Slovenija
237 ogledov

Pridelki so zrasli daleč od doma

Kumare s tržnice Anže Petkovšek
Preprodajalci. Nekateri kupce zavajajo, delajo na črno, dobivajo pa (tudi) socialno pomoč.

Kmetijska in tržna inšpekcija sta v četrtek opravili pregled nekaterih stojnic ob cestah, na katerih na Primorskem prodajajo sadje in zelenjavo. Pridelki naj bi bili lokalnega izvora, a dejansko ni vedno tako, kot trdijo (pre)-
prodajalci.

Nelojalna konkurenca

Na teh stojnicah se kot prvorazredno dejansko prodajata tudi drugorazredno sadje in zelenjava, ki jo preprodajalci kupijo od posrednikov v Trstu in jo kot lokalni pridelek zasoljeno prodajajo naprej. Za domače kmetovalce je to nelojalna konkurenca. Z gotovino pridejo v Italijo, z gotovino in brez računov pa poslujejo tudi pri nas,” razlaga dobro obveščeni vir. “Dogaja se celo, da kupljene pridelke zložijo v embalažo določene domače blagovne znamke in jih prodajajo pod njenim imenom. Videl sem že tudi, da gredo zjutraj v enega od diskontov, nato pa hrano prodajajo kot lokalni proizvod,” dodaja. Eden od rednih prodajalcev na črno naj bi donedavnega prejemal celo socialno podporo.

Lubenice brez dovoljenj

Tržni inšpektorji so med pregledom med drugim ugotovili, da so nekateri lubenice in nektarine prodajali brez ustreznih dovoljenj, zato so izdali odločbo o prepovedi dela na črno, obvestili pa so tudi davčno upravo.

Komentarjev 2
  • suzana.kos 09:48 11.julij 2012.

    mene pa zanima kje tičijo tile inšpektorji...a v klimatiziranih pisarnah na 30 m2 in čakajo, če bo kdo kej prijavil in še potem bodo pogledali, če morebiti prijavljenega poznajo in z njim prijateljujejo? a tako potekajo zadeve?

  • Alvoxy 08:56 11.julij 2012.

    Normalno, to pa je zato ker ljudje kupujejo na tržnicah, kjer ni nobene kontrole, pa tudi ti prodajalci in branjevke niso več to kar so včasih bili. Jaz sem že slišala zgodbe da ti ljudje hodijo kupovat zelenjavo in sadje ...prikaži več v Hoferje in Lidle in potem jo prodajajo na tržnicah. Nezaslišano. Jaz že nekaj časa zelenjavo in sadje kupujem izključno v trgovinah Tuš, saj imajo le tam največ domače in sveže zelenjave in sadja. Najbolj pa sem navdušena nad temi paradižniki Lušt, ki so zares sočni in odličnega okusa.