Slovenija
5644 ogledov

Na cesto zgrmela ogromna gmota skal, zemlje in dreves

Plaz Trbovlje Občina Trbovlje
Na glavno cesto Zagorje-Trbovlje je zgrmelo od 10.000 do 15.000 kubičnih metrov skal, zemlje in dreves.

Zaradi velike količine materiala, ki ga je naneslo na cesto, je cesta Zagorje-Trbovlje zaprta med odcepom za Podkum in bencinskim servisom. Obvoz je urejen po regionalni cesti Zagorje ob Savi-Bevško, navaja prometno-informacijski center. 

V soboto popoldne je namreč na glavno cesto zgrmelo od 10.000 do 15.000 kubičnih metrov skal, zemlje in dreves. Zasulo je okoli 70 metrov ceste, k sreči pa pri tem ni bil nihče poškodovan. 

Direkcija RS za infrastrukturo ocenjuje, da bodo zaradi ogromne količine materiala potrebovali najmanj teden dni, da bo cesta spet prevozna. Kot so sporočili z direkcije, je del ceste že v četrtek zasulo od 250 do 300 kubičnih metrov kamna, peska in zemlje. Ker je zaradi razpok na terenu obstajala velika verjetnost, da bo sledil večji podor, so se pristojni odločili, da bo cesta zaprta do ponedeljka.

V soboto okoli 18.30 pa je nato na zaprtem območju ceste dejansko prišlo do večjega podora, v katerem je od 10.000 do 15.000 kubičnih metrov materiala zasulo 70 metrov ceste. Plast nanosa sega tri metre v višino.

Plaz Plaz v Trbovljah Slovenija Plaz v Trbovljah pokopal avto in dve osebi

Sanacija bo trajala dlje časa

Kot so zapisali na direkciji, bo njihov koncesionar še danes začel odstranjevanje nasutega materiala. V prihodnjem tednu bodo izdelali tudi inženirsko poročilo, ki bo podlaga za nadaljnje ukrepanje oziroma sanacijo posledic podora in mesta podora.

"Ocenjuje se, da bo v roku enega tedna do desetih dni možno vzpostaviti prevoznost, sama sanacija območja pa bo trajala dlje. V tem trenutku še niti ni znano, kaj vse bo sanacija območja obsegala, saj je to možno opredeliti potem, ko bodo izvedeni interventni ukrepi in brežina očiščena vseh labilnih skal," so zapisali na direkciji.

Plaz v Trbovljah Zračni posnetek Slovenija Tukaj se vidi razsežnost plazu

Na istem mestu kot pred dvema letoma

Trboveljska županja Jasna Gabrič je povedala, da je do podora prišlo na istem mestu kot pred dvema letoma. Po takratnem dogodku so ob cesti postavili oporni zid, ki je v četrtek zadržal večji del podora, sobotni zdrs ogromne količine materiala pa je bil za kaj takega prevelik.

Županja, ki si je prizorišče na državni cesti že ogledala skupaj s pristojnimi službami, upa, da cestišče ni toliko poškodovano, da bi morala biti cesta zaprta dlje časa. Veseli pa jo, da so odgovorni v četrtek dobro ocenili, kaj se lahko zgodi, in cesto zaprli, "saj si ne upam predstavljati, kaj bi bilo, če bi bila cesta ob podoru odprta".

Do večjega podora v občini je prišlo že leta 2016, ko se je na cesto pri cementarni Lafarge usula velika količina različnega materiala in skal ter zasula avto, v katerem sta bila dva človeka. Oba so morali takrat oskrbeti v bolnišnici.

Na vprašanje, kako tudi glede na to ocenjuje varnost tamkajšnjih cest, županja odgovarja, da je to težko reči. Zaveda se, da se je proti naravi in terenu, kakršen je pri njih, težko boriti. Pristojni na ministrstvu za infrastrukturo so po podoru leta 2016 dobro pregledali celotno območje in že izvedli določene ukrepe, nekateri ukrepi pa so še predvideni, je še pojasnila županja.

Plaz Trbovlje Trbovlje Slovenija Tole ni bil plaz, ampak ...

*Fotografija je simbolična.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Rose_Tooth 17:46 10.februar 2019.

    Google zdaj plačuje $ 526 do $ 937 vsake tri dni za delo na spletu od doma. To delo sem se pridružil pred mesecem dni in v prvem mesecu tega dela sem zaslužil 27.492 $. To delo je res neverjetno ...prikaži več in mi daje vsak dan odličen dohodek s krajšim delovnim časom. Vsaka oseba lahko zdaj na tej spletni strani z lahkoto d0bii več dohodka >>>>>>>>>>>>>>>>>>>> www.WebJob98.Com