Slovenija
24864 ogledov

Poslanec SD oštel Urško Klakočar Zupančič in požel aplavz

Novice: Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič Matija Sušnik/DZ
Med današnjim zasedanjem Državnega zbora je prišlo do trenj med koalicijskimi partnerji.

30. junij je mednarodni dan parlamentarizma. Morda je to vzbudilo jezo v predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič, ki se je poslužila nove prakse.

Kot se pogosto zgodi, je med razpravami veliko poslanskih sedežev samevalo. To je razhudilo predsednico, ki je s svoje govornice naštela vse poslance, ki so se opravičili, nato pa še vse ostale, ki jih iz nepojasnjenih razlogov ni bilo v dvorani.

Novice: Poslanec Levice: Denarna pomoč je namenjena vsem nam Label - Poslanska skupina Levica Slovenija Poslanec Levice: Denarna pomoč je namenjena vsem nam

Pri tem je Klakočar Zupančič kot odsotne izpostavila tudi nekatere v dvorani dejansko navzoče poslance, druge je poimenovala napačno. Njeno ravnanje ji je prineslo pričakovane kritike opozicije in nepričakovane kritike poslancev koalicije.

"Po mojem mnenju je to mobing poslancev. Normalno, da ljudje ne morejo sedeti 12 ur v dvorani. Če mislite tako nadaljevati, bomo zahtevali vaš odstop," je dejala poslanka SDS Jelka Godec.

Klakočar Zupančič je na to odvrnila, da namerava nadaljevati z novo prakso, pri tem jo je podprl strankarski kolega iz Gibanja svoboda - Darko Krajnc. Še ena iz vrst GS - Lena Grgurević, je izpostavila, da je Janeza Janšo na sejah DZ "videla le trikrat."

Najbolj odmeven je bil odziv vodje poslanske skupine SD - Janija Prednika. "Tudi sam sem bil izpostavljen, kot da me ni. To je neka nova praksa, ki jo vi vzpostavljate. Vi niste nad nami, vi ste samo prva med enakimi," je dejal Prednik in požel aplavz ostalih poslancev, tudi tistih z desne strani političnega spektra.

"Tudi sam sem bil prisoten v DZ, drugače ne bi v treh minutah prišel v dvorano. Vsi poslanci, tudi poslanska skupina Svobode, bo tekom mandata najbrž imela takšne in drugačne sestanke med sejami. Tisti naši poslanci, ki jih ni, tako kot tisti od Levice, pa so se dejansko opravičili," je sklenil koroški poslanec.

Urška Klakočar Zupančičeva bo v prihodnjem tednu z vodji poslanskih skupin opravila posvet o delu v DZ, so danes za STA potrdili v DZ. Pogovor bo med drugim tekel o tem, kako voditi nadzor nad prisotnostjo in navzočnostjo na sejah.

Poslanke in poslanci danes nadaljujejo izredno sejo. Na mizi imajo več zakonodajnih predlogov s področja zdravstva, ki so jih na ustavni seji novega sklica DZ vložili v SDS, pa tudi odreditev parlamentarne preiskave za ugotavljanje domnevno nezakonitega financiranja strankarske politične propagande v medijih.

Komentarjev 88
  • Dusan12 22:54 30.junij 2022.

    Po poletnih počitnicah nas bo damica presenetila z obrazno preobrazbo, da bo lepa, tako tudi z leve strani, kot dene strani, kar ji kvari profil, …..strošek cca 25eu

  • Dusan12 22:25 30.junij 2022.

    G7, pijandure ala Jonson se za omizjem v Madridu norčujejo iz Putina, ko brez majice demonstrira svoje lzklesano telo na konju, si zamišljate Ursulo, kako jaha do pasu golega žrebca Macrona, halo, kakšna aroganca, še bodo fehtal, …

  • rd2dmk2 21:25 30.junij 2022.

    jest sem volil poslanca ( no rad bi ga volil , pa sem moral stranko ) zato da me ZASTOPA v parlamentu, ne v gostilni, ne v štacuni, ne v kinotu. jasno ? če je razprava v parlamentu, mora poslušat, ...prikaži večt, da bo vedel kaj je kaj in kako se voli, da bo meni njegovemu izvolitelju najbolje. tam ima da pove moje mnjenje, mnenje državljana, ki sem ga volil, ne pa da šprica. to je njegovo delo. če kdo misli da smo jih izvolili da bodo v kantini kofetkal in čivkal. ne bo šlo.

Sorodne novice