Slovenija
962 ogledov

Pahor začel pogovore z vodji poslanskih skupin

Borut Pahor Anže Petkovšek
Predsednik Borut Pahor se bo v ponedeljek in torek sestal z vsemi.

Najprej se je predsednik države Borut Pahor sestal z vodjo največje poslanske skupine, Danijelom Krivcem iz SDS. S Pahorjem sta pregledala položaj in se pogovarjala o vseh možnostih, ki obstajajo po junijskih volitvah, na katerih je zmagala SDS. Krivec je ponovil, da so odprti za sodelovanje z vsemi političnimi opcijami, s katerimi bi se poenotili glede programskih stališč. Dodal pa je, da bodo več pokazali nadaljnji Pahorjevi pogovori z vodji drugih poslanskih skupin.

"V petek bomo vedeli več"

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je Pahorja prosil, naj z odločitvijo o predlogu za mandatarskega kandidata počaka do petka in takrat opravi še en krog pogovorov. "Takrat bomo v LMŠ vedeli več," je pojasnil glede koalicijskih pogovorov šestih strank pod vodstvom LMŠ.

V LMŠ si namreč želijo, da bi do petka imeli odgovor potencialnih koalicijskih partnerjev o podpori njihovemu predsedniku Marjanu Šarcu. Pogovori o vsebini koalicijske pogodbe, s katerimi so začeli v petek, so potekali tudi čez vikend, nadaljujejo se tudi danes in so predvideni do petka.

Matjaž Han | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Han: Položaj ni enostaven

Po srečanju s Pahorjem je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han dejal, da bo do kakršnekoli vlade prišlo relativno težko, za oblikovanje vlade pa bo "treba iti čez levi ali desni blok". V SD so sicer naklonjeni predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu kot mandatarju. Njihova odločitev pa bo odvisna od koalicijske pogodbe. 

"Zavedamo pa se, da problemi v tej državi ostajajo in da vsi vseh idej ne bomo mogli spraviti na list papirja, ki se mu reče koalicijska pogodba," je dejal. Med ključnimi vsebinami koalicijske pogodbe je med drugim navedel področje zdravstva, javnega sektorja, NLB in status Slovenije v EU.

Poudaril je, da je težko sestavljati koalicijo s šestimi strankami in da se zavzema "za sestavo čiste vladne koalicije", kjer bodo vse stranke nosile isto odgovornost, člani vladne koalicije pa bodo zasedali posamezne resorje. 

Za SMC sprejemljiva tako NSi kot Levica

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je po pogovoru s predsednikom Pahorjem dejal, da sta šla skozi dogajanja predvsem na ravni strank, ki želijo oblikovati neko bodočo koalicijo. V SMC so sprejeli odločitev, da gredo v levosredinsko vlado in da ne vidijo težav v tem, da bi v vladi sodelovala tudi NSi. Zanje je sprejemljiva tudi koalicija z Levico, a, kot je poudaril, jih tudi v tem primeru ne bi čakalo nič manj dela. 

"Za nas je najpomembnejša vsebina. Prepričan sem, da je takšna koalicija možna, vendar pa so roki kratki, udeležencev pa je relativno veliko. Mogoče bo treba koalicijska pogajanja glede na to intenzivirati," je ocenil Zorčič. 

Odgovornost za oblikovanje koalicije je na Marjanu Šarcu in LMŠ. "Oni so predlagali, da bi dobili možnost še dodatnih pogovorov s predsednikom, jaz temu ne morem oporekati," je o prošnji LMŠ, da bi predsednik v petek opravil še en krog pogovorov, dejal Zorčič.

Matej T. Vatovec na sestanku predsednikov strank | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Levica ne podpira ne Janše ne Šarca

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je po pogovoru s Pahorjem dejal, da sta se pogovorila o tem, kako drugi vidijo situacijo, kakšni so odzivi in stališča. Levica ostaja pri stališču, da Janeza Janše ne morejo podpreti kot mandatarja, prav tako pa v tem trenutku nima njihove podpore Marjan Šarec. "Želimo pa si, da bi pogovori tekli na tak način, da bomo dobili vlado, ki si bo prizadevala za odpravo revščine in ki bo usmerjena v razvoj," je dejal Vatovec. 

