Slovenija
12911 ogledov

Najcenejša elektrika za tiste, ki ne lovijo akcij

Električna vtičnica, razdelilec zurnal24.si
Pogosto v člankih iščemo najcenejše akcijske ponudbe elektrike, a večina odjemalcev je na rednih cenikih, ki jim pogosto rečejo tudi osnovna oskrba. Razlike med njimi so zelo velike.

Praktično vsi dobavitelji priznavajo, da je večina njihovih strank na rednem ceniku. "Kljub temu, da naše odjemalce redno obveščamo o posebnih ponudbah in akcijah, ugotavljamo, da jih še vedno dobra polovica vztraja na rednem ceniku oziroma osnovni oskrbi," pravijo v Energiji Plus. "Večina naših odjemalcev je na rednem ceniku Zanesljiva oskrba," pravijo v Elektro energija, tudi večina odjemalcev Gen-I je na Rednem ceniku. V E3 pravijo, da po pogojih redne ponudbe dobavljajo električno energijo dobri polovici gospodinjskih odjemalcev.

Le pri Petrolu pravijo, da velika večina odjemalcev koristi akcijske ugodnosti v obliki 5- do 30-odstotnih popustov, ki jih dobijo pri koriščenju zlatih točk, na rednem ceniku je tako le manjši del odjemalcev. Pri Petrolu sicer popust ne velja celo leto, ampak pet mesecev, sedem mesecev pa redni cenik. Za 30-odstotni popust je treba zbrati 4500 zlatih točk, vsak porabljen evro prinese eno točko, kar pomeni, da je treba za nakupe na Petrolu porabiti 4500 evrov. Za 15-odstotni popust je treba porabiti 1700 evrov (pri trenutni ceni in porabi sedem litrov na sto kilometrov je to za približno 24 tisoč kilometrov bencina), za petodstotni pa 500 evrov.

Primerjava cen elektrike | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
V E3 so povedali le, da lahko gospodinjstva izbirajo med paketi E3 Napredni, E3 Udobni, E3 Zeleni in E3 Preprosti. Katerega imajo tisti, ki niso ničesar izbrali, pa niso povedali. V primeru ukinitve paketa vse prestavijo na paket E3 Preprosti, zato smo kot redni cenik upoštevali ta paket.
V ECE pa so povedali, da imajo različne vrste dobave električne energije (pakete), ki se razlikujejo glede na cenovne pogoje (garancija cen), način poslovanja (e-račun), namene (toplotna črpalka). Brez garancij cene so paketi Soča, Sava in Drava (glede na obračunsko moč, višja obračunska moč prinaša nekaj nižjo ceno), na ceniku pa imajo tudi paket ECE elektrika. Kateri je osnovni paket za tiste, ki ničesar ne izberejo, nam niso odgovorili, zato smo za primerjavo izbrali ECE elektriko.

Primerjava cen elektrike | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Iz primerjave rednih cenikov oziroma osnovnih paketov lahko ugotovimo, da so razlike precejšnje. Najcenejši je Gen-I, ki sta mu blizu še Petrol in Elektro Energija, Energija Plus, ECE in E3 pa so najdražji. Razlika med najcenejšim in najdražjim rednim cenikom je pri višji tarifi več kot tretjina, pri nižji celo več kot pol, pri enotarifnem merjenju slabih 50 odstotkov.

Pri tem je treba opozoriti, da navedeno ne pomeni, da pri najdražjih ponudnikih morda ni mogoče najti cenejše ponudbe, ampak je za to potrebna aktivnost (torej izbira in obveščanje dobavitelja) in morda tudi vezava, zbiranje akcijskih točk ali kaj podobnega. Navedena primerjava je torej izključno primerjava položaja, v katerem so neaktivni odjemalci pri različnih dobaviteljih, za vse te pa ne glede na dobavitelja velja, da plačujejo več, kot bi jim bilo treba.

Cene v primerjavi veljajo za čas po koncu začasnih znižanj zaradi pidemije. 

Tudi pavšalni zneski nekaj prispevajo k računu

Na končni račun za elektriko vpliva tudi pavšalni strošek poslovanja, ki ga zdaj zaračunavajo še skoraj vsi dobavitelji, ne zaračunavata ga le E3 in Petrol.

Pri Elektro energiji znaša 0,99 evra, pri Energiji Plus 1,09 evra (popust za e-račun je 0,66 evra), Gen-I aprila uvaja 2,34 evra nadomestila (popust za elektronsko prejemanje računov je 1,22 evra), ECE pa zaračunava fiksni pavšalni strošek v višini 1,21 evra oziroma 1,09 evra pri poslovanju v elektronski obliki.

Pri računu za 40 evrov se jih da na leto prihraniti sto 

Preverili smo, kakšen bi bil mesečni račun pri različnih dobaviteljih za dva konkretna primera. Prvi je tipičen za porabo tričlanske družine, obračunska moč je sedem kilovatov, poraba pa 183,33 kilovarne ure v nižji in enako v višji tarifi.

Pri sto evrih mesečnega računa razlika več kot dvesto evrov na leto

Drug primer je nadpovprečni porabnik, ki ima letno porabo slabih devet megavatnih ur, kar približno ustreza vsem, ki se ogrevajo s toplotnimi črpalkami. Obračunska moč je deset kilovatov, mesečna poraba pa 366,67 kilovatnih ur v času višje in enako v času nižje tarife.

Razlika med rednimi ceniki je precejšnja, če bi nekdo najdražji redni cenik zamenjal z najcenejšim, bi na leto prihranil več kot 230 evrov, kar je več kot dva mesečna računa za elektriko. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • lukaz 12:49 02.maj 2020.

    Če je ljudem res pretežko enkrat letno poslati mail ali dva oz. kako drugače kontaktirati ponudnike storitev, potem pa naj plačujejo višje stroške. Pred časom sem se spravil v racionalizacijo fiksnih stroškov gospodinjstva in sem poslal par mailov vsem našim ...prikaži večim ponudnikom (mobitel, internet, elektrika,...). Rezultat teh recimo dveh ur letno, katere sem porabil za to, so okoli 50 € nižji mesečni stroški. Samo za razmislek...

  • SonnyBlack 11:45 02.maj 2020.

    naj se lepo jebejo...elektriki prodsjajo ze skoraj mlekarne pekarne...ce gres gledat akcije s katerimi se ponujajo,so vsi oh in sploh...dejstvo pa je samo to,kako cim drazje prodat cim manj storitve...samo za cufanje eurov se gre...nic druga...boli me patka zs gen ...prikaži več 1e in petrole in vse te quasi elektro ponudnike...

  • kapibara1 10:33 02.maj 2020.

    Akcije so za to, da se jih sppremlja..