Slovenija
67 ogledov

"Policista sta vedno dva"

redar, redarji, kazen, Barbara Milavec
Prekrški. 
Zaradi napada na redarja splošno koristno delo. Deset odstotkov kršiteljev se s kaznimi ne sprijazni.

"Priznam, da sem narobe parkiral. Šel sem na kavo, ko me je natakarica opozorila, da redarka fotografira moj avtomobil. Fotoaparat je imela skoraj na vetrobranskem steklu, zato sem roko nastavil pred objektiv. Nisem se je niti dotaknil," je povedal 63-letni Arif Begulič, potem ko je pred dnevi s kranjskega okrožnega tožilstva prejel vabilo na narok za odložitev kazenskega pregona zaradi domnevnega napada na uradno osebo. "Nikoli še nisem nikogar udaril, prijavo so vložili šele čez en teden, na kraj pa policije ni bilo, poleg tega imam dve priči," je dodal Begulič.

Kot je pojasnil Slavko Savič, vodja Medobčinskega redarstva Kranj, je zadeva na tožilstvu, redarka pa je odsotna. Redarji sicer sumijo, da bi vlogo pri napadu lahko odigral tudi alkohol, kar Begulič ostro zanika.

Stanje se izboljšuje

Redarji na Gorenjskem so bili v zadnjem času večkrat tarče napadov in groženj. Po besedah Slavka Saviča so kranjski redarji našteli dva napada, blejski redarji pa so konec lanskega leta celo prejeli več anonimnih pisnih groženj, v katerih so redarju zaradi radarskih meritev grozili s smrtjo. Avtorja grozilnih pisem po informacijah vodje redarstva Bled in Bohinj Borisa Sodje še niso izsledili.

Po Savičevih besedah se stanje sicer izboljšuje. "Ne opažamo, da bi bili ljudje negativno nastrojeni proti redarjem, saj konec koncev delamo v njihovo korist. Če pa je nekdo osebno prizadet, se lahko odzove različno. Okoli 10 odstotkov ljudi je bolj objestnih," je pojasnil Savič, Sodja pa je pristavil, da gre pri nasilju večinoma za posamične primere, ki pogosto izhajajo iz drugih, bolj osebnih težav ljudi.

Odložitev pregona

Tožilstvo je Beguliču, ki napoveduje, da se bo bojeval za svoj prav, saj meni, da so na kranjskem redarstvu napisali Hollywooda vredno zgodbo, ponudilo odložitev kazenskega pregona, če pristane na poravnalne ukrepe. Ti so poravnava škode, plačilo določenega zneska v humanitarne namene ali opravilo nekega splošno koristnega dela; če bo oškodovanka soglašala z ukrepi in jih bo izpolnil, se bo ovadba zavrgla. Kot je še pojasnil Sodja, so enega izmed primerov na tak način že rešili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.