Slovenija
31277 ogledov

Mega zakon: Zajeti tudi kmeti, študenti, samozaposleni ...

Denar, evro Profimedia
Premier Janez Janša v idealnem primeru potrditev mega zakona v DZ pričakuje do 1. aprila.

Vlada bo danes nadaljevala z usklajevanji predlogov ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, združenih v t. i. mega zakonu. Z zakonskim besedilom so se seznanili že v petek in se zaradi njegove obsežnosti odločili razpravi nameniti današnji dan.

Andrej Plenković Diktatura? Svet Diktatura? Hrvaška bi sprejela zakon, ki je razbesnel opozicijo

S svojimi ukrepi za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, ki jo je Slovenija razglasila 12. marca, želi vlada pohiteti. Predsednik DZ Igor Zorčič je v četrtek povedal, da bi poslanci lahko zakon sprejemali na izredni seji sredi prihodnjega tedna.

nova vlada RS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Jelko Kacin, Jernej Vrtovec Slovenija Vlada razpustila krizni štab

Temeljni dohodek za samozaposlene

Z mega zakonom naj bi država samozaposlenim namenila univerzalni temeljni dohodek v višini 700 evrov in jim odpisala vse prispevke. Ministrski zbor pa naj bi v petek zvečer že potrdil dodatek za upokojence z najnižjimi dohodki in kmete, pa tudi predlog kriznega dodatka v višini 200 evrov za vse, ki v tem času delajo in so še posebej izpostavljeni.

Janez Janša Slovenija 'Protikorona zakon': Janša predstavlja ključne protikrizne ukrepe

Govorec vlade RS Jelko Kacin je na novinarski konferenci prejel vprašanje, ali drži, da bodo minimalni SP-ji res dobili 100-odstotna nadomestila minimalne plače in ne 70 %, kot je bilo sprva rečeno? In vprašanje, ali lahko tudi študenti pričakujejo pomoč? 

"V zvezi s tem nismo sprejeli še nobene končne odločitve. Dokler ni dogovorjeno vse, ni dogovorjeno nič. Lahko vam povem, da je današnjo druženje namenjeno temu, da se nadomestila za nekatere povišajo v primerjavi s podatki, ki so bili dani v javnost. O točni višini nadomestil vas bomo obvestili po tem, ko bo zakon pripravljen. O tem bo spregovoril tudi predsednik vlade."

Vlada bo na današnji popoldanski seji nadaljevala z obravnavo velikega krovnega zakonodajnega svežnja za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, bodo z delom nadaljevali tudi v nedeljo, če bo treba. Seja vlade se bo začela danes ob 16. uri.
 

Jelko Kacin, Jernej Vrtovec | Avtor: slika zaslona slika zaslona

Danes pa naj bi vlada odločala tudi o pomoči študentom. Minister za delo Janez Cigler Kralj naj bi predlagal mesečno nadomestilo v višini med 200 in 300 evri, je v petek poročala TVS.

nova vlada RS Slovenija Vlada ponoči več kot pet ur o ukrepih, to nas čaka

Premier Janez Janša sicer želi, da bi DZ zakon potrdil še ta mesec, pomoč bi zaobjela april in maj, nekateri ukrepi pa bodo veljali tudi za nazaj. Izredna seja DZ naj bi bila v torek ali sredo. V koalicijskih vrstah ob tem pričakujejo precej dopolnil opozicije, je še poročala TVS.

Komentarjev 8
  • bogdan444 23:04 28.marec 2020.

    Kaj pa na tisoče malih podjetij in s.p.-jev s po 3 ali 5 zaposlenimi, ki so jim ukrepi zelo omejili ali popolnoma omogočili delo: bifeji, restavracije, večina servisnih dejavnosti? Od kod bodo oni zase in za zaposlene dobili minimalno plačo, ...prikaži več tako kot samozaposleni. Njih bo 5x toliko pred vrati zavodov za zaposlovanje, ki jih bo tudi morala plačevat država. Samo delovnih mest ne bo več.

  • bogdan444 22:59 28.marec 2020.

    Res imamo pametno vlado. Najprej je treba plačat dodatek upokojencem. Te je koronavirus prizadel, ker so si nakupili enormne količine hrane in drugih dobrin. Potem kmetom, ki še naprej lahko obdelujejo zemljo, kupujejo sadike in prodajajo pridelke. Pa študentom, ker ...prikaži več si ne morejo zaslužit kakšnega EURa, ko stojijo mnoge dejavnosti. Pa samozaposlenim.

  • rahisca 20:03 28.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks