Slovenija
16 ogledov

Nakupili preveč predobrih in predragih prenosnikov

DZ Nik Rovan
Državni zbor po nepotrebnem kupil 156 izredno zmogljivih prenosnih računalnikov. V trgovinah jih nimajo, ker so predobri in jih ne morejo prodati.

V času krize in varčevanja so v državnem zboru nakupili 156 izredno zmogljivih prenosnih računalnikov za 172 tisoč evrov, je poročal Pop TV, poslancev pa je 90. Jure Forstnerič z redakcije računalniške revije Monitor je povedal, da so računalniki zelo dobri, ampak bi se dalo za bistveno manj denarja priskrbeti prav tako dobre računalnike. "So zelo dobri, niso pa za tak delovni proces potrebni," je dodal Forstnerič. Prav tako jih poslanci ne uporabljajo le v službene namene, ampak se na sejah kratkočasijo z brskanjem po spletu.

Tako dobrih prenosnikov nimajo v trgovinah

Ko so jih novinarski kolegi želeli posneti v trgovinah, so jim rekli, da tako luksuznih izdelkov nimajo, ker jih ne morejo prodati, prav tako pa nihče od odgovornih za razpis ni želel pred kamerami pojasniti nakupa. Pogodba je podpisana, pritožb ni bilo, zato bo postopek zdaj težko ustaviti. Je pa nenavadno, da so v razpisu navedeni tako natančni podatki in in je zahtevan samo en model računalnikov, kar daje prednost enemu dobavitelju.

Isto podjetje je leta 2010 dobilo dva razpisa, enega za računalnike in enega za televizijske sprejemnike, vrednost posla pa je znašala 274 tisoč evrov.

Računsko sodišče ne odobrava takega razsipništva

Naročnik se mora izogibati takemu načinu razpisov, ki daje prednost enemu dobavitelju, prav tako pa mora upoštevati, da v tem času ni primerno opravljati tako dragih nakupov, je povedal predsednik računskega sodišča Igor Šoltes. Kupujejo takšne izdelke, ki so potem le 15-odstotno izrabljene, je dodal Šoltes.

Komentarjev 33
  • mia 12:28 22.februar 2012.

    seveda drugi nesmejo sprejeti naročila ali pa naj plačajo sami

  • mia 12:26 22.februar 2012.

    kdorkoli, ki naroča karkoli ko se mu mandat izteka, naroča v svojem interesu in ne v korist države v kateri službe je. torej naj stroške poravna sam in ne z davkoplačevalskim denarjem

  • mia 08:21 22.februar 2012.

    kdorkoli, ki naroča karkoli, ko je njegova funkcija v prihodnje negotova, naroča v lastnem interesu in ne v korist države v katere službi je.