Slovenija
42 ogledov

"Nikoli ni bil na mojem izpitu iz nemščine"

Branko Marinič zatrjuje, da je izpit opravil sam, vse očitke o goljufiji pa odlo Žurnal24 main
Krajnsko okrajno sodišče je poslanca SDS Branka Mariniča obsodilo na pet mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin. Tožilstvo mu je očitalo, da je izpit iz nemščine na fakulteti namesto njega opravljal nekdo drug.

Obtožni akt je tožilstvo vložilo na podlagi kazenske ovadbe Komisije za preprečevanje korupcije, ki je Mariniču očitala, da se je namesto njega na ustnem delu izpita pred profesorico Marjeto Ekar pojavil neznanec in se poskušal identificirati s ponarejenim študentskim indeksom, kriminalisti pa so z grafološko analizo pisnega dela izpita ugotavljali, ali je tudi tega opravljal nekdo drug.

"Nikoli ni bil na mojem izpitu iz nemščine"

Marinič je očitke večkrat zanikal in jih označil za konstrukt.

Povedal je, da je 13. aprila 2005 na izpitu iz nemščine osebno predložil indeks in izpitno polo rešil sam, poroča Dnevnik. Ne spomni pa se, ali je imel pisni izpit iz nemščine zjutraj ali popoldne.

Ustni izpit v kabinetu profesorice Marjete Ekar se mu je sicer zdel nenavaden: "Odgovore sem moral pisati, zato sem vprašal: je to izpit ali zaslišanje?" Ekarjeva je povedala, da Mariniča danes vidi prvič v življenju: "Nikoli ni bil ne na mojem pisnem ne na ustnem izpitu iz nemščine."

Kranjsko okrožno državno tožilstvo je 29. novembra 2010, dober mesec dni po odvzemu poslanske imunitete Mariniču, na okrajno sodišče vložilo obtožni predlog s kaznovalnim predlogom. V njem Mariniču očita kaznivo dejanje ponarejanja listin, ki ga je domnevno zagrešil leta 2005, ko je opravljal svoj prvi poslanski mandat. Obtožni akt je tožilstvo vložilo na podlagi kazenske ovadbe Komisije za preprečevanje korupcije.

Komentarjev 10
  • Veteran 22:24 19.april 2012.

    Ga. Ekar vi ste ena navadna kokoš, ki je pričakovala oz. verjetno izsiljevala tako imenovano denarno zahvalo. G. Marinič obvlada nemščino bolje kot vi, draga gospa...

  • zlatane 21:20 19.april 2012.

    da vas ni sram cele slovenije in vseh v tej tožbi proti poslancu mariniču. sem doma 100 metrov zračne linije od poslanca mariniča. ko mi je lokalna skupnost ovila vrv okoli vratu in smo skoraj vsi trije ostali brez zaposlitve ...prikaži več v naši 3 članski družini, skratka čez noč socialni problem, nam je on rešil življenja. jaz bom vedno za njega, glasoval bom za njega, on je za naš kraj naredil toliko, kot noben lokalec, ki je na položaju. vse to sem videl tudi osebno in lahko o tem pričam kjerkoli. samo vsakemu sposobnemu prej ali slej začnejo zaradi zavisti metat polena pod noge, to se je zgodilo meni, prav tako njemu. postanite uspešni in videli boste, koliko si boste pridobili sovražnikov....

  • bojovi 19:29 19.april 2012.

    No kaj je zdaj, bo odstopil ali ne?