Slovenija
34 ogledov

Posnetki sej vlade spet na Youtubu

Pahor in Žbogar na seji vlade. Youtube
Potem ko je vlada dosegla umik video posnetkov z zaprtih vladnih sej na YouTubeu, so se ti znova pojavili na tem spletnem portalu. V uradu vlade za komuniciranje sozagotovili, da bodo celoten postopek zahteve za umik posnetkov ponovili.

"Očitno smo v boju z mlini na veter," je za STA dejal direktor urada vlade za komuniciranje Darijan Košir, potem ko so bili posnetki znova naloženi na spletni portal. Zagotovil pa je, da bodo sprožili postopek za umik posnetkov, kot so to storili pri prvi objavi posnetkov.

Vlada je danes dopoldne sporočila, da je dosegla umik video posnetkov, vendar so se ti znova pojavili. Gre za montažo delov posnetkov več zaprtih sej vlad Boruta Pahorja in Janeza Janše.

Nekaj dni pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami so se, kot smo poročali, na omenjenem spletnem portalu pojavili posnetki sej vlade. Dva sta iz časov Pahorjeve vlade; na njiju zunanji minister Samuel Žbogar govori o arbitražnem sporazumu, notranja ministrica Katarina Kresal pa o morebitnih nemirih, ki bi se zaradi krize lahko razširili na ulice. Objavljen je tudi posnetek Janševe vlade, v katerem gospodarski minister Andrej Vizjak razpravlja o energetski učinkovitosti zgradb.

Ob tem še vedno ostaja uganka, kdo je posnetke spravil na splet in kako je do njih prišel. Do vladnih kamer naj bi bili tako speljani dodatni kabli, prek katerih naj bi neznanec dostopal do posnetkov sej. Če bi to držalo, bi imel lahko dostop do avdioposnetkov vladnih sej od leta 2006 naprej, je poročalo Delo.

Po neuradnih podatkih naj bi obstajali resni indici, da so bile vladne seje posnete dvakrat, in sicer naj bi se snemale uradno, nekdo pa naj bi imel do vladnih kamer speljane tudi svoje kable.

Posnetke je tako lahko lansiral nekdo, ki domnevno hrani avdioposnetke vladnih sej od leta 2006 naprej, odkar se seje vlade tudi snemajo, posnetki pa arhivirajo, piše časnik Delo. Do tega spoznanja so po neuradnih informacijah časopisa prišli forenziki, ki na diskih z avdio- in videozapisi sej vlad, hranjenih v vladnih arhivih, menda niso zaznali sledi podvajanja.

Komentarjev 1