuje pod vplivom raznih opojnih substanc.

  • Pišmevuh 13:31 12.februar 2022.

    Precepljenosti zagotovo ne bo, torej ukrepi v nedogled. Mehiške nadaljevanke so manj predvidljive, pa tudi spregleda kdo. Nepočesana volna v rasti.