Slovenija
26603 ogledov

Novi podatki: To kažejo zadnje številke!

Covid-19
Okužb je manj kot pred enim tednom, a skrbi število hospitaliziranih.

Ob 2.690 opravljenih PCR testih je bilo v soboto potrjenih 416 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 15,5 odstoten. 

Opavljenih je bilo tudi 9.321 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih.

Število aktivnih primerov se je s tem nekoliko zmanjšalo in znaša 10.463.

V primerjavi s preteklo soboto, ko je bilo potrjenih 476 novih okužb, to pomeni 12,6 odstotka manj okužb, ker je spodbuden podatek, glede na to, da je bilo v četrtek in petek potrjenih več okužb kot enak dan pred enim tednom. Poleg tega je bilo to soboto opravljenih nekoliko več PCR testov kot pred enim tednom

Skrbi število hospitaliziranih bolnikov, ki se je povišalo in znaša 630. Od tega jih je 157 na oddelkih za intenzivno nego. Res pa je, da je praviloma za vikend odpustov manj kot med tednom, zato se bo verjetno ta številka v prihodnjih dneh, če ne bo veliko sprejemov, znižala.

cepljenje Covid-19 Slovenija Zmeda pri cepljenju v Ljubljani, vsak dan ostala tretjina cepiva Janez Poklukar Epidemija Slovenija To o covid-19 sporoča minister za zdravje vsem prebivalcem

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov se nahajamo v oranžni fazi, kar pomeni, da sta tako sedemdnevno povprečje okužb kot število hospitaliziranih covidnih bolnikov nižja od 1000. Meja za prehod v rumeno fazo je sedemdnevno povprečje, nižje od 600, v bolnišnicah pa bi moralo biti manj kot 500 bolnikov.

vladni semafor sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

mestni utrip Covid-19 Slovenija "Počutil sem se kot pred zmenkom s punco"

Reprodukcijsko število se je zvišalo

Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja Prognonzo širjenja covid-19 v Sloveniji, v zadnji, petkovi napovedi ugotavlja, da epidemija še naprej pada, a počasneje kot je v preteklem tednu. Reprodukcijsko število se je z 0,83, ko je bilo najnižje, zvišalo na 0,93. 

V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno en odstotek prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec.

IJS ocenjuje, da smo z zaprtjem države in izvajanjem ukrepov reprodukcijsko število uspeli spustiti na R=0,93, pri čemer so upoštevili tudi vpliv prekuževanja in cepljenja ter bolj kužno britansko različico virusa.

 | Avtor:
 | Avtor:

"Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v rumeno fazo prešli v začetku maja," napovedujejo pri IJS. "Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije. Vpliva sproščanja ukrepov v oranžni fazi na nadaljnji potek epidemije nismo upoštevali."

upokojenci Covid-19 Slovenija Stanje po regijah: Takšni so zadnji epidemiološki podatki!

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 11:29 25.april 2021.

    NORA 24 nas opozarja ....https://nova24tv.si/sprosceno/univerzum/zdravje/prihodnja-sezona-gripe-bo-lahko-hujsa-kot-smo-vajeni/

  • Ender3 11:13 25.april 2021.

    Čista manipulacija s številkami, očitno mediji nimajo več kaj pisati. Vse deluje kot korona oglaševanje. In kaj imajo državljani od tega. ?