Slovenija
56240 ogledov

Prebivalcem je prekipelo, zato so zahtevali to

Ljubljana Profimedia
Nekateri stanovalci Mestnega in Starega trg so Mestni občini Ljubljana prepovedali, da namesti zvočnike za novoletno zvočno kuliso na pročelja stavb.

Pestrega dogajanja, ki ga v Ljubljani poleg obiska prazničnega sejma in stojnic pospremijo glasbeni dogodki, in množičnega obiska so veseli predvsem ljubljanski turistični in gostinski ponudniki. Malo manj so nad gnečo navdušeni domačini strogega centra Ljubljane, čeprav na MOL-u zagotavljajo, da je odziv meščanov in obiskovalcev do dogajanja v sklopu Decembra v Ljubljani vselej pozitiven. 

S tem se nekateri očitno ne strinjajo, saj so celo zagrozili, da bodo kazensko in odškodninsko postopali zoper odgovorne na Mestni občini Ljubljana in izvajalce ozvočenja. V nos so jim namreč šli zvočniki z glasbo, ki jih je MOL v preteklosti obesila na pročelja nekaterih stavb. "Za namestitev nimate nobene pravne podlage, niti naših soglasij. V nasprotnem primeru bomo kazensko in odškodninsko postopali zoper odgovorne na Mestni občini Ljubljana in izvajalce ozvočenja," pišejo na Ljubljanainfo.

Ljubljana center popotnik Popotnik Na tem področju Ljubljani v hrbet gledajo številne evropske prestolnice

Žalosti jih, da je občina glede vseh pobud in pritožb stanovalcev, ki jih je bilo samo v zadnjih mesecih več kot 50, povsem pasivna oziroma s svojimi ravnanji hrup celo spodbuja. Stanovalci mestnega jedra MOL že vrsto let opozarjajo na prekomerno obremenitev bivalnega okolja s hrupom iz zvočnikov različnih gostinskih lokalov, prireditev, koncertov, uličnih nastopov, ki se v mesecu decembru s podaljšanim časom za spontane ulične nastope, z namestitvijo dodatnih zvočnikov na fasade hiš in na novoletne hišice ter s koncerti, ki vsakodnevno potekajo na Mestnem, Kongresnem in Novem trgu, še poveča. Neprestan hrup v starem mestnem jedru tako bistveno presega mejne vrednosti, kot jih dopušča zdravo življenje, menijo.

lučke | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na Mestni občini Ljubljana jim odgovarjajo, da se je zvočna kulisa še do nedavnega predvajala med 10. in 22. uro. Ker pa se zavedajo, da za del prebivalcev vsakodnevno poslušanje glasbe lahko postane moteče, so v zadnjih letih zvočno kuliso vsebinsko priredili in jo tudi časovno skrajšali. Tako so v lanskem letu glasbo predvajali zgolj med 13. in 20. uro. Torej so glasbo s prvotnih 12 ur na dan, skrajšali na 7 ur dnevno oziroma za kar 42 odstotkov. Ob tem so še poudarili, "da pri glasbenem izboru ne gre za dinamične in agresivne glasbene zvrsti oziroma žanre, pač pa za klasično glasbo, ki je že sama po sebi nežnejša in mehkejša".

Ljubljana Vprašali smo Popotnik To je po mnenju direktorice Turizma Ljubljana najlepši kotiček v mestu

Za konec izpostavijo, da imajo skladno s pravilniki Nacionalnega laboratorija za zvočno kuliso narejen tudi zvočni elaborat o obremenitvi okolja s hrupom, ki določa zgornje meje jakosti predvajane glasbe. "Ker je jakost, ki jo uporabljamo ob predvajanju glasbe, izrazito nižja od najvišje dovoljene, nikakor ne more biti škodljiva za zdravje," so prepričani. Sklenejo, da to ni nikakršna ljubljanska posebnost, "pač pa je stalnica tudi v ostalih evropskih prestolnicah".

V decembru milijon obiskovalcev

S 1. decembrom in prižigom lučk se je v Ljubljani tudi uradno začelo praznično dogajanje, ki v slovensko prestolnico vsako leto privabi približno milijon obiskovalcev. Na Mestni občini Ljubljana (MOL) imajo tudi letos visoka pričakovanja, optimizem jim vlivajo predvsem visoke številke zasedenosti kapacitet. Sporočajo, da je v zadnjem tednu leta po božičnih praznikih zasedenost glede na celo leto nadpovprečna. Glede na celoletno povprečje je delež prihodov domačih gostov decembra višji za 38,0 %, delež njihovih prenočitev pa za 33,4 %.

Veseli december v Ljubljani preverili smo Popotnik Lučke po državi se prižigajo, toliko boste zanje "plačali"

Lanskega decembra je Ljubljano denimo obiskalo 71.766 gostov, od tega je bilo 13,1 % domačih in 86,9 % tujih. Skupaj so ustvarili 139.540 prenočitev (10 % domačini in 90 % tuji gostje). Obiskovalci v spletnih objavah Ljubljano pogosto opisujejo kot odlično destinacijo za praznovanje novega leta in obisk prazničnega sejma.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Grof 07:14 24.december 2023.

    Berem, cvetača Spomenka Hribar govori o enotnosti, halooo, kot banana in čebula, …

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 21:57 23.december 2023.

    Vsi, ki majo stanovanja v centru se nočejo odreči prihodkom od oddaje turistom , saj je to trenutno najdonosnejša panoga v turizmu! Imajo pa v večini ti ljudje še kje kakšno stanovanje, kjer lahko v miru prespijo tole norijo okoli ...prikaži več novega leta in božiča!!

  • DasAuto 17:26 23.december 2023.

    Toliko govorjenja, ampak Ljubljana niti ni zelo lepo okrašena. Sem videl par mest že, ki so veliko lepša...