Slovenija
10451 ogledov

Otroški dodatek za vse in 300 evrov za mlade

Družinski proračun
Univerzalni otroški dodatek bi pripadal vsem otrokom, ne glede na socialni status.

Od začetka letošnjega leta so do otroškega dodatka spet upravičene tudi družine, ki so v sedmem in osmem dohodkovnem razredu, otroški dodatek naj bi tako znova dobilo kar 45 tisoč otrok. Do njega ste upravičeni, če mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 1.019 neto evrov neto.

Pravico do otroškega dodatka za 7. in 8. razred je leta 2012 ukinil zloglasni Zakon za uravnoteženje financ (ZUJF). Prav tako je zmanjšal višino otroškega dodatka za vse otroke v 5. in 6. dohodkovnem razredu. 

Dali bi ga vsem, a o višini molčijo

Stranka SDS Janeza Janše, ki ji volilne napovedi trenutno kažejo, da bo dala novega mandatarja, napoveduje spremembo na področju in uvedbo univerzalnega otroškega dodatka za vse otroke. "V SDS zagovarjamo sistem univerzalnega otroškega dodatka, ki mora biti pravica, namenjena razvoju otroka," pravijo v SDS. "Tak otroški dodatek bi lahko tudi razbremenil delo uslužbencev CSD, saj bi tako lahko opravljali naloge, za katere so se izobraževali, ne pa opravljali zamudno administrativno delo. Znesek bo odvisen od proračunskih zmožnosti in bo podpiral cilje družinske politike."

Uvedli bi ga tudi v Novi Sloveniji Mateja Tonina. "Predlagamo uvedbo Univerzalnega temeljnega dohodka za vsakega otroka, ki bo nadomestil več družinskih transferov, ne le sedanjega otroškega dodatka, in ne bo odvisen od drugih značilnosti družine," pravijo pri NSi. "Njegova višina bo stvar politične odločitve in fiskalnih zmožnosti."

V Stranki Marjana Šarca bi tak dodatek podprli. "Podprli bi uvedbo takšnega dodatka kot del družinske politike oziroma eden od odzivov na demografske trende in bi pripadal vsakemu otroku," pravijo v SMŠ. 

Ugriznjeno jabolko Volilni programi Slovenija Delo, družina in socialne zadeve: Prebrali smo volilne programe strank, da jih ne bo treba vam …
 

V SLS Marka Zidanška menijo, da bi bilo potrebno prejemanje otroškega dodatka poenostavitii in se usmeriti predvsem v pomoč družinam z več otroki ne glede na dohodke. 

"Ja, uvedli bomo univerzalni otroški dodatek," pravijo v SLS. "Ob enem se bomo lotili problema, da so otroški dodatki, podobno kot ostali socialni transferji vezan na dohodkovni razred in povprečni mesečni dohodek. Vsi pa vemo, da gre za dve kategoriji, s katerimi se da precej (računovodsko) manipulirati, zato prihaja do krivic."

V Levici odločno proti

V Levici se z njimi ne strinjajo. "Socialno ogrožene družine s tem ne bi pridobile nič, subvencionirali pa bi premožne, ki trenutno prejemajo nižji dodatek," poudarjajo pri Levici. "To se že dogaja, letos otroški dodatek prejemajo družine, v katerih vsak od staršev zasluži po več kot 2.100 evrov oz. 99 odstotkov povprečne plače na člana."

Šolska malica Dodatki Slovenija Tisti v 7. in 8. dohodkovnem razredu oddajte vlogo za otroški dodatek še letos Ženska se utaplja pod goro fasciklov, fascikli Slovenija Izredno stanje na centrih za socialno delo

Tudi v Dobri državi Bojana Dobovška je menijo, da je potrebno otroške dodatke in z njimi tudi druge socialne prispevke usmeriti k tistim, ki jih potrebujejo. "V tem trenutku jih namreč povsem brez potrebe dobivajo tudi državljani z nadpovprečnimi, celo ekstremnimi prihodki ali obsežnim premoženjem," poudarjajo pri Dobri Državi. "Tudi sicer menimo, da sam ozek finančni vidik – dodatek za otroka ni ključni element povečevanja rodnosti."

Ocenjujejo, da je rodnost bolj povezana s celotnim obdobjem osamosvajanja mladih, ki vključuje zagotavljanje stanovanjskih kapacitet in dela, kar potem rezultira v socialni varnosti in kakovosti življenja, ki omogoča načrtovanje družine v zgodnejših letih.

Otroški dodatek ločen od socialnih transferjev

V Stranki Mira Cerarja poudarjajo, da so njihovi poslanci v državnem zboru večkrat izpostavili, da mora biti otroški dodatek izvzet iz socialnih transferjev. 

Strankam smo pred volitvami zastavili vprašanja z različnih področij:

"V Sloveniji sta socialna in družinska politika močno prepleteni, kar velja tudi za otroške dodatke," poudarjajo pri SMC. "Leta 2010 je bil sprejet ZUJF, ki je določil tudi vrstni red uveljavljanja pravic iz javnih sredstev. Otroški dodatek je uvrščen na prvo mesto, kar pomeni, da se višina otroškega dodatka upošteva tako pri cenzusu za denarno socialno pomoč, kot tudi pri varstvenem dodatku in državni štipendiji. To posledično pomeni, da ima odločilno vlogo že pri tem, koliko denarne socialne pomoči bo upravičenec prejel, denarna socialna pomoč pa je socialni transfer in del socialne politike."

Družinski proračun | Avtor: Profimedia Profimedia
Navajajo, da se je pojavila tudi ideja o tem, da bi imeli univerzalni otroški dodatek (enak princip kot UTD). "Takšna ureditev velja denimo v Avstriji, kjer višina otroškega dodatka ni pogojena z materialnim položajem družine, temveč je višina odvisna le od starosti otroka," poudarjajo pri SMC. 

Mladim 300 evrov na mesec

V Stranki Alenke Bratušek ne navajajo, ali bi spremenili obstoječi način delitve otroških dodatkov, napovedujejo pa uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka za mlade. "Naš predlog je poskusna uvedba UTD za mlade med 18 in 25 leti, in sicer 300 evrov na mesec," pravijo v SAB. "To bi bil projekt, s katerim bi ugotovili učinke uvedbe UTD-ja, na podlagi katerih bi se potem lahko odločali o uvedbi UTD-ja za vse državljane."

Dodajajo, da se o uvedbi tega dohodka govori že 20 let, a je bilo bolj malo narejenega. "Zato predlagamo, da naredimo prve resne korake v smeri univerzalnega temeljnega dohodka," pravijo pri SAB.

V strankah SD in DeSUS nam na naša vprašanja niso odgovorili. Povprašali smo prvih deset strank, ki jim je po zadnji javnomnenjski raziskavi, ko smo pošiljali vprašanja, kazalo najbolje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • miki1234 17:32 31.maj 2018.

    V ambrusu že glasno ploskajo ;)

  • izy 10:50 31.maj 2018.

    Vse dodatke in subvencije je potrebno takoj ukiniti, skupaj z agencijami, katere ljudi se potem začasno zaposli pod dolečenim ministerstvom.

  • Fenix Ariel 10:20 31.maj 2018.

    Vtaknite si nekam te socialne transferje.