Slovenija
318 ogledov

Med huje prizadetimi tudi Slovenija

suša Profimedia
V Sloveniji bo zaradi suše letnega pridelka občutno manj.

Skoraj polovico Evrope ogroža suša, opozarja poročilo, ki ga je v ponedeljek objavilo Skupno raziskovalno središče (JRC), znanstvena služba Evropske komisije. Med najhuje prizadetimi državami oziroma regijami, kjer bo suša znatno zmanjšala letino poljščin, poročilo omenja tudi Slovenijo.

Kot piše v poročilu, so na 47 odstotkih ozemlja Evrope dosegli opozorilne vrednosti za sušo, v 17 odstotkih regij, ki jih obravnava dokument, pa so v polni pripravljenosti.

Države oz. regije, ki jih je suša najhuje prizadela, so Španija, Francija, osrednja in severna Italija, osrednja Nemčija, Madžarska, Romunija, Slovenija in Hrvaška.

suša vrt | Avtor: Profimedia Profimedia

Na teh območjih se že dlje časa soočajo s pomanjkanjem dežja, poleg tega so bile v času cvetenja in zorenja pridelkov še visoke temperature oz. vročinski valovi, kar ima za posledico zmanjšanje letine, ugotavlja JRC. Ob tem navaja, da bodo še posebej prizadete letine koruze, soje in sončnic.

V preostanku Evrope, ki ga je tudi že prizadela suša, so pogoji stabilni.

Znanstveniki napovedujejo, da se bodo na zahodu evrosredozemske regije z višjimi temperaturami in manj padavinami kot običajno najverjetneje soočali do novembra.

Dodajajo, da so nedavne padavine sredi avgusta na nekaterih območjih omilile sušo, da pa so jih marsikje spremljale nevihte, ki so zmanjšale ali izničile blagodejen učinek dežja.

sonce pripeka Strokovnjak Svet "To je najhladnejše poletje preostanka naših življenj" zelenica SUŠA Gorenjska Prepoved zalivanja zelenic s pitno vodo v šestih občinah Naliv Poletje Slovenija Premalo dežja, huda suša še naprej. Kaj nas čaka? Hidroelektrarna Mavčiče, Mavčiče SAVSKE ELEKTRARNE Gorenjska V letošnjem juliju več kot pol manjša proizvodnja Praprot, suša v gozdu, gozd Slovenija Zaradi suše je jesen v gozd prišla že poleti
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice