Slovenija
10361 ogledov

Podjetniki udarili po mizi, zakonu o "štempljanju" se obetajo spremembe

dokumenti papirji kuverte Profimedia
Predstavniki vlade in gospodarstva so se danes dogovorili za ustanovitev delovnih skupin za spremembo davčne zakonodaje in za zmanjšanje administrativnih ovir, ki bosta pripravili predloge ukrepov oziroma njihovih sprememb. Pričakujejo, da bo današnje srečanje tudi osnova za vrnitev delodajalcev za mizo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Matjaž Han | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV
Kot je v izjavi za medije po srečanju premierja Roberta Goloba in nekaterih drugih vladnih predstavnikov s predstavniki gospodarskih združenj in organizacij v Ljubljani povedal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, bodo delovni skupini ustanovili prihodnji teden.

Delovna skupina za spremembo davčne zakonodaje bo po njegovih besedah v prvi fazi pripravila analizo davčnih obremenitev v Sloveniji. "V drugi fazi bo pripravila ukrepe, s katerimi bi prišli do davčne zakonodaje, ki bo gospodarstvu omogočala konkurenčnost, poleg tega pa ohranila blaginjo v Sloveniji takšno kot sedaj," je dejal.

Delovna skupina za zmanjšanje administrativnih ovir bo med drugim pregledala pripombe na zakon o evidentiranju delovnega časa. "Ko bomo ugotovili, kaj je treba spremeniti, da ne obremenjujemo po nepotrebnem gospodarstva, bomo zakon po potrebi spremenili," je napovedal.

Gospodarstvo bo prispevalo svoj delež

Han je predvsem zadovoljen, da so se s predstavniki gospodarstva dogovorili za dialog. "Ko bomo znova vzpostavili zaupanje, se lahko na Ekonomsko-socialnem svetu začnemo pogovarjati o vsaki zakonodaji, ki jo bomo sprejemali," je dodal.

Po besedah predsednika Gospodarske zbornice Slovenije Tiborja Šimonke so v gospodarstvu zadovoljni, da je premier držal obljubo o rednem srečevanju. Veseli jih, da bo delovna skupina najprej pripravila analizo vseh trenutnih obremenitev gospodarstva, saj bo to po njegovih besedah prikazalo "celotno sliko", tudi v primerjavi z drugimi državami.

Tibor Šimonka Robert Golob | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV
"Še posebej nas veseli, da bo delovna skupina v prvi fazi izključno strokovna. Tukaj bo gospodarstvo prispevalo svoj delež s svojimi predlogi strokovnjakov. V drugi fazi pa bo seveda morala biti delno tudi politična, saj se bodo takrat nekatere konkretne rešitve že predlagale v sprejetje," je dejal.

Napoved povratka na ESS

Z gospodarske strani bo delovno skupino za spremembo davčne zakonodaje vodil vodja analitske službe na Gospodarski zbornici Slovenije Bojan Ivanc, delovno skupino za zmanjšanje administrativnih ovir pa direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Danijel Lamperger.

Od delovne skupine za zmanjšanje administrativnih ovir Šimonka med drugim pričakuje konkretne predloge izboljšav zakona o evidentiranju delovnega časa in za odpravo ovir pri izdaji okoljevarstvenih soglasij.

Glede vrnitve delodajalske strani na ESS je dejal, da vidi "realne možnosti, da se bo to sodelovanje kmalu znova vzpostavilo". "Mislim, da je bil danes dosežen prvi korak k vnovičnemu zaupanju v tej smeri," je dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
 • www 01:55 18.januar 2024.

  Moti tiste, ki varajo delavce in drzavo. Naj kar tolcejo kolikor jih je volja.

 • Ender3 21:02 17.januar 2024.

  Kaj sedaj bo smetana gospodraske falange pritiskala na problem štempljanja. Kaj se bo zaradi nekaj nezadovoljnežev teptalo priporočilo EU iz leta 2006. Ostali delodajalci, ki to že desetletja striktno izvajajo pa bodo kaznovani. Plačani smo po uri in ne po ...prikaži več delu oni pa bi hoteli, da se še ure vodijo ne/transparentno..Banda

 • Avatar Pantani2
  Pantani2 19:09 17.januar 2024.

  Gospodarstveniki konstanto omenjajo,da so davki tisti,ki omejujejo delvcem višje plače,me prav zanima,koliko od njih bi delavcu zvišalo plačo,če bi se davek na plače znižal?!!! NOBEN oz. sem ter tja kakšen!!!

Sorodne novice