Slovenija
28 ogledov

Nacionalizacija britanske banke

Ali bo banka B&B nacionalizirana se bodo odločili do jutri zjutraj. Žurnal24 main
Velika Britanija se je odločila, da bo nacionalizirala eno izmed bank v težavah, ki se je tako kot banke v ZDA zanašala na posojila ter hipoteke. S tem željo preprečiti lastno finančno krizo.

V težavah se niso znašle samo ameriške banke. S podobnimi problemi se soočajo tudi v Veliki Britaniji, kjer je v težave zašla banka Bradford & Bingley. Državna zakladnica Velike Britanije se je zato odločila, da je verjetno edina možna rešitev nacionalizacija banke. Odločitve o tem ali se bo ta zares zgodila še niso sprejeli, a po zatrjevanju Yvette Cooper, državne sekretarke za finance, bodo odločitev sprejeli pred začetkom poslovanja v ponedeljk.

 
 

Naša prioriteta je zavarovati vlagatelje, navadne varčevalce, hkrati pa si želimo ohraniti stabilnost britanskega bančnega sistema

Yvette Cooper

 
Bančna kriza pristala na ramenih davkoplačevalcev
A združenje britanskih bank z odločitvijo ni zadovoljno, saj se ne strinjajo s tem, da bodo za napako banke B&B sedaj morali plačevati davkoplačevalci. Vodja konzervativcev David Cameron je dejal, da bi morala nacionalizacija biti zadnja opcija. A zagovorniki odločitvije poudarjajo, da se je banka nevarno hitro približevala krizi ter da je zato posredovanje države nujno. "Moramo sprejeti odločitev. Ali pustimo da država prevzame banko ali pa se igramo rusko ruleto z domovi in službami ljudi,“ je dejal John McFall predsednik odbora zakladnice. V B&B so namreč že oznanili, da bodo morali v primeru, da se iz krize ne rešijo, odpustiti vsaj 370 zaposlenih.

Po nacionalizaciji naj bi država nato B&B prodala zainteresiranim kupcem. Prodali pa ne bodo 50 milijard funtov posojil in 41 milijard funtov hipotek. Te bodo nacionalizirane dolgoročno, upravljala pa jih bo banka Northern Rock, ki jo je država nacionalizirala že v začetku tega leta.

Gredo Britanci po poti Američanov?

Strokovnjaki zatrjujejo, da kriza banke B&B ne pomeni, da se tudi Velika Britanija približuje podobni finančni krizi, kot jo imajo sedaj v ZDA. B&B je namreč zadnja od treh bank, ki se je močno zanašala na posojila in hipoteke. Ostale banke naj bi imele veliko trdnejšo podlago in širši spekter delovanja, zaradi česar naj ne bi bile tako ranljive.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.