Slovenija
6337 ogledov

Mercator še pred koncem leta v druge roke

Mercator
1/4
Saša Despot
Prenos delnic Mercatorja v sistem Fortenove grupe naj bi se zgodil do konca novembra.

Predsednik upravnega odbora Fortenove grupe Maksim Poletajev je v pogovoru za današnji Večernji list dejal, da je s slovensko vlado dogovorjen načrt prenosa delnic Mercatorja v sistem Fortenove grupe. To naj bi se zgodilo do konca novembra, saj morajo izvesti še nekatere uradne postopke.

Šef Fortenove je spomnil, da je skupina Mercator lani uspešno sklenila program prodaje odvečnih nepremičnin in znižanja dolgov, kar je pripeljalo do krčenja razmerja med dolgovi in EBITDA z 9,4 leta 2017, na 7,2 lani. EBITDA Mercatorja se je konec lanskega leta zvišala za več kot 17 odstotkov, a to ni bilo povezano s prodajo nepremičnin. Letos nameravajo razmerje med dolgovi in EBITDA Mercatorja znižati pod pet, je povedal.

Med drugim je dejal tudi, da sta Konzum in Mercator lani okrepila dobičkonosnost, ne samo v primerjavi z letom 2017, ki ni bilo reprezentativno, temveč tudi glede na leto 2016.

Dobičkonosnost Mercatorja se je po njegovih besedah podvojila. Medtem ko Mercator ni poslabšal svojega položaja na slovenskem trgu, pa je pešalo njegovo poslovanje v Srbiji. Kot je dodal Poletajev, so zato pripravili načrt za izboljšanje likvidnosti Mercatorja Srbija.

mercator | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Čizmić: Prenos na Fortenovo je naša prioriteta

Tudi predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić je v pisni izjavi spomnil, da je skupini Mercator v zelo kratkem času uspelo bistveno povišati učinkovitost in dobičkonosnost. "Veseli me, da vodstvo Fortenove prepoznava velike pozitivne premike v poslovanju skupine Mercator, še posebej v Sloveniji in tudi Srbiji, ki smo jih uspeli ustvariti v zadnjih dveh letih," je zapisal in dodal, da imajo v Mercatorju še veliko priložnosti za razvoj in rast. "To so naše prioritete za v prihodnje. Prva pa je vsekakor prenos Mercatorja na Fortenovo."

Glede dobičkonosnosti Konzuma je Poletajev dejal, da se je zvišala za 4,5-krat, in to kljub krčenju prihodkov za več kot deset odstotkov. Hrvaški trgovec je leta 2017 izgubil tržne deleže na Hrvaškem, lani pa jih je delno obnovil, je povedal prvi mož Fortenove.

Ni pa pojasnil, ali bo ruska Sberbanka, ki je največja lastnica Fortenove skupine, svoj delež prodala v naslednjem letu dni. Po njegovih besedah si prizadevajo, da bi Fortenovo najprej stabilizirali, vzpostavili transparenten sistem upravljanja in optimizirali poslovanje vseh podjetij v skupini, da bi dosegli najboljšo ceno in pogoje za prodajo.

Poletajev pričakuje, da bo skupščina družbe do konca tedna obravnavala predlog uprave o refinanciranju nekaj več kot milijardo evrov vrednega super senior posojila na podlagi ponudb ameriškega sklada HPS Investments partners in ruske banke VTB. Novi aranžma naj bi veljal štiri leta, obresti pa bodo znižali z obstoječih 13 odstotkov na 8,3 odstotka.

Mercator | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • 1537a9d7678739ca80df4bd60c9c52856f6ba1bf 21:54 24.julij 2019.

  zarad mene če ta svinjsko drag gnoj od mrkatora tud zaprete z večn

 • Avatar jezeran
  jezeran 21:02 24.julij 2019.

  zakaj že, da bomo zopet dali denar v jamo brez dna. Ceneje bo če država kupi TUŠ

 • Janez707 20:45 24.julij 2019.

  Slovenija mora Mercator pod nujno osvoboditi od 'hrvatov'