Šarec nima njihove podpore, ker so v Levici dobili občutek, da so na pogovorih z LMŠ pristali kot nekakšna izključena stranka oz. da niso del skupine, ki se pogovarja o sodelovanju. "Bili smo dvakrat na uradnem sestanku pri Marjani Šarcu, od prejšnjega četrtka pa ni bilo dodatne komunikacije. Glede na to, da slišim, da v javnost curljajo podatki o tem, kakšna naj bi bila nova koalicijska pogodba, ne vidim možnosti, da bi se stališče Levice spremenilo," je pojasnil Vatovec. 

Dodal je, da Levica ni rezervno kolo in da so se v stranki želeli pogovarjati o vsebini in ne o kadrovskih kupčkanjih. Šarec jim je ponudil, da bi Levica sodelovala projektno izven vlade, a morajo o tem odločiti organi stranke. 

Jutri še s preostalimi strankami

Pahor bo danes sprejel še vodje poslanskih skupin SMC in Levice, v torek pa še NSi, SAB, DeSUS, SNS in predstavnika narodne skupnosti. Od njih bo skušal izvedeti, ali v DZ obstaja načelna podpora, da bi mandatarstvo zaupal Janši. Pahorju se zdi namreč prav, da prvak relativne zmagovalke volitev prvi dobi priložnost za sestavo vlade.

Borut Pahor, predsednik republike, na državni proslavi na Kongresnem trgu Slovenija Borut Pahor: Moje stališče je postalo problem, ko je zmagal Janez Janša

Janša je sicer že napovedal, da se bo mandatarstvu odpovedal, če bo kdo drug mimo SDS izkazal zadostno podporo v DZ. Če Pahor od poslanskih skupin danes in v torek še ne bo dobil dovolj jasnih stališč, da bi lahko ocenil, kdo ima že podporo večine v DZ, je napovedal, da bo konec tedna opravil še en krog pogovorov.

Zmago Jelinčič, Matej T. Vatovec, Marjan Šarec, Janez Janša, Dejan Židan, Matej Tonin in Alenka Bratušek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Šesterica nadaljuje pogovore

Pod vodstvom predsednika na volitvah drugouvrščene LMŠ Marjana Šarca namreč potekajo pogovori o oblikovanju koalicije šestih strank: LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS. Njihovi predstavniki so se minuli teden že začeli pogovarjati o vsebini koalicijske pogodbe, ki naj bi bila projektna.

Njihove delovne skupine bodo pogovore že danes intenzivno nadaljevale, v nadaljevanju pa je pričakovati tudi ločene pogovore o vsebinah posameznih resorjev. V tem tednu bi tako že lahko bilo bolj jasno, ali bo šesterici uspelo najti najmanjši skupni imenovalec glede ključnih razvojnih projektov ali pa se bodo razlike med njimi izkazale za nepremostljive.

Matjaž Han in Bojana Muršič na prvi seji 8. državnega zbora Republike Slovenije Slovenija Borut Pahor: V najboljšem primeru do vlade konec avgusta

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 14:13 02.julij 2018.

    Nismo neumni,nismo sanjači. Smo vstalo ,zbujeno ,zavedno ljudstvo, ki si želi pravice in kvalitetnejšega življenja, ki si želi demokracije vsak dan , ne pa le na volitvah !(vstajniki )

  • miki1234 14:02 02.julij 2018.

    da se še zdaj razpravlja o tem je jasni pokazatelj kakšno nefunkcionalno vlado in nesposobne ljudi, ki jo upravljajo imamo...

  • Matilda_Mattner 13:51 02.julij 2018.

    Google zdaj plačuje mesečno spletno delo na domu od $ 26385 do $ 36271. In sem zaslužil prvi mesec v višini 28593 $ in 34602 $ v zadnjem mesecu. Sem redno univerzitetni študent in to delo opravljam le v mojih ...prikaži več delih samo za 14 do 16 ur na teden. Vsakdo lahko dobi to delo zdaj, tako da odprete to spletno mesto v brskalniku in nato sleditee navodilom za branje. ●●●● ❥❥❥ ❥❥❥❥ www.WebJob8.Com