Slovenija
19134 ogledov

Pahor javno okrcal Goloba: To ni res!

Borut Pahor Saša Despot
Pahor je prepričan, da je prav arbitraža omogočila odlične odnose s Hrvaško.

Premier Robert Golob je med petkovim obiskom v Zagrebu dejal, da je vprašanje arbitraže zastrupljalo odnose med državama. Napovedal je, da bodo arbitraži pustili čas in jo umaknili iz dnevne politike, čeprav ji Slovenija ostaja neomajno zavezana.

A nekdanji predsednik države Borut Pahor nad Golobovimi besedami ni bil navdušen. 

"Z razsodbo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško je ta določena in obvezuje obe strani. Dejstvo, da meja zaradi odklonilnega stališča Hrvaške še ni označena, tega ne spreminja. Ko je Hrvaška enostransko odstopila od spoštovanja arbitražnega sporazuma, Slovenija ni zaostrila odnosov. To odločitev štejem za eno najzrelejših v naši zunanji politiki," je zapisal na Facebooku.

Nadaljeval je, da smo vsi razumeli, "da sklenitev arbitražnega sporazuma ni samo omogočila rešitve mejnega vprašanja po mirni poti in vstopa hrvaške v EU, temveč je po 18 letih večjih in manjših varnostnih incidentov odprla novo, prijateljsko poglavje v odnosih med sosednjima državama".

Zato po njegovem mnenju arbitraža ni nikoli "zastrupljala" odnosov med narodoma in državama, "prav nasprotno, omogočala je vsestransko odlične odnose, kot nikoli prej".

Robert Golob in Andrej Plenković | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS
Pahor ocenjuje, da bi se v nasprotnem primeru zaostreni odnosi nadaljevali, če bi arbitraža res zastrupljala odnose, pa Slovenija prav gotovo ne bi prižgala zelene luči za vstop Hrvaške v Schengen. "Ker pa so bili odnosi, kljub nespoštovanju hrvaške strani arbitražne odločbe, dobrososedski in vsestransko odlični, je to Slovenija lahko storila. Skratka, arbitraža ni nikoli omejevala sodelovanja ali prijateljstva med obema narodoma in državama."

"Ni potrebno, da se v teh okoliščinah ob uradnih obiskih visokih slovenskih političnih predstavnikov o usodi arbitraže veliko govori. Lahko pa se razume narobe, če se reče, da je arbitraža umaknjena z dnevnega reda. Slovenija mora zlasti ob uradnih obiskih vztrajati pri stališču, da je mejno vprašanje rešeno. Ker je. Razumem pojasnilo, da tudi sedanja vlada tega stališča ni spremenila. Kdor pravi, da sploh mejno vprašanje ni rešeno, naj namreč pomisli na mejo na morju. Slovenija je odločitev arbitražnega sodišča povzela v notranjo zakonodajo. Meja ni po sredinski črti, poteka na štirih petinah zaliva in velja. Od tod želja Hrvaške, da bi se z dvostranskimi sporazumi to obšlo," je nadaljeval Pahor, ki meni, da bi se odnosi lahko kmalu zelo poslabšali, če bi iskali novo rešitev mejnega vprašanja. 

"To je še en dokaz, da arbitraža konstituira prijateljske odnose s sosednjo Hrvaško, ne pa da jih vztrajanje pri njej ogroža. Nenazadnje; vsi bi radi videli, da se naposled reši tudi vprašanje ribolova v Piranskem zalivu. Seveda je to mogoče doseči tudi tako, da se derogira arbitražni sporazum. Za neznatno korist bi si naredili velikansko škodo. Slovenskim in hrvaškim ribičem je potrebno pomagati na vse druge mogoče načine," je še zapisal nekdanji predsednik.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 52
  • kapljač 09:13 25.julij 2023.

    Oba samo utihnita . Hrvati nas že brcajo, vidva pa še kar spuščata hlače .

  • dusan112 18:48 18.julij 2023.

    Skrij se mona nič vredna hinavska.

  • leonardo 09:57 18.julij 2023.

    Seveda Pahor. Tebe ni bilo potrebno okrcati ker si bil večna rit.