Slovenija
6469 ogledov

Počivalšek: "Šele zdaj bomo lahko pokazali, kaj sploh zmoremo"

Zdravko Počivalšek gov.si Zdravko Počivalšek.
Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pravi, da je vsaka koalicija naporna in da sedanja vlada dela dobro, čeprav ji del javnosti ni naklonjen.

Da del javnosti trenutni koaliciji ni naklonjen, se je predsednik SMC Zdravko Počivalšek zavedal že ob vstopu v koalicijo. "V koalicijo nisem šel, da bi Janeza Janšo pri njegovih šestdesetih letih spreminjal. In tudi ne, da bi zapenjal ob vsako besedo ali tvit, če hočete. Če bi se ukvarjal s tem, bi pomenilo, da sem pozabil, kaj je moja temeljna odgovoronst v vlogi ministra," je povedal v intervjuju za Delo. Dodal je, da bo koalicija trdna, bo pa morala biti tudi pametna, da se pod težo realnih problemov ne bo zatekla v nepotrebno politiziranje.

Kot predsednik stranke SMC se Počivalšek, kot poudarja, ukvarja s tem, kako bodo delali naprej, da bodo realizirali koalicijsko pogodbo. V vladi so se po njegovih besedah dogovorili, da začnejo prihodnji teden delati na način, ki velja za "normalne" in ne za izredne razmere. "Šele zdaj bomo lahko pokazali, kaj sploh zmoremo v tej koaliciji," je poudaril za Sobotno prilogo Dela.

Dobivali predloge za prestope

Počivalšek pravi, da ve, koliko poslancev SMC je dobilo ponudbo za prestop. "Lahko rečem, da je bilo kar nekaj naših poslancev deležnih predlogov za prestope. To smo v stranki predebatirali," je dejal in dodal, da jih odhod poslanca Janija Möderndorferja ni presenetil, odhod Gregorja Židana pa jih je presenetil in razočaral, tudi zato, ker ni dal vedeti, da ga v stranki karkoli moti ali da je v kaki stiski.

"Jasno je, da je danes biti del SMC bistveno težje za vsakogar, sploh ljudi na izpostavljenih mestih. In razumem, da je v primerjavi s koalicijo, ki je deležna pogroma dela javnosti, mnogo enostavneje biti v opoziciji in koketirati s populističnimi gesli."

Gregor Židan Izjava Slovenija "Nisem prejel podkupnine, izstopil sem zato, ker mi je tako narekovala vest!"

Počivalšek pravi, da je vsaka koalicija naporna. Spomnil je na veliko premoč SMC v koaliciji Mira Cerarja, a so takrat po njegovih besedah vseeno delali previdno in z občutkom do manjših partnerjev. "Bi rekel, da podobno zdaj dela SDS z nami," je dodal.

Vlada Marjana Šarca se po Počivalškovih besedah z vsebinskimi zadevami ni ukvarjala. "Vse skupaj je bilo videti kot nekakšno gledališče: glavni igralec je igral, da zgodbo vodi, za njim pa je režiser peljal zadeve, kot jih je peljal in jih je zrežiral do tega, da smo se ukvarjali predvsem sami s seboj. Ta zgodba nas je stala stabilnosti in verodostojnosti, mi smo bili v Šarčevi koaliciji bolj na stranskem tiru kot kadarkoli," je dejal. Sedanja vlada je, tako Počivalšek, odgovor na nesposobnost prejšnjega premiera, da bi voljo koalicijskih partneric povezal v kaj večjega oz. v kaj več kot črko na papirju.

Zdravko Počivalšek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Rezi bodo, a morajo biti racionalni

Glede stanja v državni blagajni je Počivalšek zatrdil, da zadeve niso črno-bele. Jasno je, da v tem trenutku ni toliko prihodkov, kot so jih načrtovali, zato se bo država zadolžila in vložila v revitalizacijo gospodarstva. "Rezi v predvideno porabo bodo, bomo pa pri teh odločitvah zelo zadržani in previdni. Morali bomo biti racionalni, ampak gledati naprej ... Ne smemo biti črnogledi in reči, da se bo zdaj svet podrl, ker imamo manj prihodkov!" je dejal.

Politično kadrovanje je večna tema

Politično kadrovanje je po njegovih besedah večna tema vseh koalicij. Da bi bila država učinkovito vodena in njene premoženje dobro upravljano, mora imeti pravico izbrati ekipo. "LMŠ je zdaj zelo glasna, pozabili pa so, da so na prvi seji vlade imenovali za državnega sekretarja Damirja Črnčeca, človeka, ki ne slovi kot vzor strpnosti in demokratičnosti. Pozabili so tudi na to, da so se takoj lotili vrha policije in Sove ter nato, kot ste enkrat napisali tudi vi, začeli brutalno kadrovati v gospodarstvu, kar se je v praksi pokazalo kot slabo." 

Dotaknil se je tudi upravljanja državnega premoženja. Po njegovih besedah je jasno, da nekdo, ki vlada, nosi odgovornost za upravljanje z državnim premoženjem. "Zdaj bomo opravili imenovanja tam, kjer mandati potečejo, tako je tudi z nadzornim svetom SDH. Tam bi res lahko svoja nadzornika po koalicijskem usklajevanju dobili stranki, ki prej nista bili v vladi, torej SDS in NSi, ni pa to dokončno usklajeno."

nova vlada RS Prestopi Slovenija Spremembe sil v koaliciji: NSi bo zahtevala še enega ministra

Pokojninski sistem rabi nove temelje

Dogovoru o demografskem skladu so bili po Počivalškovih besedah blizu že v Cerarjevi vladi, a je vse padlo v vodo zaradi takratnega vodstva DeSUS. Počivalšek meni, da je pokojninski sistem absolutno nujno treba postaviti na nove temelje. "Na načelni ravni demografski sklad zagovarjam, koncept sklada in vire, iz katerih se bo stekal denar vanj, način upravljanja in nadzora pa je potrebno zelo jasno doreči," poudarja.

Ustanovitev demografskega sklada bo, tako Počivalšek, lahko pomenila tudi to, da bodo nekatere ustanove ugasnile. DUTB je že prišla do faze, ko jo je mogoče ukiniti. "Sam v Šarčevi vladi nisem bil za podaljšanje življenjske dobe slabe banke," je še dejal Počivalšek, ki je pojasnil tudi, da je odgovor na interpelacijo, ki so jo o njegovem delu in odgovornosti zaradi očitkov pri nabavi zaščitne in druge opreme vložile LMŠ, Levica, SD in SAB, nared.

SMC kongres Slovenija "Ponudbe poslancem SMC presegle vse meje dobrega okusa"

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 32
 • Janez 07:32 25.maj 2020.

  A Počivalšek govori o tem, da se je sedaj zares naučil kako je treba krasti, da ga pri tem ne dobijo. Do sedaj je namreč kradel tako, da je to lahko opazila cela Slovenija. Spizdi že Počivalšek nesposobni!

 • silvo82 14:22 24.maj 2020.

  židan.ali ti je odlazek olajšal vest.pa že tako bo moral odlazek za 3 leta v zapor

 • Avatar Leon
  Leon 12:17 24.maj 2020.

  Može seljak iz sela ali ne može selo iz seljaka.....vse povedano v enem stavku .