Slovenija
13958 ogledov

Kdo se lahko veseli bolj polne denarnice in kdo ne?

Družinske finance
1/4
Pozorno preberite, da ne boste po nepotrebnem ob sredstva, ki vam pripadajo!

Nedavno smo pisali, da je državni zbor ponovno uvedel otroške dodatke v 7. in 8. dohodkovnem razredu, ki jih je leta 2012 ukinil zloglasni Zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF).

Več varčevalnih ukrepov iz leta 2012 je odpravljenih, še vedno pa recimo obstaja zamrznitev pri državni štipendiji za peti dohodkovni razred oz. za študente oz. dijake družin, pri katerih mesečni dohodek na osebo v odstotkih neto povprečne plače znaša nad 56 odstotkov. 

Omejitev pri državni štipendiji ostaja

"Cenzus pri državni štipendiji se s 1. 1. 2018 ne spreminja," pojasnjujejo pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Anja Kopač Mrak. Dodajajo, da zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev določa, da se bo peti dohodkovni razred (nad 56 odstotka do 64 odstotka neto povprečne plače na osebo) sproščen v letu, ki sledi letu v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda in hkrati rast stopnje delovne aktivnosti v starostni skupini od 20 do 64 let preseže 1,3 odstotne točke. 

Denarnica, denar, kovanci, evro Sprememba Svet Ker so uvedli davek, prihajajo nove ugodnosti

Znižanje starševskega nadomestila

Prav tako ostaja znižanje starševskega in očetovskega nadomestila, ki je s spremembo znašalo 90 odstotkov osnovne plače oz. sto odstotkov, kadar osnova ne presega minimalne plače. "Materinsko, očetovsko in starševsko nadomestilo je omejeno navzgor in ne sme presegati dvakratnika vrednosti povprečne mesečne plače z uskladitvami iz zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinstvom, kar znaša 2.862,84 evrov bruto mesečno," razlagajo pri ministrstvu. Vloge za posamezne pravice ob rojstvu otroka pred nastopom starševskega dopusta oddate na pristojnih centrih za socialno delo.

Po stari zakonodaji je bilo starševsko in očetovsko nadomestilo navzgor omejeno z 2,5 kratnikom, materinsko nadomestilo pa je bilo navzgor neomejeno.

Otroški dodatek

Znižanje višine otroškeg dodatka za deset odstotkov v 5. in 6. dohodkovnem razredu in ukinitev otroškega dodatka v 7. in 8. dohodkovnem rezredu je odpravljeno. "MDDSZ je že vrnilo višino otroškega dodatka v 5. in 6. dohodkovnem razredu na višino pred ZUJF, prav tako se z novim letom vrača otroški dodatek tudi 7. in 8. dohodkovnemu razredu," pojasnujejo pri ministrstvu.

Če ste do njega upravičeni, morate pravočasno oddati vlogo, saj informativnih izračunov socialnih pravic ministrstvo letos še ne bo pošiljalo avtomatično. Prav tako za pomoč ob rojstvu otroka in dodatek na veliko družino.

Družinske finance | Avtor: Profimedia Profimedia

Šolska malica Dodatki Slovenija Tisti v 7. in 8. dohodkovnem razredu oddajte vlogo za otroški dodatek še letos Družina Predlog Slovenija Se obetajo spremembe pri otroškem dodatku?

Pomoč ob rojstvu otroka in dodatek na veliko družino

Delno sta odpravljena ukrepa pri pomoči ob rojstvu otroka in pravica do dodatka za veliko družino. "Pred uveljavitvijo ZUJF sta bila pomoč ob rojstvu otroka in dodatek za veliko družino univerzalna prejemka, s sprejetjem ZUJF se je to omejilo na raven 6. razreda otroškega dodatka (64 odstotkov povprečne neto mesečne plače na osebo)," pojasnjujejo pri ministrstvu. "S sprejemom predloga sprememb Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP), ki je v državnem zboru, bo pomoč ob rojstvu otroka spet univerzalna pravica."

Ostaja ukrep zvišanja starševskega dodatka, ki se je prav posledica Zujfa, iz 196 evrov mesečno na 252,04 evrov mesečno. 

Novorojenček. Slovenija Oče ima po carskem rezu pravico do bolniškega dopusta za nego matere

Odpravljena je omejitev upravičenosti do letnega dodatka za upokojence na višino 622,01 evra. "V 2017 so bili ponovno vsi upokojenci upravičeni do prejema letnega dodatka, ne glede na višino prejete pokojnine ali nadomestila," poudarjajo na ministrstvu. 

Usklajevanje pokojnin

Usklajevanje pokojnin je bilo z interventnimi zakoni omejeno že v letih 2010 in 2011, v letu 2012 je bilo popolnoma onemogočeno, v letu 2013 minimalno, v letih 2014 in 2015 spet onemogočeno, v letu 2016 pa višje, kakor ga predpisujejo določbe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju – za 1,1 odstotka namesto za 0,4 odstotka.

V letu 2017 je bila na podlagi Zakona o izvrševanju proračunov za leti 2017 in 2018 opravljena uskladitev v višini 1,15 odstotkov, kar je več, kot pa če bi se pokojnine uskladile po določbah sistemskega zakona, saj bi se v tem primeru pokojnine uskladile za 1,1 odstotka.

Upokojenci Slovenija Toliko višje bodo letos pokojnine Upokojenec Slovenija Rekorderki pokojnino prejemata že 58 let

"V letu 2018 se bodo pokojnine uskladile dvakrat," pojasnjujejo pri ministrstvu. "Redno se bodo uskladile po sistemskem zakonu v mesecu januarju. Skladno s predlogom zakona o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019 pa se bodo pokojnin v letu 2018 izredno uskladile za 1,1 odstotkov, v mesecu aprilu."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • igorgeus 10:28 18.januar 2018.

    Najbolj naj.. itak tisti, ki imalo neki čez povprečno plačo. Tistim se jemlje isto kot tistim, ki imajo čez 3000.

  • srecnii 09:39 18.januar 2018.

    Kaj pa brezposelni brez dohodkov, oni so pozabljeni za določen čas, kot Afriški ljudje....naj že enkrat nehajo pisat, da smo socialna država, ker nismo.