Slovenija
4 ogledov

Politična plinska vojna

Svetnik SD Stane Boštjančič se strinja, da ni nezmotljiv, zato ne bo užaljen, če Žurnal24 main
Kranjski socialni demokrati bodo pri preverjanju zakonitosti oskrbe s plinom izkoristili vse pravne možnosti.

Sredinemu odhodu Socialnih demokratov (SD) s seje mestnega sveta tik pred glasovanjem o pomembnem odloku, oskrbi s plinom, je po zatrjevanju svetnika Staneta Boštjančiča botrovalo vodenje mimo poslovnika. Spomnil je na amandmaje, ki so jih vložili, pa jih predsedujoči svetu, Bojan Homan iz vrst SDS, ni hotel uvrstiti na glasovanje. “Na naše pravne argumente so odgovorili s preglasovanjem, kar je sodu izbilo dno,” je dejal.

 
 

Na naše argumente so odgovorili s preglasovanjem, kar je sodu izbilo dno.

Stane Boštjančič

 
Ne nasprotujejo namenu
Boštjančič je poudaril, da SD ureditvi vprašanja oskrbe s plinom ne nasprotuje. Niti temu, da se pogodba sklene z Domplanom. “Spor se začne pri tem, kako to urediti,” je pojasnil. Občina bi Domplanu z odlokom podelila koncesijo, Boštjančič pa se sklicuje na zakon o javnih gospodarskih službah in opozarja, da je potreben razpis. Drugačna mnenja strokovnjakov, na katera se opira mestna uprava, ga ne prepričajo. Pogreša konkretne navedbe členov zakona, ki to omogočajo.

 

Razpis ni smiseln

Lastnik Domplan. Kranjska mestna uprava meni, da razpis za podelitev koncesije ni smiseln, saj plinovodno omrežje trenutno ni v njeni lasti, pač pa v lasti Domplana. Zato kranjska občina nad izvajanjem trenutno tudi nima nobenega nadzora, čeprav bi ga po zakonu morala imeti. Po dolgotrajnih usklajevanjih je z Domplanom dosegla dogovor, po katerem si bo v zameno za koncesijo nadzor zagotovila, hkrati pa bo plinovodno omrežje, v katerega je Domplan že vložil 16 milijonov evrov, po 35 letih prešlo v njeno last.

Neenotna praksa
“Ne razumem, zakaj taka ihta,” je pristop mestne uprave komentiral Boštjančič, meneč, da druge možnosti, kot da na razpisu, ki ga zagovarja, izberejo Domplan, tako ali tako ni. Namigovanja, da ob takem stališču zgolj nagaja, zavrača, prav tako do mestne uprave ne goji nezaupanja, pač pa čuti odgovornost za odločitve, ki jih sprejme kot mestni svetnik, pravi. Vztraja zaradi neenotne prakse v državi: “Kam pa pridemo, če bo vsaka občina podeljevala koncesije, kakor bo hotela.”

“Odstopil bom”
Boštjančič je tudi zavrnil očitke, da kot predsednik statutarno-pravne komisije zlorablja pomembno občinsko telo v namene svoje politične opcije. Opozoril je, da šteje komisija pet članov različnih opcij, ki stališča sprejemajo z večino glasov. “Če taka sestava pride do določenih skupnih sklepov, ki jih prenesem na sejo, težko govorim, da komisijo izkoriščam,” je dejal. Zaradi očitkov je tudi napovedal svoj odstop z mesta predsednika.

Kako naprej
Boštjančič je zatrdil, da je bila sredina obstrukcija SD vezana zgolj na omenjeno točko in da se bodo sej vnaprej normalno udeleževali ter se trudili konstruktivno sodelovati pri sprejemanju odločitev sveta. Glede odloka o oskrbi s plinom pa je napovedal, da bodo izkoristili vse pravne možnosti, da bi ugotovili, ali je zakonit.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.