Slovenija
17 ogledov

Obama: Kriza v Evropi "straši svet"

Protesti v Grčiji Reuters
"Naši žepi so prazni," tarnajo Grki. Rešilni supernačrt pa naj bi predvideval odpis polovice grškega dolga. Obama: Evropske dolžniške težave "strašijo svet".

Ameriški predsednik Barack Obama je glede dolžniške krize v Evropi dejal, da ta "straši svet" in da evropski voditelji prepočasi rešujejo te težave. "Soočajo se s finančno krizo, ki straši svet," je dejal na srečanju z volivci v Kaliforniji.

50-odstotni odpustek dolga Grčiji?

Mednarodni denarni sklad (MDS) in voditelji iz evroobmočja se danes dogovarjajo o osnutku načrta za rešitev krize. Velik del bo usmerjen na Grčijo: kot poroča BBC, naj bi osnutek predvideval, da bi tej globoko zadolženi državi odpisali kar polovico dolga.

Evropski voditelji upajo, da se bodo o ukrepih dogovorili v petih do šestih tednih – glede na trenutno situacijo pa bo to nadvse zahtevna naloga, še piše BBC.

Državne finance pod drobnogledom

Predstavniki Evropske unije, Evropske centralne banke in MDS pa naj bi nadaljevali z revizijo grških javnih financ. Od tega je odvisno, ali bo država dobila še tretjo tranšo pomoči, težko kar osem milijard evrov.

Brez novega obroka posojila Grčija ne bo splezala na zeleno vejo, so se pa že pretekli konec tedna pojavila namigovanja, da naj bi bil bankrot Grčije le vprašanje časa.

Grški finančni minister Evangelos Venizelos je včeraj zagotovil, da bodo Atene predstavile nove ukrepe v boju proti dolžniški krizi in njeni širitvi na druge kritične države v območju skupne evropske valute. "Pripravljeni smo sprejeti potrebne ukrepe, ne glede na politične posledice," je dejal.

"Vsak dan varčujemo"

Posledice pa občutijo predvsem običajni prebivalci. "Zelo boli, imamo prazne žepe. Svoje izdatke omejujemo vsak dan," je za Reuters razočarano dejal 50-letni poštar Costas Apostolou.

Grki so namreč množično skočili na noge takoj po potrditvi, da bo vlada uvedla nove varčevalne ukrepe. Tako lahko tudi danes v Atenah vidimo prometni kolaps.

Vozniki podzemne in hitre železnice ter tramvajev so začeli novo 24-urno stavko. Pridružujejo se jim tudi vozniki avtobusov in policisti.

Komentarjev 3
  • privat 19:38 04.oktober 2011.

    Z resnim delom...kako je pri nas?? mi smo mogoče par let za njimi...sej vidite nestrokovnost vlad pa ne samo nestrokovnost...ti ljudje sploh nič nevedo!! Slovenija je od leta 91 puščena slučajnosti in v pomoči kreditov smo trajali tako dolgo...Pa še ...prikaži več to vsa ministrstva so obveščala nadrejene o tej smeri propada...če ne bomo nič naredili...in res niso nič naredili da bi se rešili...no kradlo se je lepo..

  • Gigii 21:44 26.september 2011.

    narod na nogah zarai varčevanja.Ja kak pri milem bogi pa naj se država reši?

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 19:41 26.september 2011.

    Pa kaj sem v tem živlenju naredu narobe,da me trofazni skoz in skoz pehajo v bankrot,najprej sem preživel DINARJE in Srbjance lene in pogoltne,da brez dela lahko obogatijo,zdej pa še tole golazen grško trofazno,ki so zjebali € in EU in ...prikaži več spet sem na začetku leta 1991!Najboljš,da mi spyzdimo iz tele požrešne Europe,bi nam blo bolje!