Slovenija
3989 ogledov

Počivavšek: Današnja zahvala ministra se sliši kot slaba šala

Koronavirus in duševno zdravje Profimedia
Sindikati javnega sektorja obsojajo zadržanje dodatka za delo v rizičnih razmerah.

V Pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov, ki jih vodi Jakob Počivavšek, v pismu obsojajo ravnanje ministrstva za zdravje, ki je zdravstvenim zavodom v začetku meseca posredovalo dva poziva, v katerim jim priporoča, da zaenkrat zaposlenim ne izplačajo dodatka za delo v rizičnih razmerah. 

"Besedilo veljavne 11. točke prvega odstavka 39. člena KPJS je nespremenjeno že od njene sklenitve v letu 2008," opozarja Počivavšek. "Gre za veljavno in zavezujočo določbo kolektivne pogodbe, ki so jo delodajalci dolžni spoštovati in na njeni podlagi zaposlenim izplačati vse tiste dele plače, do katerih so upravičeni glede na delo, ki ga opravljajo in glede na pogoje, v katerih se to delo opravlja."

Koronavirus v Franciji Slovenija Napoved: V Sloveniji bodo zaradi covid-19 umrli 104 ljudje Janez Janša Slovenija Vlada namiguje, kako dolgo bodo še trajali ukrepi

Dodaja, da so delodajalci, njihova vodstva oz. predstojniki odgovorni za organizacijo dela, poslovanje in zakonitost le tega. "Navkljub temu pa si ministrstvo za zdravje dovoli priporočiti vodstvom zdravstvenih zavodov in bolnišnic, da do nekakšne ureditve/medresorske uskladitve oziroma do sprejema razlage KPJS s strani Komisije za razlago KPJS ne izplačujejo predmetnega dodatka oziroma izplačevanje le-tega zadržijo," opozarja Počivavšek. "Ministrstvo torej izrecno priporoča zdravstvenim zavodom, da ravnajo v nasprotju s svojimi obveznostmi po Zakonu o sistemu plač v javnem sektorju in KPJS in da v predpisanem roku ne izplačajo dela plače, ki so ga po določilih KPJS dolžni izplačati."

Koronavirus v Franciji | Avtor: Epa Epa

Vsebina kolektivne pogodbe po besedah Počivavška tudi ne more biti predmet enostranskega urejanja ali medresorskega usklajevanja, saj gre za bipartitno sklenjeno pogodbo, katere vsebina se lahko spreminja samo so soglasjem dveh pogodbenih strank in samo z učinkom za naprej. "Morebitna razlaga Komisije za razlago KPJS ali postopek njenega odločanja ne vplivata na odgovornost delodajalcev, da svoje obveznosti izpolnijo v roku in na način, kot ga za to predpisujejo zakon in kolektivna pogodba," opozarja Počivavšek. "Nenazadnje smo ogorčeni na tem, da je takšen poziv prišel s strani ministrstva za zdravje, ki niti ni pristojno za tolmačenje in podajanje mnenj v zvezi s plačnim sistemom v javnem sektorju. Poziv se namreč nanaša na zdravstvene zavode in bolnišnice, kar pomeni, da zadeva zaposlene, ki so nesporno v času epidemije z vidika tveganja okužbe v prvih bojnih linijah. Ne le tisti, ki neposredno delajo z okuženimi, tudi vsi ostali zaposleni so pri svojem delu ves čas izpostavljeni tveganju okužbe pri delu s pacienti in pri delu v prostorih, v katerih se gibljejo okuženi in potencialno okuženi z virusom, zaradi katerega je razglašena epidemija."

ZSSS Sindikati Slovenija Lidija Jerkič: Kdo bo vse to plačal? infekcijska klinika COVID-19 V SLO Zdravje 13 na intenzivni negi: Eden od najtežje bolnih potrebuje posebno napravo

Odnos, ki ga s takšnimi pozivi po besedah Počivavška demonstrira ministrstvo za zdravje do zaposlenih v zdravstvu, na katerih temelji boj proti novemu koronavirusu, ni sporen zgolj zaradi napeljevanja delodajalcev h kršitvi predpisov, temveč je do zaposlenih tudi podcenjujoč in ponižujoč. "Glede na navedeno je poziv ministrstva za zdravje po našem prepričanju nezaslišan in kliče po odgovornosti pristojnih," še poudarja Počivavšek. "Današnja zahvala ministra Gantarja medicinskim sestram in babicam ob dnevu zdravja pa se ob tovrstnih pozivih sliši kot cinizem ali zgolj slaba šala."

bolečine, trebuh Raziskava Zdravje Novo o covid-19: Tudi to je lahko prvi znak bolezni Covid-19 Novi podatki Slovenija Imamo 38 novih primerov, več oseb je hospitaliziranih

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Luksi 21:20 07.april 2020.

    Morda pa bi se lahko še delavci odločili, da za enkrat ne bodo delali v kriznih razmerah...

  • ylarcho 15:00 07.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks