Slovenija
19 ogledov

Politične igre v Tešu brez meja

Bodo Golobiču sledile tudi tri Zaresove ministrice, med njimi Darja Radić? (Foto Žurnal24 main
Anonimna prijava Darje Radić, Janeza Kopača in Gregorja Golobiča na protikorupcijsko komisijo je po trditvah naših virov produkt pisanja nasprotnikov stranke Zares iz Termoelektrarne Šoštanj.

Za prijavo podpisanih "Anonimnih delavcev Termoelektrarne Šoštanj" naj bi po naših informacijah stali nekateri zaposleni v Tešu, ki simpatizirajo s predstavniki stranke SD oziroma njenim podmladkom. V stranki to sicer zanikajo. "Prvič slišim za to in ne bi bil presenečen, če ta informacija prihaja iz vrst Zaresa, za katerega je mladi forum eden izmed glavnih problemov današnje politike in krivec vsega klientelizma," pravi predsednik podmladka Marko Kastelic.

"Prijava ni vredna papirja!"

"Tisti, ki je to pisal, je polpismen, ne glede na to, od kod prihaja. Ta prijava ni vredna papirja. Vprašanje je, ali je ta dokument nastal v eni izmed političnih strank. Tega sploh ne bi komentiral. To je politični pamflet," nam je dejal Janez Kopač, direktor direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo, ki ga anonimna prijava bremeni, da je skupaj z Golobičem in Radićevo oškodoval državni proračun pri projektu gradnje Teš 6 za 200 milijonov evrov. Iz Komisije za preprečevanje korupcije (KPP), kamor je bila anonimna prijava poslana, z njim še niso kontaktirali.

Zares: "V anonimki je vrsta dezinformacij"

V Zaresu pa čakajo sodni epilog prijav, ki jih je nekdanja ministrica za gospodarstvo podala na pristojne institucije. Tiskovna predstavnica Tina Hrastnik glede te prijave odgovarja: "V anonimki je vrsta dezinformacij. Morda je še najbolj točna številka o 200 milijonih, a ne iz naslova domnevnega oškodovanja z naše strani, pač pa iz naslova provizij, ki so jih nekateri zaslužili pri tem projektu. Prav ogroženost teh provizij je najbrž povod za pisanje takšnih anonimk." Da je v prijavi kar nekaj podatkov, ki niso povsem v skladu z dostopnimi informacijami ter številkami, opozarjajo tudi drugi poznavalci dogajanja v Tešu.

Kaj je želel prijavitelj doseči?

Trenutno je zadeva v obravnavi pri službi za nadzor in preiskave, nam je povedal Rok Praprotnik, namestnik predsednika KPP. Glede na naravo postopkov pa morda niti ne bo šla v nadaljnjo obravnavo. Komisija namreč večkrat določene navedbe želi preveriti pri prijavitelju. "Vsako zadevo preverimo in če izpolnjuje objektivne znake korupcije, gre naprej v obravnavo," je dejal Praprotnik in še pojasnil: "Pri marsikateri anonimni prijavi se zgodi, da so v njej navedbe, ki bi jih želeli dodatno preveriti pri prijavitelju, a z njim ne moreš stopiti v stik. S tem se zadeva zaključi. To, da nekdo napiše, da so nekje vsi skorumpirani, ni dovolj."

Spomnimo. Prejšnji teden je v medijih odmevala anonimna prijava v zvezi s Tešem, ki sta jo prejela tako KPP kot Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Po navedbah iz prijave naj bi Darja Radić, Janez Kopač in Gregor Golobič za najmanj 200 milijonov evrov oškodovali državno premoženje, iz projekta načrtno delali velik problem v javnosti, zavlačevali z njegovo izvedbo ter vplivali na to, da vlada projektu ni dala poroštev. "Cilj je bil pripeljati svojega direktorja, svoje dobavitelje, svoje izvajalce in podizvajalce ter od njih pokasirati provizije," je zapisano v anonimni prijavi. Vsi trije so sicer izrazili mnenje, da ovadbe niso spisali delavci Teša, temveč da za njo stojijo tisti, zaradi katerih se je projekt izgradnje Teš 6 podražil za 700 milijonov evrov.

Bivši vodja Teša Uroš Rotnik in predsednik podjetniškega sindikata Branko Sevčnikar sta zanikala, da bi imela pri prijavi kaj zraven.

Komentarjev 4
  • privat 06:56 20.november 2011.

    Projekt Slovenija ne bo nikoli zaživela...ker enostavno so policaji preveč zapriseženi v delo v prometu in prometnih prekrških...kaj pa kazniva dejanja?' za to niso šolani!!

  • allstarr111 22:20 19.julij 2011.

    Pa sej že vrabci čivkajo da je projekt TEŠ 6 otrok lobijev ki si prizadevajo da bodo imeli še dva mandata pa ni važno kdo je na oblasti odprto pipo do državnega denarja.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:50 19.julij 2011.

    Na tej sliki je pa Radička lepo obrita,drugač je..............................