Slovenija
1302 ogledov

Na RTV bodo znova izbirali generalnega direktorja

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
Whatmough gre po zaupnico.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough gre na Programski svet po zaupnico, so sporočili na RTV Slovenija. Kot so pojasnili, je položaj zasedel "v izjemno zahtevnih okoliščinah", saj naj bi bila finančna situacija precej slaba, poleg tega pa bo "nujno tudi kadrovsko in posledično programsko preoblikovanje".

Kot smo že pisali, se z malih ekranov poslavlja kar nekaj informativnih oddaj, odšlo pa je že tudi veliko novinarjev in urednikov. 

saša krajnc Magazin Voditelj TV Dnevnika Saša Krajnc dal odpoved RTV Slovenija studio city Slovenija Novo vodstvo RTV se bo znebilo še šestih znanih obrazov

Gledanost televizije v živo se zmanjšuje

Vodstvo RTV Slovenija spremembe upravičuje s težkimi razmerami na trgu. "Če izpostavimo gledanost linearne televizije oziroma gledanost televizije v živo se ta močno zmanjšuje, kar je na eni strani rezultat spremenjenih navad gledalcev, deloma pa tudi posledica nezadostnega približevanja programskih vsebin potrebam in željam gledalcev. In to kljub neizmernemu angažmaju vseh zaposlenih na RTV Slovenija, kjer se predanost in zavzetost najbolj pokažeta pri velikih projektih, na primer na pravkar zaključenih Olimpijskih igrah v Pekingu."

Whatmough zdaj meni, da se je z novim štiriletnim mandatom 27. januarja sestava Programskega sveta RTV Slovenija tako spremenila, da marsikdo ni mogel sodelovati oziroma soodločati o imenovanju novega generalnega direktorja, ni imel priložnosti spoznati njegove vizije, programa dela in prioritet. Ocenjuje, da prihodnji projekti zahtevajo njihovo popolno zaupanje, zato je svetnikom predlagal objavo novega javnega razpisa za delovno mesto generalnega direktorja za novo mandatno obdobje ter preveritev, ali na podlagi predstavitve svojega programa dela uživa njihovo zaupanje.

Mandatno-volilna komisija je sicer konec decembra lani kot kandidate za člane programskega in nadzornega sveta izbrala le kandidate SDS, NSi, SMC, DeSUS in SNS.

Novopečeni predsednik programskega sveta dr. Peter Gregorčič je ob tem ocenil, da je predlog generalnega direktorja utemeljen prav zaradi večjih sprememb, ki se obetajo na RTV Slovenija. "Poleg tega je pred mesecem dni nov štiri letni mandat v programskem svetu RTV Slovenija nastopilo kar 21 svetnikov, kar predstavljata dve tretjini Programskega sveta. Upam, da bo tudi v prihodnje preverjanje zaupanja v generalnega direktorja ob imenovanju velike večine novih programskih svetnikov postala nova dobra praksa," je pojasnil. Izredno sejo je sklical v ponedeljek, 28. 2.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • marko345 22:48 21.februar 2022.

    Tale Grah je bil nezakonito imenovan, zato je zadeva na sodišču. Teha, da gre po zaupnico na programski svet rtv ni ne v statutu, ne v zakonu o rtv On lahko sam odstopi, ali pa ga krivdno razrešijo. Za takšno ...prikaži večo potrditev na novem programskem svetu ni zakonske podlage. Človek je NESPOSOBEN, in to je to.