Slovenija
1751 ogledov

Z oktobrom občutna podražitev vrtcev

Vrtec Profimedia Otroci v vrtcu.
V prestolnici bodo starši za vrtec odšteli več, nekaj bo primaknila tudi mestna občina.

Ljubljanski mestni svetniki bodo imeli čez nekaj tednov na mizi predlog o 27-odstotni podražitvi vrtcev. Po predlogu župana Zorana Jankovića bodo starši v povprečju pokrili 15 odstotkov podražitve, ostalo bo prispevala Mestna občina Ljubljana (MOL).

Prispevek občine bo prišel z naslova nove draginjske subvencije, podražitev pa bo predvidoma začela veljati s 1. oktobrom.

Za otroka v prvem starostnem obdobju starši v Ljubljani zdaj plačujejo od 44,06 do 365,90 evra na mesec. Z novo ureditvijo se bodo cene gibale med 50,58 in 419,91 evra mesečno.

Za otroka v drugem starostnem obdobju starši v prestolnici zdaj odštejejo od 35,53 do 281,63 evra na mesec, po novem bodo plačali od 40,78 do 323,42 evra.

Cene javnih vrtcev v Ljubljani so se nazadnje, septembra 2019, zvišale za 19 odstotkov, okrog 14 odstotkov podražitve je padlo na pleča staršev. 

Izračun plačil staršev po veljavni ceni in predlaganem sklepu za vsak posamezen program in dohodkovni razred si lahko ogledate v spodnjih tabelah.

V štirih letih 20-odstotna inflacija

Kot razloge za letošnjo podražitev so pri MOL navedli višje stroške. Od septembra 2019 se je namreč minimalna plača povišala za več kot 30 odstotkov, izhodišča v plačni lestvici so se zvišala za 4,5 odstotka. Zgodilo se je povečanje plačnih razredov za vse javne uslužbence, pomočnice vzgojiteljic so denimo z letošnjim januarjem napredovale za tri plačne razrede.

Leta 2020 so se sprostila izplačila za redno delovno uspešnost, zvišal se je regres, spremembe so nastopile v ureditvi plačil potnih stroškov. Obenem je inflacija v štirih letih znašala okrog 20 odstotkov, kar je močno podražilo izvajanje programov, so še dodali na MOL.

Leta 2019 je MOL iz proračuna za stroške vrtčevskih programov namenil 51,49 milijona evrov, za leto 2023 je predvidena realizacija v višini 65,26 milijona evrov.

vrtec Ljubljana cene tabela | Avtor: MOL MOL

vrtec Ljubljana cene tabela | Avtor: MOL MOL

vrtec Ljubljana cene tabela | Avtor: MOL MOL

vrtec Ljubljana cene tabela | Avtor: MOL MOL

vrtec Ljubljana cene tabela | Avtor: MOL MOL

vrtec Ljubljana cene tabela | Avtor: MOL MOL

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar pantani
    pantani 09:24 05.september 2023.

    Bravo, vi se še kar prepirajte kdo je levi ali desni,medtem vas pa vsi po vrsti nategujejo naravnost oz. direkt v vaš žep!!!

Sorodne novice