Slovenija
5282 ogledov

Minister glavnemu inšpektorju pokazal vrata

Jernej Pikalo Saša Despot
Šolski minister za glavnega inšpektorja podal predlog za razrešitev.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je podal predlog za razrešitev Tomaža Rozmana s položaja glavnega inšpektorja Inšpektorata RS za šolstvo in šport. Kot je pojasnil, to ni posledica posamične odločitve v posamičnem primeru, ampak je "tlelo dlje časa", z delom inšpektorata pa ni bil zadovoljen. Napovedal je tudi sistemske spremembe.

Kot so navedli na ministrstvu, je predlog za Rozmanovo razrešitev danes že obravnavala vladna komisija za administrativne zadeve in imenovanja, predvidoma v četrtek pa ga bo obravnavala še vlada.

"Tlelo je dlje časa"

Pikalo, ki je Rozmana sam predlagal na čelo inšpektorata v svojem prvem mandatu, je danes dejal, da se mu danes ta odločitev ne zdi več tako dobra. "Gre za zadevo, ki je tlela dlje časa. Od zunaj sem opazoval delo kot starš in nisem bil najbolj zadovoljen," je med drugim dejal.

Spomnil je, da se je v zadnjem času "zgodilo kar nekaj zadev", na katere sicer niso imeli vpliva, so pa načenjale ugled sistema vzgoje in izobraževanja v Sloveniji. Tako bodo namesto Rozmana na čelo inšpektorata najprej s pooblastilom imenovali nekoga z ministrstva, "v drugi fazi pa poiskali nekoga, ki bo uvedel sistemske spremembe", je napovedal Pikalo. "Postopki so predolgi, prezapleteni, včasih se vlečejo nerazumljivo dolgo. Zato potrebujemo sistemske spremembe," je dejal, ob tem pa izpostavil, da ne smejo biti rokohitrske, morajo pa sistem narediti bolj učinkovit.

Ministru se zdi "simpatična" tudi ideja o povezavi inšpektorata in zavoda za šolstvo. "Ne vem, zakaj ne bi skupaj opravljala inšpekcijskega procesa inšpektor in svetovalec zavoda," je med drugim izpostavil. Dodal je še, da je treba racionalizirati predpise, postopke pa decentralizirati. Vizijo inšpektorata vidi v preoblikovanju tako, da inšpektorat ne bo zgolj prekrškovni organ, ampak tudi zunanje evalvatorsko telo, ki bi skrbelo za kakovost izobraževalnega procesa. Kot je pojasnil minister, si želi več podpore in svetovanja staršem, ravnateljem in učiteljem.

Podobno si Pikalo želi tudi za Nacionalno agencijo RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis), ki bi po njegovi oceni morala več poudarka dajati svetovanju za kakovost v visokem šolstvu, "ne pa, da je nek birokratski organ, ki kljuka opravljene zadeve". S tem ni, kot je pojasnil v odgovoru na novinarsko vprašanje, napovedoval zamenjav na čelu agencije, ampak je želel pripomoči k temu, da bi se debata o načinu zagotavljanja in ugotavljanja kakovosti v visokem šolstvu primerno razvila.

Mediji so v zadnjem času vlogo inšpektorata izpostavljali predvsem v dveh primerih, ki sta odmevala, in sicer pri razkritju neprimernega ravnanja z otroki v zasebnem zavodu Kengurujčki ter pri obravnavi ravnanja nekdanjega ravnatelja ljubljanske osnovne šole Dušana Merca, ker je leta 2014 dvema učencema preprečil vstop v šolo, ker naj bi spolno napadla sošolki.

Dušan Merc Spolni napad Slovenija Šolsko ministrstvo se je odzvalo na sojenje proti Dušanu Mercu zavod Kengurujčki Slovenija Primer Kengurujčki: Devet prijav na policijo, na nogah tudi Furs

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • 03a22797237ce84cc413aa3240ab4331bd637aab 20:54 11.december 2018.

    Za obiranje jabolk pa kidanje snega bo dober!

  • Kocka 20:25 11.december 2018.

    Pomembno je biti všečen, razrešitev glavnega inšpektorja je brez pomena, ker so inšpektorji pri opravljanju svojega dela samostojni in nenazadnje preverjajo skladnost zakonskih določb pri izvedbi, zato se je minister sprememb lotil pri repu, namesto z zakonodajnimi spremembami na področju ...prikaži več šolstva. Verjetno je delovno mesto glavnega inšpektorja zanimivo za kaksnega strankarskega kolega, dosedanji glavni inspektor očitno ni bil tako slab, če bo premeščen na ministrstvo.

  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 18:29 11.december 2018.

    Bravo tak butelj ne more biti inšpektor.

Sorodne novice