Slovenija
10820 ogledov

Izjemno ostra izjava Boruta Pahorja

Borut Pahor na državni proslavi
1/2
Anže Petkovšek
Njegove besede je mogoče razumeti kot ozemeljske zahteve, pravi Pahor.

Besede, ki jih je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani izrekel v nedeljo na slovesnosti v Bazovici, je mogoče razumeti tudi kot ozemeljske zahteve, je danes v Ljubljani ob razpisu evropskih volitev dejal predsednik republike Borut Pahor. "Pričakujem, da se bo Tajani v celoti ogradil od svojih besed," je dodal.

Pahor je izrazil pričakovanje, da bo Tajani ugotovil, da so bile njegove besede napačne, ter se od njih ogradil. Po mnenju predsednika republike je treba to storiti čim prej in umiriti razpravo, ki se je ob tem razvnela.

Gre za besede, naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija, naj živijo italijanski izgnanci", ki jih je Tajani izrekel na koncu govora na nedeljski slovesnosti v Bazovici ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb.

"To v politiki niso majhne stvari, so velike zadeve, ki so upravičeno zaskrbele tiste, ki se jih te besede tičejo. Morajo pa se dotakniti tudi vseh drugih v skupnem evropskem domu, ker Evropa, ki je zasnovana na spravi, medsebojnem spoštovanju in upoštevanju, pred takšnimi besedami ne more zamižati," je svoje pričakovanje danes pojasnil Pahor.

Dodal je, da ni prvič, da so visoki predstavniki italijanske politike ponovili ocene in stališča, ki so nesprejemljivi. "Prvič pa je, da se to dogaja v kontekstu evropske politike, ko je ta evropska ideja povezanosti in sodelovanja šibkejša, ko se kažejo resni znaki njene krize, ko postajajo takšna stališča še toliko bolj zaskrbljujoča," je dejal predsednik. Zaradi tega konteksta od predsednika Evropskega parlamenta Tajanija pričakuje ustrezen in dovolj jasen odziv.

Predsednik republike Borut Pahor je danes podpisal odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Te bodo 26. maja, kot dan razpisa volitev, ko bodo začeli teči roki za volilna opravila, pa je Pahor določil 25. februar. Ob tem je ocenil, da bodo to najpomembnejše volitve v Evropski parlament od leta 1979, ko so potekale prvič.

Pahor je sicer že v ponedeljek v zvezi z dogodki v Bazovici - slovesnosti se je poleg Tajanija udeležil tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini - pisal italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • leonardo 08:41 14.februar 2019.

    No ja, da mi nekdo ne da plusa, ko napišem kaj je prestajal ( med drugim) moj oče, mi je sicer jasno, ampak, da mi nekdo pritisne MINUS, pa mora biti popolnoma nemoralen in pokvarjen fašist!

  • Avatar Leon
    Leon 20:14 13.februar 2019.

    Sedaj berem ,da so slovenski EUposlanci na desnici sprejeli opravičilo italijanskega fašista ! Torej ,če razumem naše desničarje bi enako storili ,če bi jih nekdo obdolžil za pedofile ,kasneje pa bi izjavil , da ni tako mislil in se opravičil ...prikaži večil na štiri oči . To kako se obnaša vnukinja vojnega zločinca Musolinija v EU parlamentu nam pove kdo tam vedri in oblači . Letošnje volitve EU poslancev bodo odločilne za to in naslednje generacije .

  • jakec1575 19:32 13.februar 2019.

    Sele ko so drugi potegnili ven smajserje, prej je bil pa ko ovcica. Res reva

Sorodne novice